Unde se mănâncă bine când pleci la drum în România? La întrebarea aceasta o să îți răspund pe scurt, în rândurile următoare. Poți să ne ajuți și tu, recomandând alte locuri cu mâncare delicioasă, locuri descoperite în călătoriile tale.

Ultimul update: 17 aprilie 2017

De câțiva ani buni cutreier mult sau foarte mult drumurile țării și desigur că drumul te îndeamnă din când în când să oprești la un popas și să mănânci ceva bun și cald (mai ales acum, iarna).

Sfaturile și ideile de mai jos sunt strânse în ani de zile și în mai mult de 150 000 de kilometri adunați în călătoriile mele. La acestea, se adaugă recomandările altor călători.

Când mergi la drum trebuie să știi că…
Popasul care adună mulți tiriști sau șoferi profesioniști este (de obicei) cel mai bun loc unde să găsești mâncare bună și prețuri decente. Exact pe acest lucru m-am bazat și eu când am gândit articolul.
Aceasta e o regulă pe care eu vă recomand să o urmați dacă nu cunoașteți locurile și vreți să opriți la masă.

Unde se mananca bine la drumul mare
Unde se mananca bine la drumul mare

În ultimele luni am făcut un mic studiu în rândul șoferilor profesioniști, pentru a afla câteva dintre locurile cele mai bune pentru a mânca bine și nu foarte scump atunci când ești la drum.
Sunt sigur că sunt mai multe locuri cu mâncare bună și ieftină, eu am reușit să concep o listă cu drumurile care mi-au fost mai la îndemână, de la șoferii care au mers în acele zone. Prețurile s-ar putea să mai fie modificate între timp, așa că sunt orientative.

Unde se mănâncă bine (și nu scump) pe drumul Pitești – Râmnicu Vâlcea

  1. La Cotmeana, pe stânga cum veniți de la Pitești; localul este cunoscut cu numele de Zona Verde.
  2. Morărești / Dedulești, pe Dealul Negru – loc faimos pentru mici (sunt persoane care îi contestă deja renumele și deși sunt încă mulți care țin la acel loc, și eu sunt de acord cu cârcotașii). Mulțumesc Petruș de reminder!

Unde se mănâncă bine (și nu scump) pe drumul Pitești – Ploiești (drumul vechi)

  1. La Dragotana mi-a fost recomandat un restaurant, pe stânga cum veniți dinspre Pitești.

Unde să mănânci pe Valea Oltului (Râmnicu Vâlcea – Tălmaciu) – Sibiu – Sebeș

Se mănâncă bine la:

    1. Mâncare bună și nu foarte scumpă este la Boița (ieșirea din Valea Oltului, spre Tălmaciu); pe ambele părți ale drumului sunt localuri cu mâncare bună; recomandăm ciolanul de porc cu fasole uscată (17 lei cu pâine inclusă în preț).
    2. Chiar după sensul giratoriu unde vine și drumul dinspre Brașov, pe dreapta este un restaurant – motel. Am mâncat în vară acolo și recunosc că de acolo au plecat 4 oameni cu burta umflată și încântați de cât de bune au fost bucatele. Am servit pâine bună pe vatră cum se face în Ardeal, murături de casă, ciorbe delicioase, cărnuri numai bune de servit și totul într-un timp de servire potrivit, iar prețul a fost și el decent (raportat la ce am mâncat noi).

Cornelia ne recomandă un loc cu mâncare bună lângă Căciulata: papanasii de la Dada (dupa Caciulata, in spatele benzinariei din dreptul podului de camioane). Diana G ne spune despre același restaurant lucruri diferite, că ar fi bine să îl evităm.

Am mai primit o recomandare de la un călător: mâncare bună pe Valea Oltului s-ar găsi și la Popasul Lupescu.

La Sebeș am primit o recomandare de la Sanda pentru restaurantul „Leul de aur„. Citez: „mîncare delicioasă, cei mai buni papanași (adevărații papanași, cei cu brânză dulce de vaci și griș, nu gogoșile nesănătoase, prăjite în tone de ulei și înotând în smântână și dulceața!!!!) și cele mai bune găluște cu prune! Prețuri decente„.

  1. Restaurant – „Motel Cozia” din Căciulata (mersi, Geta)
  2. „Popas Lupescu”, pe Valea Oltului, la Boița. Tiriștii spun că acolo ar fi „cel mai bun ciolan cu fasole din țară”. Este la ieșirea din Boița, pe malul Oltului, pe partea stângă pe sensul dinspre Sibiu către Râmnicu Vâlcea. (mersi de informație și corectarea indicațiilor, Geta)

Mâncare bună la Sibiu

Liviu ne recomandă 2 locații:

  1. Ciorba de burtă extraordinară de la Kon-Tiki
  2. Snițelul super, la un pret decent, găsit pe str. Mirăslău, la restaurant A-la-Adi.
  3. Mi-a fost recomandat și restaurantul numit „Crama Sibiului Vechi”, în Piața Mică din centru.

Unde mănânci bine pe ruta Sibiu – Sebeș – Deva

    1. Liviu ne recomandă restaurantul-pensiune Luci 2000: serveste mancare fff buna si ieftina. Update: călătorul Florin Rus ne sfătuiește să nu mai mergem la ei, se pare că s-au schimbat lucrurile.

Am primit o recomandare la Săliște (înainte de Miercurea Sibiului), la Restaurantul Casina citez: „are o mâncare excelentă, iar prețurile sunt decente, zic eu.. Merită încercat!”;

  1. Mi-a fost recomandat și singurul restaurant din Miercurea Sibiului, singurul alfat la ieșirea spre Sebeș, într-o parcare mare. UPDATE 10 mai 2015: Comentariul lui Răzvan ne spune că acest restaurant s-ar putea să se fi închis.
  2. La Sebeș, tot Liviu ne spune că lângă autogară găsiți mititei a-la Dealul Negru (și mărime și gust) este un local Cuptorul de aur… sau Cuptorul fermecat.
  3. De la Ovidiu aflăm că, „înainte de Orăștie, pe sensul Sibiu-Deva”, la un restaurant numit (probabil) Florance se mănâncă cu spor. Acolo e o parcare mare de TIR-uri pe stânga.
  4. Tot la Orăștie, un alt șofer îmi recomanda restaurantul Șura. Mâncarea este bună și ieftină, meniul zilei costă aproximativ 10 lei.Update, 1 iunie 2016: un cititor, Aurel, ne anunță că restaurantul Șura s-a închis. Păcat. Așa cum prevedeam, autostrada deja închide afaceri de pe vechiul drum.

Dacă NU VĂ PLACE NU PLĂTIȚI.

  1. Printre comentariile articolului, cititorul nostru Iulian Preda ne recomandă mâncarea foarte bună de lângă Sibiu, cum mergi spre Ocna Sibiului. Citez:
    Pensiunea Carelor Rusciori la 8 km din Sibiu spre Ocna Sibiului. Dacă NU VĂ PLACE NU PLĂTIȚI. Vă recomand CIORBELE CU VIȚEL, PASĂRE, SAU AFUMĂTURĂ sau TOCĂNIȚA DE VIȚEL, OAIE SAU PUI ori sarmale cu ciolan SAU FASOLE CU CIOLAN. Obligatoriu trebuie să vă anunțați înainte de a veni.
    Pe mine m-a convins să trec pe acolo, pe voi nu? :)Update: domnul Iulian Preda s-a stins, fi-ei țărâna ușoară!

Unde mănânci bine pe drumul București – Ploiești – Brașov

  1. Ne-a fost sugerată și o vizită la Hornbach Balotești. Aruncați o privire pe descriere.
  2. Cu buget relativ redus poți să mănânci pe centură la Ploiești, la Real. Acolo găsiți mâncare gătită la prețuri decente. Pot să vă spun că unele dintre felurile lor de mâncare sunt chiar delicioase. iar ca preț, 2 feluri de mâncare pot fi luate cu aproximativ 17 lei.
  3. Mi-au fost recomandate două locuri din Otopeni: La Iancu și Casa Românească.
  4. Găsiți mâncare foarte bună și nu scumpă la Sinaia, pe centură în locul numit Riviera (intrarea în Sinaia, cum veniți dinspre Brașov). Aici, se poate mânca supă de fasole uscată foarte ieftină. Mi s-a recomandat ciolanul cu fasole; ca de obicei vine la porție uriașă, foamea fiind învinsă cu brio și cu doar 15-17 lei (preț final).
    Tot la Sinaia, o altă recomandare primită mai jos este Cuțitul de Argint, pe Aleea Peleșului. Citez: „luați un „pachet” și e imposibil sa plecați nemulțumiți”.
  5. Cătălin ne recomandă Hanul Dacilor de la ieșirea din Ploiești, pe partea dreapta cum te duci spre Bucuresti. Am mancat acolo un bulz cu mamaliga de am zis ca nu se mai termina. Pretul era parca undeva pe la 10, 12 leu. Dar ditamai portia.
  6. Tot unul dintre cititori ne recomandă Hanul Dâmbul Morii, situat pe DN1, la 3 km înainte de intrarea în Brașov.

În Brașov sunt câteva locuri cu mâncare bună. La aici o recomandare clasică, Restaurantul Sergiana. Veți mânca românește, bine.

Unde se mănâncă bine între Brașov și Bacău

La ieșirea din Onești spre Târgu Ocna este ne-a fost recomandat restaurantul Hanul din Borzești. Citez: „O ciorbă și un fel principal sunt 14 lei. Meniul e simplu: ai de ales între 3 ciorbe și 3 feluri principale”.

Unde mănânci bine (și poate și ieftin) în București

O să spuneți că sunt atâtea locuri… cu siguranță se găsesc restaurante bune în București, dar nu toate bune sau nu toate merită amintite. O să descoperim, în timp, pe cele mai potrivite călătorului. Personal am puține recomandări în capitală fiindcă venind din Timișoara sau Cluj-Napoca, nu prea am stat la povești lungi în București. De acum încolo o să actualizez această listă mai des.

  1. Același cititor cu pseudonimul chaplin ne recomandă restaurantul Istria: Acolo am mancat un peste bun si am ascultat prima data un canar. Ca locatie e pe Calea Victoriei in spate la BCR. Când planificați ieșirea la restaurantul Istria, nu uitați că e o locație centrală :) Mulțumesc de propunere!

Unde mănânci bine pe drumul București – Constanța

  1. Liviu de spune că lângă Babadag, ieșirea din Babadag spre Constanța este un restaurant-pensiune numit 2 Iepurasi… au mancare traditionala fff gustoasa si o mini gardina zoologica: sute de iepurasi, o ciuta, 2-3 struti, un berbec cu 3 picioare etc…

Lângă Cernavodă, pe drumul spre Seimeni, restaurantul Balta Domnească servește o delicioadă saramura de crap crescut chiar în balta de acolo. Citez: „gustul la peștele scos din baltă de vreo 2-3 ore e unic.. și eu nu mă omor după pește”.

Unde mănânci bine și ieftin în sau lângă Constanța:

În Constanța, mereți la „Tavola” – e un local în stil împinge tava, super ieftin, super bun. (mersi, Diana)

Tot în Constanța, cel mai bun kebab preparat de un turc din Istanbul dupa rețeta proprie este la Merkez donercizi. Este lângă cofetăria Sivian, în zona Casei de cultură. (mersi, Diana).

Împătimiții constănțeni ai sandwich-urilor pot merge la Rally hot, în zona Icil, lângă Kaufland. E non stop. (Mersi, Diana)

În portul Agigea Sud se mănâncă bine (update: citiți informația de mai jos) și ieftin, la cantină. Acolo, dai 17 lei pe trei feluri de mâncare. Diana completează informația: trebuie să știți că de obicei intrarea în port se plătește pe mașină.
Update referitor la cantina din Agigea (februarie 2016): „Lucrez in Port Agigea de 6 ani si nu recomand cantina din Port Agigea (Poarta 10) – conditiile in care se gateste nu sunt igienice si cativa colegi au avut probleme (cu totii in acelasi timp) de sanatate dupa ce au mancat acolo (s-a repetat de vreo cateva ori in 4 ani de zile).

Mâncare turceasă bună în Constanța: la Oz Demir (in spate la LukOil de la Gară/Autogară. Este recomandare de la comentarii sosită de la Alexandra, căreia îi mulțumesc.

O altă recomandare, de altă natură: mâncare japoneză la Constanța, în localul Tokyo Rikiya. Este prea fain comentariul, așa că îl preiau în mare parte aici: „preturile pot parea un pic mari dar portiile sunt MARI, nu poti manca doua feluri odata, si mancarea este cu adevarat BUNA (am testat tot felul de restaurante japoneze dar este singurul care a trecut testul). Momentan este pe Bd. Tomis (undeva mai sus de Sala Sporturilor) dar este posibil sa se mute in curand (spatiul mic si clienti tot mai multi). Un plus mare pentru ei: ospitalitatea celor care lucreaza acolo si faptul ca (daca cunosti mancarea japoneza) poti sa ii rogi sa iti faca si ceva care nu este in meniu (vor prepara daca au ingredientele)”.

Tot Alexandra de mai sus completează cu mâncare bună în apropiere de Eforie Nord: localul CORALIS. Citez: „am comandat de multe ori aici si se gateste bine si ieftin (ex: meniu cu ciorba + fel principal + desert = 20 lei)”.

Unde găsești mâncare bună între Brașov și Sibiu

  1. Mi-a fost recomandată mâncarea din satul Bradu, pe sensul spre Sibiu, cu 20 de km înainte de Sibiu.
  2. O altă recomandare de la Carmen, un cititor de-al nostru, este Popasul Avrig. E situat pe drumul spre Sibiu, la ieșirea din Avrig. Citez: „ai parte de o servire deosebită, mâncare excelentă, la prețuri super ok (inclusiv la cazare)”.

Unde mănânci bine între Brașov și Sighișoara

  1. Cam la 50 de km de la Brașov spre Sighișoara, până să se termine pădurea Bogata, cam în vârf de deal, pe stânga (puțin în afara drumului) e un motel – restaurant nou. Mai mulți șoferi l-au recomandat ca având mâncare foarte bună și prețuri mici.
  2. Pe același drum, la aproximativ 53 de kilometri de Brașov, puțin înainte de Rupea Gară este Hoghiz. La fabrica de ciment există cantină cu mancare ieftină și bună, cu 10 lei meniul.
  3. La Rupea, la Restaurant Route 33. Pentru clienți, cafeaua e gratuită, iar ciolanul cu fasole este 17 lei.

Mâncare bună găsești pe drumul Sighișoara – Mediaș, la Daneș (9 km după Sighișoara, cum mergi spre Mediaș)

După Sighișoara, recomand celor cu buget mărișor Hanul lui Dracu Daneș. Și-a făcut renumele de a avea poate chiar cea mai bună mâncare din zonă (mâncare tradițională). Acolo puteți călări (există și manej acoperit), domnul Lazăr deținând și un mic hotel și o mică herghelie, inclusiv câțiva ponei. Nu băgați în seamă stilul puțin kitchios de ornare a aleilor și curții, nici sensibila aroganță a dânsului (cel puțin față de mine), eu vă invit să serviți partea bună a locului și anume frumoșii cai și mâncarea delicioasă.

Unde mănânci bine în Sighișoara:

  • Sunt obligat de conștiință să vă recomand înainte de toate, un desert foarte ușor dulce, mai degrabă cu tente acrișoare, pe care îl găsiți la Sighișoara. Vorbesc despre lichiu. Am dedicat un articol complet lichiului.
  • Carmen, unul dintre cititorii Drum Liber ne recomdă Pensiunea Gasthaus Alte Post, aflată chiar la baza cetății. Citez: „Un restaurant frumos, elegant, curat si un pret acceptabil. Servirea este ireprosabila, mancarea este foarte buna si diversificata. Preturile sunt foarte bune iar portiille sunt foarte mari si deosebit de gustoase.
    Recomand acest restaurant tuturor turistilor.”
  • O altă cititoare, Alexandra, completează recomandările din Sighișoara: „recomand cu cea mai mare incredere Restaurantul Pensiune Gasthaus Alte Post dar si Casa Cositorarului sau Restaurant Casa Georgius Krauss (aici preturile sunt un pic mai ridicate)”.

Mâncare bună pe drumul Pitești – Slatina – Craiova

    1. Micii de la Albota, puțin înainte de a intra în județul Dolj.
    2. La ieșirea din Albota, în restaurantul numit „Cerbul” puteți merge cu încredere, a fost recomandat de un șofer profesionist.
    3. În Slatina, se mănâncă bine la Rocky, la intrarea dinspre Pitești, peste drum de Dedeman. Cine mi-a recomandat locul a completat cu ideea că acolo ar fi una dintre cele mai bune ciorbe de burtă.
    4. Mâncarea de la Pădurea Saru (după Balș, pe stanga cum mergi spre Craiova, cam la 50 de metri în afara șoselei, se vede de la drumul european) un restaurant.

Unde să mănânci cânde ești între Sebeș și Cluj-Napoca

La Unirea, între Aiud și Turda se mănâncă foarte bine: 7 lei ciorbă de burtă adusă într-un bol mare, 10 lei ciolanul cu fasole.

Unde să mănânci cânde ești între Aiud și Alba Iulia (drumul trece prin Teiuș)

De la Geta am aflat că la iesirea din Aiud, spre Teiuș se mănâncă bine la „Transilvania casa&masa„.

Unde mănânci bine în Cluj – Napoca:

  1. Prietenul nostru Victor ne recomandă cantina-restaurant Agape – e o cantina in centru si are mancare ungureasca exceptionala, la preturi mici. O portie de supa plus felul doi ajunge pe la 12-13 lei.
    Update (Florin): am fost la Restaurant Agape și într-adevăr restaurantul e și interesant, și mâncarea e bună.
  2. Sergiu ne recomandă, tot în Cluj-Napoca, să mâncăm la Casa Ardeleană sau Casa Piraților. Am mâncat și eu de vreo două ori la Casa Piraților și confirm că e decent.
  3. Personal vreau să recomand mâncarea încercată la un alt restaurant din Cluj-Napoca, numit VIA. Este pe una dintre străduțele apropiate de centru, pe partea sudică, într-o casă restaurată și discretă. Am mâncat unele bunătățuri pe care nu le mai încercasem de ani de zile: lapte de pasăre, supă de tăieței.. Oricum, totul a fost delicios! Atenție, ca și Agape, și VIA intră în categoria „restaurant de calitate, de centru”, nu vă așteptați ca totul să fie chilipir.
  4. Mi-a fost recomandat între timp și restaurantul „Fair play„, porțiile sunt uriașe, citez „oricât de mâncăcios ai fi, nu poți mânca două feluri de mâncare”. Este în spate la Hotel Napoca, așadar undeva pe lângă Parcul Central, dar pe cealaltă parte a apei.
  5. Alelași călător mi-a recomandat și un restaurant tradițional, numit „La roată„; i-au rămas în gând și chelnerițele îmbrăcate tradițional.

Unde mănânci bine pe drumul Cluj-Napoca – Turda – Târgu Mureș

  1. Cităm pe chaplin: In Ludus (jud Mures) restaurant „La Bologa”. O portie de coaste la cuptor cu cartofi prajiti si doua sosuri foarte bune, picante – 12 lei. Portia mare – 19 lei, dar trebuie sa fii barbat sanatos sa le poti birui. Portia mare inseamna 500g de coaste. O recomand. Ciorbele incep de pe la 5 sau 6 lei (parca).

Unde mănânci bine în Târgu Mureș

Daniel Sârbu mi-a amintit (și bine a făcut, că uitasem de un loc fain) din Târgu Mureș: Laci’ s Csarda, în centru. Citez: „locul este foarte frumos (restaurant mare), terasa bine îngrijită”; acolo „se mănâncă extrem de bine, [n.r. au] ofertă foarte bogată și culinară și de băuturi, la prețuri rezonabile”.

Unde mănânci bine pe drumul Târgu Mureș – Bistrița

  • De la Reghin cum mergi spre Bistrița, la restaurantul Izvorul Rece (sau Izvorul Mureșului), pe partea dreaptă a drumului, aproximativ pe la granița dintre județele Mureș și Bistrița.

Unde mănânci bine pe drumul Gheorgheni – Praid – Târgu Mureș

La Borzont, pe partea dreapta cum mergi spre Gheorgheni este un restaurant cu mâncare ungurească,”Cuțitul și Furculița”. Toate mâncărurile sunt extraordinare și prețurile sunt decente. Pâinea o coc în cuptor pe lemne, în curtea din spate. Au și un mic loc de joacă pentru copii. Recomand gulașul și ciolanul afumat pe pat de cartofi, la cuptor. (Mulțumim Cristi)

Tot în Borzont este și pensiunea Rubin despre care o cititoare, Mihaela, spune: „am mâncat noi în 3 rânduri și n-am schimba-o cu nimic in lume… fac un păstrăv prăjit în crustă de migdale și niște ciorbițe foarte gustoase și nu excesiv de grase sau picante (cum e specificul zonei, deci mancabile si de pitici mai sensibili).. Specificul e vânătoresc, mâcărica de mistreț e puțin cam prea grasa dar cu un gust grozav.” (Mulțumesc, Mihaela)

În satul Borzont mi-a fost recomandat cu tărie un alt local numit „Basa„. Este o cârciumă de sat, aglomerată, care nu dă impresia de restaurant de lux, ba dimpotrivă. Conținutul este mai important decât coperta, iar aici mâncarea este de nota 10. Zece plus, mi s-a spus. Iar oamenii aceștia sunt călători și ei, nu vorbesc din cărți. Să vă așteptați la o mâncare secuiască / ungurească excelentă, porții mari. Încercați ciolanul cu fasole făcut la cuptor, dar și plăcinta cu afine.

Tot lângă Gheorgheni, dar de data aceasta în lateralul drumului principal, la Suseni, domnul Johann – Martin Schuster ne recomandă mâncarea de la Popasul Liban. Gazde sunt domnul Szabo Ladislav și doamna Szabo Ursi. Citez: „doamna gătește foarte bine„.

Unde se mănâncă bine în Miercurea Ciuc

Frumosul oraș unde am făcut anul trecut o minunată expediție cu cititorii noștri are un loc grozav pentru călătorii flămânzi. Se numește „Trei Secui” (de fapt e în maghiară numele, Harom Szekely) și multă lume îl recomandă. I-am făcut o vizită în drum spre evenimentul #priNeamt și s-au confirmat cele auzite. Mâncarea este tare bună, prețurile sunt decente, meniul are un mesaj interesant. Îl găsiți ușor prin prezența a trei scaune mari din lemn în lateral, cum mergeți din Miercurea Ciuc spre Odorheiu Secuiesc. Înainte de ieși, probabil veți trece pe lângă gară, iar în față veți da de un pod mare. Nu urcați podul, ci mergeți pe lângă el, pe dreapta și după curbă veți găsi intrarea spre curtea restaurantului. Nu-l ratați, localul chiar își merită renumele!

Binecuvântarea de la restaurantul Trei Secui (Harom Szekely) din Miercurea Ciuc
Binecuvântarea de la restaurantul Trei Secui (Harom Szekely) din Miercurea Ciuc

Unde mănânci bine între Miercurea Ciuc și Sfântu Gheorghe:
Sweeper ne anunță mai jos că la Tușnad Băi trebuie să oprim la Hanul Secuiesc. Citez: au „ciorbe excepționale și Platoul Secuiesc (n.r. e) absolut imens…”.

Unde mănânci bine în Sfântu Gheorghe (CV):
Am o variantă bună pentru orașul reședință de județ în Covasna:
1. Pivnița Sfântu Gheorghe (chiar în centru, pe o străduță pe deal). Probabil o să îl găsiți cu numele maghiar, Szentgyörgy Pince. Aici puteți comanda și pălincă Potio Nobilis (care de acum se numește Sanct Georgius.

Unde mănânci bine între Gheorgheni și Bicaz

Cum treci de Lacul Roșu, într-o curbă cum mergi spre Bicaz se arată Restaurant „Lacul Roșu”. Mi-a fost recomandat și acesta pentru mâncarea sa delicioasă. Dacă nu mă înșel, ar trebui să fie acesta.

Update, 20 octombrie 2014: Doamna Mihaela (o găsiți la comentarii) a fost recent și vine cu informații actualizate, așa că nu voi mai recomanda acest loc. Citez: „Mancarea e foarte buna dar foarte scumpa. Noi facusem tura in jurul lacului si eram cam obositi… restaurantul avea oameni eleganti si fitzosi iar chelnerul care a venit ne-a cam luat peste picior si ne-a vorbit cu dispret. Ne-a tot intrebat daca sigur dorim 3 portii de pastrav (sublinia batand spre- avem noi atatia bani? :D) – portia e la 14 ron/100 gr iar garnitura- mamaliguta sau cartofi e la 7 ron/100 gr!

Desi bun de te lingi pe degete, mai bine cumperi din capatul lacului de la pastravarie pastrav proaspat si ti-l faci tu undeva, macar sa te simti in largul tau. Mi-a parut rau ca, copilul, datorita atmosferei (de altfel fan peste, il prefera si-n locul tortului!) nu a mancat.”

Mâncare bună pe ruta Târgu Mureș – Jidvei – Teiuș

Pe drumul vinului, cu puțin înainte de Jidvei, veți găsi un restaurant cu specific german. Cine l-a recomandat nu a știut să îmi spună numele locului, dar cred că dacă vă aflați prin zonă îl veți găsi. Și poate ne lăsați un comentariu să ajutăm și pe alții. Mulțumesc!

Mâncare bună în Oradea

  1. Mi-a fost recomandat restaurantul „Butoiul de aur„; se zice că are prețuri accesibile și mâncare bună.

Mâncare bună pe ruta Cluj – Oradea

  1. În comuna Negreni, cam la mijlocul drumului spre Cluj (încă 80 de km până la Cluj) se mănâncă bine la Restaurant Nelaura (7-8 lei ciorba foarte bună).
  2. La Băile Felix (4-5 km de Oradea, în satul Sânmartin) am avut plăcerea să ne lingem pe degete după mâncarea de la restaurantele din stațiune. Meniul costa 10,8 lei (nici 11 lei!) și în funcție de restaurant ai ori meniul zilei, ori îți alegi ce vrei să mănânci dintr-o serie de meniuri. În 2 locuri am servit mesele compuse din ciorbă, carne+garnitură+salată de varză, pâine și desert: în unul a fost bună mâncarea, iar în celălalt mâncarea a fost nemaipomenit de bună! Porțiile nu sunt uriașe, ca în cazul ciolanului de porc cu fasole des întâlnit în zona Sibiului, dar cam satură un bărbat nu foarte flămând (și cu siguranță o fată sau femeie).
  3. La Huedin (așadar la cam 50 de km de Cluj) ne-a fost recomandat localul Derby Club. Mulțumim, Sandor.

Mâncare bună între Oradea și Arad

    Domnul Velescu Alexandru ne recomandă Pensiunea – Han Mădăraș (între Oradea și Salonta, la intrarea în Salonta, km 39, aproximativ), se mănâncă bine, românește acolo. Conform lui, calitatea este bună și prețul la fel de bun; merge de câțiva ani și a fost mereu mulțumit. Să îi mulțumim pentru recomandare.

Unde se mănâncă bine lângă Ineu:

Domnul Manu de spune că lângă Ineu, către Mocrea găsim mâncare bună la MOARA. Dacă nu mă înșel, este aceasta.

Unde mănânci bine în Sighetu Marmației

Adaug o recomandare călduroasă în Sighetu Marmației, în fascinantul Maramureș. Într-o seară am ajuns cu prietenii în restaurantul de la Casa Iurca de Călinești. Am fost flămânzi și însetați, fiindcă la prânz am plecat flâmânzi și cu banii dați, iar gazda primitoare din Sighet ne-a recomandat să luăm „Doi cartofi„. Deja mă vedeam căutând la miezul nopții magazine deschise pentru a căuta mâncare, dar adevărul avea să fie cu totul altfel. Doi bărbați flămânzi nu am putut dovedi platoul uriaș de cartofi, ceapă, carne și salate. Să mai zic că totul a fost delicios? Și că am avut și o pălincuță cu slănină din partea casei? Iar în timpul săptămânii, vara, aveți și spectacol de muzică și dans din Țara Oașului și Maramureșului.

Doi Cartofi - nu i-am putut dovedi (Casa Iurca de Călinești, Sighet)
Doi Cartofi – nu i-am putut dovedi (Casa Iurca de Călinești, Sighet)

Tot acolo lângă Sighetu Marmației, la margine, e satul Vadu Izei. Lucian ne recomandă să mâncăm bine în acest cartier al Sighetului, la Pensiunea ”Teleptean – În deal la Ancuța”. Citez: „Ei, pe oamenii ăia, nu o să-i uitați niciodată. Începand cu poarta tradițională, sculptată în lemn, pomul cu oale și până la construcțiile din interior, totul abundă de curățenia sufletului acelor oameni. Mă simt binecuvântat că am avut ocazia sa devin un apropiat al locului chiar dacă reușesc să ajung acolo doar răruț! Cât o să aveți pe masa nu o să biruiți nici dacă ați veni din prizonierat. Pâinea făcuta de Ileana în cuptor, tăria nelipsită de pe mese, curățenia, buna cuviință și frumusețea locației vă va uimi. Despre amabilitatea Ancuței și a surorii ei Mariana precum și despre gustul mâncărilor ar trebui inventate superlative și adăugate dicționarului, doar așa ne-am putea apropia de o descriere cât de cât!
Poftă mare și drumuri bune!”

Unde poți mânca bine între Baia Mare și Sighetu Marmației

Am primit o recoamndare tot de la Virgil: Păstrăvăria Alex, chiar înainte de comuna Mara, e pe stânga. Citez: „se mănâncă păstrăv de-ți lingi degetele, [asta] dacă găsești loc la vreo masă”. Sună delicios!
Ar trebui să fie cea de aici.

Nu foarte departe de Sighetu Marmației, pe direcția spre Baia Mare găsiți un sat numit Desești. Acolo suntem îndemnați să mâncăm la Pensiunea Anca. Citez: „mâncare tradițională, produse din gospodăria proprie, loc primitor cu oameni minunați, tradiție și generozitate”.

Unde poți mânca bine pe drumul Oradea – Satu Mare

Cam la 20 de kilometri înainte de Carei, nu ratați restaurantul Krista. Mâncare foarte bună cu specific maghiar, iar porțiile sunt mari pentru orice călător prins la foame. O să vedeți indicatoare spre acest restaurant. Când reveniți aici, spuneți-ne și nouă ce ați comandat :)

Unde poți mânca bine între Zalău și Satu Mare

De la Virgil am primit sfatul să oprim la ieșirea din Zalău spre Satu Mare, la hotel Transilvania. „Se mănâncă ieftin și mult. Meniul zilei este la alegere și merita toți banii”. Îi mulțumim.

Unde mănânci bine la Suceava

Chiar lângă orașul Suceava, la intrarea dinspre Fălticeni, am mâncat la Hotelul Sonnenhof. Am mâncat cea mai bună ciorbă rădăuțeană pe care am nimerit-o, la fel de bună ca cea care îmi e reper în domeniu. Nu e foarte ieftin (e totuși hotel de bună calitate, 4 stele), dar mâncarea este foarte bună! Cel puțin ce am mâncat noi.

Tot în Suceava, domnul Dode Cătălin ne recomandă Ramiro. Citez: „mâncare excelentă, porții generoase, prețuri rezonabile„.

Unde mănânci bine la Rădăuți

La „Național„, la doamna Cornelia, veți fi uimiți de bucatele tradiționale și de ciorba rădăuțeană la ea acasă! Mulțumim, Claudia!

 

Unde mănânci bine la Sucevița

De la localnicii bucovineni am aflat că la Hanul Mărioarei (Sucevița) găsești mâncare bună.

Unde mănânci bine la Gura Humorului

Patronul pizzeriei La Bomba ne provoacă să îi călcăm pragul. Eu o să le fac o vizită (deși nu sunt sigur că nu am fost deja).
Eu în Gura Humorului am mâncat decent la Pizza Sasu. Mi-au plăcut niște cartofi feliați și copți.

Lângă Gura Humorului, pe un drum paralel cu cel național, găsiți satul Capu Câmpului. Acolo am primit recomandarea să încercăm pizza de la Pizza Yalu. O găsiți aici.

Mâncare la drumul mare între Drobeta Turnu Severin și Caransebeș

  1. Până la Orșova nu prea aveți unde opri pentru a mânca la prețuri relativ mici. În schimb de la Orșova cum mergi pe clisura Dunării mi-a povestit un șofer că a mâncat câteva mâncăruri grozave pe bază de pește (nu mai știu acum numele restaurantului). Revenind la bugete mai mici, primul loc pe drumul european, loc indicat de un șofer, este în primul oraș din Banat de pe acea rută: la Băile Herculane. Chiar lângă gară (pe latura stângă a sensului de mers spre Caransebeș) sunt mai multe mici localuri unde se pare că există mâncare decentă la prețuri nu prea mari. Unul relativ mai nou este La Nico, chiar lângă gară. Localnicii mai zic că în stațiune merită încercată și mâncarea de la Hotel Geta (n-am fost).
  2. Pentru cei cu buzunar puțin mai generos eu recomand pe cealaltă parte a drumului, mai spre ieșirea din oraș, restaurantul Motel Sfinxul Bănățean. Mâncarea e foarte bună și la sfârșit de săptămână am avut muzică populară live.
  3. Un alt loc de la Herculane mi-a fost recomandat, este la vreo 200 de metri înainte de Sfinxul Bănățean, tot pe partea dreaptă a drumului, cum mergeți spre Caransebeș.
  4. La Piatra Scrisă mi-a fost recomandat restaurantul de pe partea stângă a drumului, pe sensul spre Caransebeș.
  5. În apropiere de Caransebeș, pe dreapta este un restaurant unde opresc șoferii de TIR turci și sunt serviți ca la ei acasă. Proprietarul turc are mâncăruri cu specific turcesc. Acolo am văzut prima dată că unii turci obișnuiesc să mănânce un fel de cremă făcută pe loc (până devine omogenă) din miere cu unt, pe care o întind apoi pe pâine.

Mâncare bună între Caransebeș și Hațeg

În zona Hațeg – Brad există un sortiment de cârnați locali mai puțin știuți. Se numesc „virșli” și sunt făcuți din combinație de carne de capră și oaie, ținută la macerat câteva zile.

În orașul Hațeg am primit de la același Mihai care ne recomanda și un popas de pe Valea Oltului recomandarea să testăm două localuri: Restaurantul Rustic și Vila Veche. Dacă ajungeți la ei, să ne dați de veste, să știm dacă se ridică la pretențiile călătorilor mâncăcioși. :)

În Sarmizegetusa Ulpia Traiana am mâncat bine la Pensiunea Sarmis. Oamenii știu să gătească, prezentarea e bună și au și virșli în meniu. Nu îi ocoliți. Sunt pe o stradă la stânga, după ce treceți de cetatea romană, spre Caransebeș. Există indicatoare în sat, iar dacă nu îi găsiți, întebați localnicii sau folosiți Google Maps. Vi-l recomand cu multă căldură!

 

Unde se mănâncă bine și nu scump în Timișoara

  1. Toți prietenii din țară sunt înnebuniți după Pleskavița. Este un fel de hamburger a-la-McD., dar mult mai bun și mai mare. Provine de la prietenii din sud-vest, precum și numele îl recomandă. Ca să mănânci o pleșcăviță (l-am românizat eu, nu știu cum se scrie în limba română) foarte bună mergi în Complexul Studențesc (campusul timișorean), la Pleskavița Sârbească (oricine știe să vă arate locația).
  2. Un cititor ne recomandă pleskavița de la tavernele AGIL (le găsiti în câteva locuri din oraș; în Piața Mehala e restaurantul AGIL)
  3. Dacă sunteți în centru (deci nu neaparat la preț mic), vă recomand pe Aleea Alba Iulia un ceai la Casa cu Flori, un loc drag mie și care are și spațiu pentru nefumători. Bravo lor! Ceaiul merită luat și doar pentru checul cu care vine, un chec delicios!
  4. Un șofer recomanda un restaurant în Piața Traian, unde meniul era 11 lei.
  5. O altă locație unde se mânâncă bine în Timișoara este Casa cu Ax din Timișoara. Mi-a fost recomandată mai recent, să ne spuneți părerile voastre după ce testați mâncarea locului.
  6. Mie mi-a plăcut mâncarea de la restaurantul Fabrica de Bere din Timișoara. Pe lângă mâncarea bună, acolo și încă în vreo 5-6 locuri din oraș puteți unge instalația cu bere foarte bună, Timișoreana nefiltrată.
  7. La ieșirea spre Arad găsiți Real.
  8. O recomandare ne trimite la „Estuar Expres„, „pe stânga după podul de ieșire din oraș spre Stamora Moravita”. Așadar, pe Șagului. Citez descrierea, să vă fac poftă: „Acolo, în afară de porțiile generoase, o să vă surprindă gustul deosebit al bucatelor. O să aveți surpriza că fiecare fel de mâncare are gustul lui specific și curat. Bucătăria este sub ochii clientului iar servirea uimește prin rapiditate și amabilitate. Știu ei șoferii de cursă lungă de ce fac acolo popasul de servit masa! Prețul este echivalentul gătitului acasă, așa că.. poftă mare și drum bun!”
    Mulțumim, Lucian!

Unde se mănâncă bine la Lugoj

  1. Pe centura orașului, până în intersecția cu viitoarea autostradă, pe dreapta cum mergeți spre Timișoara, ar fi un restaurant cu mâncare bună.

Unde mănânci bine la Arad

Un șofer spune că în față la Selgros Arad se găsea un restaurant de unde cu un șnițel uriaș și porția aferentă de cartofi puteai să te saturi. Prețul era cam 15 lei.

Unde mănânci bine între Arad și Nădlac, la intrarea/ieșirea în România dinspre/spre Ungaria

La cunoscuta localitate Pecica din județul Arad găsim nu doar câteva obiective turistice demne de vizita noastră, dar și un loc recomandat deja de mai mulți călători: Taverna Pecicană. Se găsește la intrarea în Pecica, dinspre Arad venind, pe dreapta și are în față un butoi uriaș de vin, așa cum am văzut la Murfatlar în cramă. Mâncarea este excelentă, prețurile sunt bune iar porțiile mari de abia le dovedești. Puteți citi mai în detaliu aici.

În Călărași mi-au fost recomandate 3 locuri unde să cauți mâncare bună

  1. Pizza „Ți-o coc eu – Mali
  2. De la Victor citire: Aici am mâncat cea mai bună omletă făcută pe vatră. Localul l-am găsit întâmplător și e în direcția spre bac. Undeva la ieșire din Calarași, pe stânga.
  3. Vă provoc să găsiți un „împinge tava”, cu mâncare foarte bună și ieftină.

Și dacă mergi la țară? Sau într-o zonă izolată din Apuseni?

Cum să mănânci bine în zonele rurale

Întrebarea își are de fapt răspunsuri foarte simple, citește mai departe sfaturile noastre. Pe lângă locațiile de mai sus aflate în orașe sau pe drumurile țării, suntem mulți care mergem și în zone rurale. Acolo găsiți câteva produse care pot fi cumpărate direct de la țărani. Și eu și alți prieteni care mergem la munte ajungem în zone rurale unde sătenii se bucură să vândă o parte din produsele casei. De exemplu la Peștera Muierilor știu de unde să cumpăr lapte de vacă (nu de fabrică, la cutie), brânză proaspătă și bună, ouă de casă; vara am luat căpșuni, cireșe; din când în când găseam și pâine de casă, pâine foarte bună. Peste tot prin țară, dacă ajungi la sat probabil poți cumpăra de-ale gurii direct de la săteni. Ei îți vor da produse bune, naturale și sănătoase. Te sfătuiesc ca atunci când ești la țară să practici metoda mea, vei simți diferența de gust imediat!

 

  • dacă stai în sud/sud-est și vrei să mănânci pâine bună, trebuie să o iei din Ardeal, în principiu din zona Sibiu/Brașov. Pâinea ardelenească cu cartofi e foarte bună și chiar dacă Vel Pitar (probabil singurul producător de astfel de pâine cu distribuție națională) a pus eticheta asta pe produs, lista de ingrediente îi dă de gol. Sunt în schimb câțiva producători mai mici care aduc pâine de la Sibiu și în București, vi-o recomand cu căldură! Conține exact ce ar trebui să aibe pâinea: apă, făina, drojdie, sare (atât).
  • studiază locul unde oprești, încească să fie circulat de tiriști sau alți șoferi profesioniști, ei de obicei știu locurile bune de mâncat!
  • de obicei produsele vândute la marginea drumului de țărani sunt de calitate, dar nu întotdeauna ieftine

 

Din ce am văzut eu până acum în aproape 160 000 de kilometri petrecuți pe drumuri (în țară și Europa), trag câteva concluzii:

  1. dacă stai în sud/sud-est și vrei să mănânci pâine bună, trebuie să o iei din Ardeal, în principiu din zona Sibiu/Brașov. Pâinea ardelenească cu cartofi e foarte bună și chiar dacă Vel Pitar (probabil singurul producător de astfel de pâine cu distribuție națională) a pus eticheta asta pe produs, lista de ingrediente îi dă de gol. Sunt în schimb câțiva producători mai mici care aduc pâine de la Sibiu și în București, vi-o recomand cu căldură! Conține exact ce ar trebui să aibe pâinea: apă, făina, drojdie, sare (atât).
  2. studiază locul unde oprești, încească să fie circulat de tiriști sau alți șoferi profesioniști, ei de obicei știu locurile bune de mâncat!
  3. de obicei produsele vândute la marginea drumului de țărani sunt de calitate, dar nu întotdeauna ieftine

Aștept să mă contraziceți :)

Vă mulțumesc pentru atentie si vă invit să facem lista și mai mare, adaugand comentarii cu locurile unde ați mâncat bine și nu neaparat scump în călătoriile voastre!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: , , , , , .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

145 gânduri despre “Unde se mănâncă bine la drum în România

  1. Pingback: Tweets that mention Unde se mananca bine la drum in Romania | Drum liber - Vezi România cu alți ochi -- Topsy.com

  2. Ar mai fi de adaugat urmatoarele locatii,ca si completare. o paret din cele prezentate au fost testate si de mine si le pot certifica.
    Ce voiam sa adaug:
    1. In Sibiu, se mananca ciorba de burta extraordinara la Kon-Tiki, un snitel super la un pret decent pe str. Miraslau la restaurant A-la-Adi.
    2. In Sebes, langa autogara, pentru mititei a-la Dealul Negru (si marime si gust) este un local Cuptorul de aur…sau Cuptorul fermecat.
    3.Pe ruta Sebes-Deva, restaurant-pensiune Luci 2000 serveste mancare fff buna si ieftina.
    4. Langa Babadag, iesirea din Babadag spre Constanta este un restaurant-pensiune..2 Iepurasi…au mancare traditionala fff gustoasa si o mini gardina zoologica: sute de iepurasi, o ciuta, 2-3 struti, un berbec cu 3 picioare etc…

    Răspunde
      • Nu mai intrati la Luci 2000 ca e dezastru .am oprit de doua ori in ultimii doi ani dar este dezastru . Ce a fost si ce maghernita a ajuns .
        Au fost langa noi doi tineri s-au ridicat de la masa si au plecat fara sa plateasca Infecta ciorba de spalatoare sau de resturi , smantana stricata acra….ce sa va mai spun ?!! ma bucur ca nu ne-am imbolnavit sau n”am facut Herpes pana a doua zi .

        Răspunde
  3. Cluj

    Agape – e o cantina in centru si are mancare ungureasca exceptionala la preturi mici. O portie de supa plus felul doi ajunge pe la 12-13 lei

    Calarasi

    Aici am mancat cea mai buna omleta facuta pe vatra. Localul l-am gasit intamplator si e in directia spre bac. Undeva la iesire din Calarasi pe stanga.

    Răspunde
  4. Eu ma opresc intotdeauna inainte de Orastie, in sensul Sibiu-Deva, nu mai stiu cum se numeste (parca Florance), e o parcare mare de tir-uri pe stanga, manci de te saturi acolo cu destul de putini bani, si e mancare f.f.f.f.buna.

    Răspunde
  5. Nu stiu cum se face ca ai uitat de popasul de pe Dealul Negru, intre Pitesti si Rm. Valcea. Micii de pe Dealul Negru, bata-i vina.

    De altfel, la restaurantul din incinta statiei Petrom din Predeal. Cel putin era mai mult decat ok acum vreo 4-5 ani. :))

    Răspunde
  6. Mai stiu si eu 2 locatii. Una la iesirea din ploiesti (spre bucuresti)… Hanul Dacilor. Pe partea dreapta cum te duci spre bucuresti.Am mancat acolo un bulz cu mamaliga de am zis ca nu se mai termina. Pretul era parca undeva pe la 10, 12 leu. Dar ditamai portia. 
    Si a doua locatie e ceva mai recenta . In Bucuresti la restaurant Istria. Acolo am mancat un peste bun si am ascultat prima data un canar. Ca locatie e pe calea victoriei in spate la bcr

    Răspunde
  7. In Ludus (jud Mures) restaurant „La Bologa”. O portie de coaste la cuptor cu cartofi prajiti si doua sosuri f bune picante – 12 lei. portia mare – 19 lei dar trebuie sa fi barbat sanatos sa le poti birui. portia mare inseamna 500g de coaste. recomand. ciorbele incep de pe la 5 sau 6 lei parca!

    Răspunde
  8. …de asemenea in padurea bogatii (jud Bv), la intrare in padure de catre sighisoara chiar cum intri in padure pe partea stanga este un han cu mancare ieftina si portii mari!

    Răspunde
  9. In Baile Felix, bucatarii gatesc numai din conserve totul ( cunosc zona, cunosc sefii derestaurante ). Am incercat sa mananc si la pensiunile private din Felix, si mancarea era la fel.

    Răspunde
    • @Tzipi
      Dacă e chiar așa, ce spui tu este îngrijorător pentru un restaurant care ar trebui totuși să gătească cu „bucate” mai naturale. Eu încă sper să nu fie peste tot doar mâncare „de conservă”.

      Răspunde
  10. In Baile Felix e asa cum spun : am fost cu o prietena care era nascuta acolo si ii cunostea pe toti aia ” de la butoane” din statiune. Ocazie cu care i-am vizitat pe toti, la toate hotelurile : i-am intrebat in mod specific cum gatesc. I-am intrebat, pentru ca mancarea lor mi se parea execrabila si nu aveau salate in meniu. Raspunsul a fost ca totul vine in conserva, iar ei adauga MGS ( Vegeta, Delikat )… ca nu sta nimeni sa gateasca cap-coada, ca ia timp si e multa munca. Turistii de la restaurante pareau multumiti, nu i-am vazut sa se planga.
    Am renuntat sa mananc la restaurantele lor ( la orice restaurant mergi in Romania, 100 % ca au bagat MSG in mancare, sa-i dea gust ), si mergeam la piata sa cumpar salata si fructe si mancam in camera.
    Nu mai calc in Baile Felix, never , ever !

    Răspunde
  11. In Baile Olanesti, daca mergeti, va recomand sa mancati la pensiunea Trei Brazi. Am mancat la toate restaurantele de pe strada izvoarelor, dupa ce am stat intr-un sejur balneo cu sotia de doua saptamani. Am luat toate restaurantele la rand de pe strada si in final cel mai bine am mancat la ultimul spre ghinionul nostru. Pentru desert incercati papanasii sau clatitele. Eu mereu mananc papanasi pe unde merg si pot sa spun ca aici am mancat niste papanasi excelenti.

    Răspunde
  12. Vă așteptăm să mâncați la Pensiunea Carelor Rusciori la 8 km din Sibiu spre Ocna Sibiului . Dacă NU VĂ PLACE NU PLĂTIȚI. Vă recomand CIORBELE CU VIȚEL, PASĂRE, SAU AFUMĂTURĂ sau TOCĂNIȚA DE VIȚEL ,OAIE SAU PUI. ori sarmale cu ciolan SAU FASOLE CU CIOLAN. Obligatoriu trebuie să vă anunțați înainte de a veni.

    Răspunde
  13. Florin, fain articol. Regula asta cu tiristii o stiam si eu, chiar de la unul dintre ei. Ce face insa un turist vegetarian? Sunt multe restaurante care cred ca salata ce vine cu felul doi se pune ca si un fel complet… ,,nu-i de ajuns, sefu’? O facem dubla!”

    Răspunde
    • Salut Adi si mersi. Ai dreptate ca daca esti vegetarian oferta este mai restransa, dar din ce am mai vazut, nu e inexistenta. Cam peste tot se gasesc feluri de mancare din cartori, ciorbe de legume, salate clasice. Nu e lux, dar e supravietuire :)

      Ai remarcat bine ca nu prea avem cultura verdeturilor si salatelor, sau a mancarurilor complexe vegetariene :) Nu degeaba circula in popor vorba ca „cea mai buna leguma e porcul”.

      Răspunde
  14. Intre Praid si Gheorghieni, mai exact la Borzont pe partea dreapta cum mergi spre Gheorghieni este un restaurant cu mancare specific unguresc,”Cutitul si Furculita”. Toate mancarurile sunt extraordinare si prețurile sunt decente. Pâinea o coc in cuptor pe lemne in curtea din spate. Au si un mic loc de joaca pentru copii. Recomand gulasul si ciocanul asumat pe pat de cartofi, la cuptor.

    Răspunde
    • @Cristi
      Voi ajunge în zonă peste 2 săptămâni, când facem Întâlnirea Autostopiștilor din România (ediția a 3-a). Poate reușesc să gust din bucatele cu specific unguresc de la „Cuțitul si furculița” :)

      Răspunde
    • tot in Borzont este si pensiunea Rubin unde am mancat noi in 3 randuri si n-am schimba-o cu nimic in lume… fac un pastrav prajit in crusta de migdale si niste ciorbite foarte gustoase si nu excesiv de grase sau picante (cum e specificul zonei, deci mancabile si de pitici mai sensibili)… specificul e vanatoresc, macarica de mistret e putin cam prea grasa dar cu un gust grozav. (De regula in zona cine are probleme cu stomacul trebuie sa evite orice papricas si alte mancarici…specifice zonei)

      Răspunde
  15. Pentru pâine buna, din apă, sare, drojdie și făină recomand brutăria din Bujoreni-Vâlcea…Cuptorul de Aur se numeste, este pe sensul de mers spre Sibiu, , după ce lasi muzeul satului in spate vreo 500 de metri. Au și niște covrigi fff gustoși și foarte ieftini; la fel lipia de la ei este ff buna.

    Răspunde
    • @Liviu
      Să știi că în sudul României cu greu găsești o pâine bună făcută exact din ce spui tu (apă, făină, sare, drojdie), fără afânători și alte tâmpenii. Mulțumesc de informație!

      Răspunde
      • In general recunosti o paine fara afanatori din volumul lor mai mic decat cu ce ne-am obisnuit raportat la gramaj, eventual si mici imperfectiuni la aspect.

        Răspunde
  16. Recomand si eu restaurantul din Borzont. Mi-a fost indicat de niste localnici cand am facut o excursie pe acolo. Servirea a fost ireprosabila iar mancarea extraordinar de buna. Am observat ca erau multi localnici dar si tiristi.

    O recomandare care nu fost facuta de nimeni: La intrarea in Targu Mures dinspre Brasov, pe partea stanga, dupa ce se incepe coborarea dealului si imediat dupa prima serpentia este restaurantul Lira. Nu pot zice ca este foarte ieftin, dar au mancare foarte buna (multe specialitati unguresti) si variata (inclusiv cateva preparate vegetariene).

    Răspunde
  17. Am oprit o data Balta Domneasca saramura crap crescut chiar in balta de acolo la iesire din Cerna Voda jud Constanta spre Seimeni, Gustul la pestele scos din balta de vreo 2-3 ore e unic.. si eu nu ma omor dupa peste

    Răspunde
  18. Albota si Saru, sunt in pana in judetul Olt si respectiv in Olt langa Slatina…comentariu la”” Mâncare bună pe drumul Pitești – Craiova””Era corect Mancare buna pe drumil Pitesti-Slatina-Craiova

    Răspunde
    • Intrare în Brașov dinspre ce oraș? :)

      Știi cumva și cum e raportul preț/calitate la Dâmbul Morii? Nu de alta, dar eu mâine trec prin zonă :)

      PS: Drumețului îi șade bine la drum :)

      Răspunde
  19. Vin dinspre Podul Turcului si merg la mare ocolind Braila pe centura… prin zona Brailei unde se mananca proaspat ( sa fie ok si pt copii mici) si cu gust? Multumesc mult de raspuns.

    Răspunde
      • Multumesc mult!
        Se pare ca mai am o alternativa- sa merg prin Galati (iar de acolo in functie de calitatea drumului si peisaj ori prin Macin> I.C.Bratianu sau prin Tulcea>Babadag)…

        asa as putea face o oprire de mancare direct in Galati (vad pe harta multe locuri cu restaurante si parcari in aprierea bacului) si putem vizita si Gradina botanica care e chiar in drum, foarte aproape… probabil de aia nu a scris nimeni de Braila, varianta cu Galatiul pare mai frumoasa!

        Răspunde
  20. Va recomand ciolanul cu fasole din drum la iesirea din Talmaciu spre Valea Oltului.Este o parcare a tirurilor si un restaurant mic .Nu veti regreta.
    P.S-Nu comandati decit ciolan,deoarece nu veti putea sa-l mancati pe tot.
    Sorin Gliga
    Curtea de Arges

    Răspunde
  21. Am mancat ciorba de burta cind ma intorceam de la mare cu prieteni pe data de 7 august 2013 ora 16 la Popasul Iancului pe magistrala Bucuresti-Pitesti km.56;fara suparare dar bucatarul nu se pricepe nici la preparare nici la servire(a fost rece),iar a doua zi m-a durut stomacul.Era facuta din burta congelata ,iar gustul execrabil ,numai a ciorba de burta nu semana.Nu mai trec pe acolo.

    Răspunde
  22. O ultima posibilitate de popas pe teritoriul national.Situata in sudul Munteniei, la kilometrul 50 pe DN 5 Bucuresti – Giurgiu, in comuna Daia, la numarul 184, pe partea stanga a directiei de mers, Pensiunea Lokanta este o destinatie primitoare pentru fiecare turist strain sau roman. (editat de admin)

    Răspunde
  23. Se mai manca bine si in Maramures, in doua locatii, din pacate nu am mai fost pe acolo de ceva vreme, 1. La iesire din Somcuta Mare spre Cluj, pe partea stanga este o pensiune verde, mancarea era superba, iar ceva mai sus, la Mesteacan, tot spre Cluj, este popasul cu acelasi nume, unde sunt specialist in placinta create, specifica zonei chioarului. Din pacate, ambele locatii au parcari cam mici pentru TIR…

    Răspunde
  24. Intodeauna cint faceam concediu
    la Liban com Suseni, am mincat la Popasul Liban care este Vecinul meu, Domnul Szabo Ladislav si Doamna Szabo Ursi.
    Doamna Gateste foarte bine
    Calatori care trec pe la popas pot sa faca o escala pentr a gusta mincarea cea buna

    Răspunde
  25. in legatura cu Restaurantul “Lacul Roșu” indicat de tine pe harta. Chiar acolo am fost sambata trecuta.

    Mancarea e foarte buna dar foarte scumpa. Noi facusem tura in jurul lacului si eram cam obositi… restaurantul avea oameni eleganti si fitzosi iar chelnerul care a venit ne-a cam luat peste picior si ne-a vorbit cu dispret. Ne-a tot intrebat daca sigur dorim 3 portii de pastrav (sublinia batand spre- avem noi atatia bani? :D) – portia e la 14 ron/100 gr iar garnitura- mamaliguta sau cartofi e la 7 ron/100 gr!

    Desi bun de te lingi pe degete, mai bine cumperi din capatul lacului de la pastravarie pastrav proaspat si ti-l faci tu undeva, macar sa te simti in largul tau. Mi-a parut rau ca, copilul, datorita atmosferei (de altfel fan peste, il prefera si-n locul tortului!) nu a mancat.

    p/s (pot sa-ti trimit poza dar cred ca pe email, ca asa n-o pot incarca)

    Răspunde
  26. In aceeasi mini-vacanta am ajuns si la Miercurea Ciuc si tot asa ne-am ghidat dupa review-urile de pe pagina asta si am fost extrem de multumiti! Három Székely – Trei Secui – Bun la pret, foarte foarte gustos, portii foarte mari , imbinate si ornate frumos. Tot ce am luat a fost delicios, de la supa de fasole cu afumatura cu ceapa rosie, la pieptul de pui secuiesc, cotlet umplut cu mancarica de creier, ciupercute cu branza de burduf si slana prajita, la gombotii cu prune de la mama lor de acasa! bravo!

    Răspunde
  27. Am mancat la ei meniul zilei cu 16 lei si am primit o ciorba buna, o friptura cu cartofi pai si o garnitura ,iar la final un desert si un suc in acest pret! Recomand..plus de asta iti si livreaza acasa daca esti lenes sa iesi :)

    Răspunde
  28. Restaurantul de la iesirea din Miercurea Sibiului spre Sebes (se numeste Miercurea Deal) cred ca s-a desfintat. Am trecut ieri noapte pe acolo cu o foame mare, si era inchis. Stiu sigur ca era non stop.

    Răspunde
    • Pare sa fie vorba despre restaurantul Miercurea Bai, care e perfect functional acum. Se mananca excelent, preturi bune (5 lei o ciorba de fasole fabuloasa!). Pot recomanda și tigaia cu pui si legume, dar o portie la 2 persoane, altfel… Si ciolanul cu varza/fasole mi-a fost laudat, dar atentie ca portiile sunt mari.

      Răspunde
  29. Bravo batrine
    si eu sunt calator dans in tariile des vest si mai putin estul
    dar pot sa-ti spun ca ai dreptate , inca o data bravo pt toate info date si continua sfaturiile tale sunt de folos pt zeci de mii de persoane la drumu mare
    merci

    Răspunde
  30. Confirm ca la Sibiu Kon Tiki este o locație unde poți mânca bine și convenabil. În tranzit spre Austria am oprit pentru un mic dejun, pe la ora 10, omleta + ceai cafea gustare = 15 lei. Foarte bune, foarte drăguți, mai trec.

    Răspunde
    • Am mâncat și eu la Kon tiki din Sibiu. Super ciorba de burta mușchiuleț sibian și papanași. Nu ratați o masa pe cinste. Este aproape de piață sfatului. Am mâncat bine și la Geoagiu bai la Terasa Agrementul porții mari și mâncarea buna. Mâncare buna și la Herculane la VASY XXL .

      Răspunde
  31. In Săliște ( înaintea Miercurii Sibiului ) este Restaurantul Casina ❤ ! Are o mancare excelenta , iar preturile sunt decente , zic eu .. Merita incercat !

    Răspunde
  32. Si as mai adauga pleskavita in Timisoara , la tavernele AGIL ( le gasiti in tot orasul sau la Piata Mehala restaurantul AGIL ) este cea mai bun pleskavita si este si imensa , iar pretul de 4 lei ( ! ) sau 7 lei cu suc , mi se pare extrem de convenabil ..

    Răspunde
  33. Ajunsi in Sighisoara am gasit Restaurantul Pensiune Gasthaus Alte Post, situat la poalele cetatii. Un restaurant frumos, elegant, curat si un pret acceptabil. Servirea este ireprosabila, mancarea este foarte buna si diversificata. Preturile sunt foarte bune iar portiille sunt foarte mari si deosebit de gustoase.
    Recomand acest restaurant tuturor turistilor.

    Totodata as mai adauga Popasul Avrig situat pe drumul spre Sibiu, unde ai parte de o servire deosebita, mancare excelenta, la preturi super ok (inclusiv la cazare).

    Răspunde
  34. Mergem de la iasi spre muntenegru si croatia , oprim la Tr. severin, apoi portile de fier. Unde am putea opri pentru masa in zona ?

    Răspunde
    • Pentru un restaurant mai fancy, ai la ieșirea din Severin, cam pe lângă intersecția cu centura orașului, Taverna Sârbului. Pentru cunoscătorii într-ale peștelui, încearcă un restaurant pescăresc de la Gura Văii (tot pe acolo, spre Orșova, după ieșirea din Severin).

      Răspunde
    • Din păcate nu aș putea să vă dau eu aceste detalii, am informația strict așa cum mi-a fost transmisă de unul dintre șoferii care a oprit în acel loc. Dacă veți găsi locul cu pricina, vă rog să ne dați și nouă detalii mai exacte.

      Răspunde
  35. Buna ziua
    Felicitari pentru initiativa!
    Noi am mancat bine in Borsa la hotel Royal la intrare.
    Un bulz cu jumari si specialitatea bucatarului Papricas cu muschi de porc.
    Portii mari si pret rezonabil.
    Revin cu alte locatii de iti lasa gura apa!

    Răspunde
  36. Recomand Terasa JoPub din Sighisoara, și în special desertul lichiu de prune!!!!!, restaurantul Hanul Cetății de langa Biserica Saschiz, Trattoria Roma din Mediaș, chiar în centrul vechi, unde am mâncat în luna septembrie anul acesta. La fiecare din ele porțiile de mâncare au fost mari, foarte gustoase, iar prețurile decente.

    Răspunde
  37. Lucrez in Port Agigea de 6 ani si nu recomand cantina din Port Agigea (Poarta 10) – conditiile in care se gateste nu sunt igienice si cativa colegi au avut probleme (cu totii in acelasi timp) de sanatate dupa ce au mancat acolo (s-a repetat de vreo cateva ori in 4 ani de zile). Recomand in schimb undeva aproape in Eforie Nord mancarea de la CORALIS – am comandat de multe ori aici si se gateste bine si ieftin (ex: meniu cu ciorba + fel principal + desert = 20 lei).
    Mancare turceasca buna si la pret decent in Constanta veti gasi la Oz Demir (in spate la LukOil de la Gara/Autogara).

    Răspunde
  38. Nu stiu daca face direct obiectul acestui articol (daca nu, imi cer scuze), dar o recomandare pentru cei care viziteaza Constanta: mancarea japoneza de Tokyo Rikiya – preturile pot parea un pic mari dar portiile sunt MARI, nu poti manca doua feluri odata, si mancarea este cu adevarat BUNA (am testat tot felul de restaurante japoneze dar este singurul care a trecut testul). Momentan este pe Bd. Tomis (undeva mai sus de Sala Sporturilor) dar este posibil sa se mute in curand (spatiul mic si clienti tot mai multi). Un plus mare pentru ei: ospitalitatea celor care lucreaza acolo si faptul ca (daca cunosti mancarea japoneza) poti sa ii rogi sa iti faca si ceva care nu este in meniu (vor prepara daca au ingredientele).

    Răspunde
  39. Cu multi ani in urma, venind acasa dintr-o vacanta din Grecia, ne-am oprit intamplator la Pensiunea – Han Madaras pentru a servi un pranz romanesc. Tot ce am servit acolo a fost deosebit de bun si la pret foarte convenabil. De cate ori am trecut in anii urmatori pe ruta respectiva, ne-am oprit la acest han pentru servirea mesei. Ne cunoaste deja ospatarii de acolo. Recomandam fara retinere aceasta locatie. Se afla pe DN 79A Oradea-Arad la intrarea in Salonta, km.39. Se poate verifica pe internet aceasta locatie.

    Răspunde
  40. Se mananca foarte bine la iesirea din Aiud,spre Teius,la „Transilvania casa& masa” ,la „Restaurant – Motel Cozia” ,din Caciulata si la „Popas Lupescu”,pe Valea Oltului,la iesirea din Boita pe stanga,pe maulul Oltului.

    Răspunde
  41. Ori am scris eu gresit,ori s-a inteles gresit,..pe ruta Sibiu-Valcea,restaurantul „Popas Lupescu”, unde se mananca „cel mai bun ciolan cu fasole ,din tara”, dupa spusele tir-istilor,este la iesirea din Boita pe malul Oltului ,partea stanga,deci, sensul dinspre Sibiu,catre Valcea,deci,cand mergi dinspre Sibiu,spre Valcea,Oltul e pe stanga….si nu..invers,cum ati scris…
    ..iar,domnul Iulian Preda,care v-a recomandat Pensiunea Carelor,din Rusciori,la iesirea din Sibiu,spre Ocna Sibiului,a murit,anul trecut,din pacate,….Pensiunea,poate sa fie OK,nu stiu,nu cunosc,dar,ati putea actualiza textul care face referire la aceasta…

    Răspunde
  42. La iesirea din Zalau spre Satu Mare,este un hotel,Transilvania.Se mananca ieftin si mult.Meniul zilei este la alegere si marita toti banii.La fel si pe drumul spre Sighetu Marmatiei dinspre Baia Mare,pana la intrarea in comuna Mara,pe stanga se mananca pastrav de-ti lingi degetele,daca gasesti loc la vreo masa.

    Răspunde
  43. Pe traseul Timisoara- Deva, cred ca Lapunciu de Jos se numeste…se mananca foarte bine, foarte gustos si personalul amabil.;)

    Răspunde
  44. Daca calatoresti in judetul Arad….cea mai buna bucatarie o gasesti intre Ineu si izvoarele apei acre de la Mocrea….la MOARA cu NOROC!…e sublim si la pret decent!

    Răspunde
  45. Restaurant Dada (Cozia): daca consideri ca merita sa astepti o mancare ok ca gust timp de 45 de min, go for it. Mizerie, servire proasta.

    Răspunde
  46. Am mâncat foarte bine în parcarea Hornbach Balotesti. Ciorbe foarte bune iar la felul doi mananci de plesnești, mâncare gătită. Dacă vrei iti recomand ciorba radauteana, fasolea cu ciolan și castraveți murați. Iar la desert crema de zahar ars sau răzuita. Pentru recomandarea pe care am facut-o nu cred ca am plătit mai mult de 23 sau 24 de lei. Atentie!!!! La ora prânzului era foarte aglomerat!

    Răspunde
  47. In Târgu Mureș se mănâncă extrem de bine, ofertă foarte bogată și culinară si de băuturi, la prețuri rezonabile, la Laci’ s Csarda, în centru. Locul este foarte frumos ( restaurant mare), terasa bine ingrijita.

    Răspunde
  48. Confirm, Casa piraților – Cluj
    Dacă vizitați manastirile din Bucovina, popositi pt. prânz în Rădăuți, La Național, la d-na Cornelia, veți fi uimiti de bucatele tradiționale și de ciorba rădăuțeană la ea acasă !

    Răspunde
  49. Buna ziua calatorilor
    Daca pasii sau rotile va trimit pe drumuri, trebuie sa va notati doua completari la destinatiile din articol si anume: Timisoara, Estuar Expres, pe stanga dupa podul de iesire din oras spre Stamora Moravita. Acolo, in afara de portiile generoase, o sa va surprinda gustul deosebit al bucatelor. O sa aveti surpriza ca fiecare fel de mancare are gustul lui specific si curat. Bucataria este sub ochii clientului iar servirea uimeste prin rapiditate si amabilitate. Stiu ei soferii de cursa lunga de ce fac acolo popasul de servit masa! Pretul este echivalentul gatitului acasa asa ca pofta mare si drum bun!
    Prin Maramures daca treceti, opriti-va pentru masa in Vadul Izei, un cartier al Sighetului, la Pensiunea ”Teleptean – In deal la Ancuta”. Ei, pe oamenii aia, nu o sa-i uitati niciodata. Incepand cu poarta traditionala, sculptata in lemn, pomul cu oale si pana la constructiile din interior, totul abunda de curatenia sufletului acelor oameni. Ma simt binecuvantat ca am avut ocazia sa devin un apropiat al locului chiar daca reusesc sa ajung acolo doar rarutz! Cat o sa aveti pe masa nu o sa biruiti nici daca ati veni din prizonierat. Painea facuta de Ileana in cuptor, taria nelipsita de pe mese, curatenia, buna cuviinta si frumusetea locatiei va va uimi. Despre amabilitatea Ancutei si a surorii ei Mariana precum si despre gustul mancarilor ar trebui inventate superlative si adaugate dictionarului, doar asa ne-am putea apropia de o descriere cat de cat!
    Pofta mare si drumuri bune!

    Răspunde
  50. La articolul de mai sus merita adăugate câteva locatii:
    – Restaurant Ramiro Suceava- mâncare excelenta,porții generoase,preturi rezonabile;
    – Restaurant Sergiana Brașov- mâncare foarte buna,locatie frumoasa,preturi rezonabile pentru Brașov ;
    – Restaurant Cuțitul de Argint – Sinaia,Aleea Peleșului- luați un „pachet ” și e imposibil sa plecați nemulțumiți;
    – Pizza Yalu – Capu Campului , jud. Suceava- cea mai bună pizza din județ…și nu numai.
    – Pensiunea Anca – Desesti- Maramureș -mancare traditionala,produse din gospodăria proprie,loc primitor cu oameni minunați ,tradiție și generozitate.

    Răspunde
  51. Cauta pizzeria La Bomba din Gura Humorului.Absolut sigur o sa iti placa.Iti dai seama daca eu,patronul acestei pizzerii mananc aici si spun ca e excelenta….deci..intre politie,parchet,primarie,urgenta,morga…imposibil s o ratezi

    Răspunde
  52. Revin cu placere pe acest site si confirm la randul ca am mancat foarte bine la Popasul Lupescu de pe Valea Oltului, iar ca recomandari in Hateg am mancat la Restaurantul Rustic si Vila Veche, in ambele locatii servirea fiind prompta si, cel mai important, mancarea gustoasa.

    Răspunde
  53. În Sebeș, la restaurantul Leul de aur, mîncare delicioasă, cei mai buni papanași (adevărații papanași, cei cu brânză dulce de vaci și griș, nu gogoșile nesănătoase, prăjite în tone de ulei și înotând în smântână și dulceața!!!!) și cele mai bune găluște cu prune! Prețuri decente.

    Răspunde
  54. Subscriu cele spuse despre restaurantul „Trei Secui” din Miercurea Ciuc. Mancarea este extraordinara si gazda foarte cumsecade. Ne-am bucurat cu ceai de plante servit in oala de lut, gulas de fasole servit in mini ceaunele si paine de casa cu cartofi. Recomand cu caldura locul.

    Răspunde
  55. Am mancat la Popasul Lupescu km 247 pe Valea Oltului si doar painea si sucul au fost bune. Ciorba de vacuta avea carnea tare talpa, micii erau nefacuti, painea, smantana si ardeiul nu au fost incluse in pret si le-au adus fara sa cerem. Chelneritele se purtau de parca le deranjam, asa sictir fata de clienti n-am mai intalnit. E clar un loc de evitat.

    Răspunde
  56. Hanul Secuiesc in Tusnad Bai, ciorbe exceptionale si Platoul Secuiesc absolut imens, doi oameni au incercat sa-l dovedeasca si n-au reusit.

    Răspunde
  57. Venind din sud inspre Targu Ocna, la Onesti este un restaurant Hanul din Borzesti. O ciorba si un fel principal sunt 14 lei. Meniul e simplu: ai de ales intre 3 ciorbe si 3 feluri principale. Eu am luat ciorba de perisoare si piure cu snitel de pui. Snitelul era proaspat si mirosea a ou de casa. Mie mi-a placut foarte mult. Plus ca e o doamna acolo care e foarte primitoare. Masa curata si timp de asteptare vreo 10 min

    Răspunde
  58. Multumesc pentru recomandare, intr-adevar la Han Mădăraş (intre arad si oradea, la iesire din salonta), mancarea a fost excelenta, si va recomand (daca e vara si vreti ceva racoritor) inghetata de la ei, excelenta! Servirea a fost impecabila si preturi accesibile.

    Răspunde
  59. La Sfantu Gheorghe se mai poate incerca Hunyadi Csárda, eu, localnica am aflat de el de la un brasovean :) Mi-a placut mult ciorba de gulie cu perisoare si marar.
    Merita sa va interesati daca la fosta Gospodina se mai serveste ciorba de burta asa de buna care i-a facut si pe brasoveni sa mai treaca, acum cativa ani inca exista,

    Pe drumul Brasov-Bacau, imediat dupa satul Moacsa , aproape de Dlanic este o pensiune in vale, Pensiunea Dózsa György se gatea bine, poate stie cineva din cititori daca si acum e bun

    Răspunde
  60. Va rog sa luati in considerare si restaurantul La Roca din Grinties Neamt este pe ruta Reghin -Poiana Teiului. Mancare traditionala ,ciorbele sunt foarte bune au meniul zilei si este si foarte curat. Recomand cu incredre. Mai au si cazare ,magazin de suveniruri,crama este chiar dragut.preturile sunt foarte bune.

    Răspunde
  61. Daca treceti prin Oradea si mergeti la Deva va recomand sa va opriti in Felix si sa intrati la restaurantul Club Art. Au mancare super buna si personal amabil si profesionist. Poti afla mai multe detalii despre ei pe site-ul lor http://clubart.ro/.

    Răspunde
  62. Daca treceti pe langa DEVA , langa AUTOSTRADA ,se afla Pensiunea EVA din Soimus – cazare si mancare foarte buna „a la carte” .
    Vreti sa va racoriti ?
    – Pensiunea EVA este dotata cu o superba piscina .

    Răspunde
  63. La intrare in Carei dinspre SATU Mare, după Contitech, este o rulota Balkan Street Food cu pljeskavica ( burger sârbesc) și Balkan burger ( burger cu cotlet) foarte bune, cu pâine de casa.

    Răspunde

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.