Ski pe plaja, la mare
Vreau în acest articol să îmi prezint gândurile îl legătură cu un subiect la care m-am mai gândit de-a lungul timpului, iar acum a venit o propunere de a-l dezbate aici: turismul în extrasezon.

O să încep prin a da câteva definiții din domeniul turismului legate de termenul „sezon”, să nu fie confuzii între sensurile acestul cuvânt. Sunt cele pe care le-am găsit în mai multe surse, repetate:

1. Sezon
Perioada de timp a anului, corespunzand aproximativ unui anotimp: perioada de timp a anului caracterizata printr-o activitate specifica, prin aparitia sau frecventa anumitor fenomene.

2. Extrasezon
Perioada a anului in care afluenta turistilor este scazuta si in cursul careia turistii beneficiaza de reduceri de pret la cazare si, eventual, la transport.

3. Sezon de vârf
Perioada a anului in care afluenta de turisti in destinatiile turistice este maxima, iar oferta turistica este foarte bogata; constituie, de fapt, sezonul propriu-zis.
(Sursa principală: infotravelromania.com)

Și acum voi ajunge la ce vreau să vă zic. Eu nu cred in sezon și extrasezon. Singurul lucru care mă ține uneori legat de noțiunea de sezon e că anumite lucruri poți să le faci vara, altele poți să le faci doar iarna. Asta în mod normal. Nu poți să te bucuri de razele soarelui puternic decât la mijloc de vară, sau ce am făcut eu azi, am schiat, nu aș fi putut face decât dacă e zăpadă.

Dar de ce să călătoresc undeva doar sezon și nu în extrasezon? Definițiile sunt mai subtile, sezonul de iarnă e legat de vacanța de iarnă, cel de vară e legat de lunga pauză din iunie până în septembrie. În vacanțe prețurile la cazare sunt mai ridicate, apoi ele scăzând și uneori devenind puțin negociabile.

O să întelegi mai bine punctul meu de vedere dupa un exemplu. Se întâmpla când mergeam pentru prima dată când la Vama Veche. Era mijloc de septembrie cred. Din punctul unora de vedere e extrasezon. Locurile sunt cam goale, vremea deja e răcoroasă seara. Am stat la cort. Pe plajă au fost mult mai puțini oameni decât la mijloc de august. Erau exact acei oameni care voiau marea. Acei oameni care vor să se simtă bine indiferent cine pune o etichetă pe sezonul estival. Un tip era din iunie la mare, soarele l-a înnegrit bine de tot și el era rămas fără provizii. Cu toate acestea, el se încăpățâna să nu plece acasă. Și eu găseam admirabil felul în care el învingea obișnuița, banalul și prejudecățile cu înverșunare, fiind prezent pe plajă mult după ce oamenii „obișnuiți” au plecat.

Mă simțeam extraordinar să fiu printre aceia care nu aveau treaba nicicui, care se bucurau ca și mine de timpul bun și de mare. În mintea mea, așa era cândva Vama Veche. Așa văd eu că era de fapt spiritul Vămii, care zic mulți că s-a schimbat.

Așa am ajuns să îmi dau seama că anumite aspecte ale locurilor din jurul nostru pot fi mai bine puse in valoare cand nu ești în plin sezon. Fac o mică paralelă: mergi la Veneția. Vrei să vezi orașul. Dacă mergi în timpul carnavalului te vei distra foarte bine, dar cred că prea puțin vei putea vedea orașul, din cauza aglomerației. Practic vei vedea o altă parte din Veneția.

Încă un argument în favoarea călătoritului „fără granițe și sezoane” vreau să aduc. Eu cred că a călători poate fi făcut oricând. Vara, iarna, pe viscol sau pe ploaie. Niciodată nu plouă cu săptămânile fără oprire. Oricând poate fi timpul potrivit pentru a pleca undeva. Anotimpul nu e cel mai important.

Un oraș poate fi vizitat oricând. Farmecul este altul pe zi sau noapte, în timpul sărbătorilor de iarnă sau pe vremea vacanței din vară. Vorbind despre natura, ea este deosebită în orice sezon. Iarna ne minunează cu zăpada ce acoperă totul, toamna cu mii de nuanțe de galben, portocaliu, maro, roșu, și poate încă puțin verde. Razele soarelui printre frunzele copacilor din timpul verii sunt deosebite. Fie că le vezi pe Cheile Oltețului sau pe Cheile Nerei. Dar la fel de bine arată și în celelalte sezoane.

La cuvinte nu sunt mare maestru, dar eu sper să fi reușit să deznod puțin nodul gordian ce ține anumite activități blocate „în sezon”.

Sper să fie mai mulți cei curajoși care nu se îngrădesc în câteva definiții și uită de sezoane. Probabil plăcere de a călători e în adâncul meu și stă bine acolo. Plăcere care m-a făcut să caut soluții și să văd dincolo de obișnuitele excursii „sezoniere”.

Cine zice că nu poți să te bronzezi la munte, iarna, sau că nu e la fel de plăcut să auzi valurile oceanului în toiul iernii? Drum liber!

Articolul face parte dintr-o serie de expuneri pe tema turismului extra-sezonier.
Participanții la Travel Blog Carnival:

Bataafse Cocktail
Cand sa calatorim: in sezon sau in extrasezon?
Extrasezon pentru noi / plin sezon pentru ei
Revelion la mare?
Sezonul: de ce te ferești nu scapi
To be or not to be off-season?
Tunisia – o vacanta la plaja in extrasezon
Turismul în extrasezon – de multe ori o variantă mai bună
Unde sa calatoresti in extrasezon
Vacanta contra curentului
Vacanta (si) la job
Vacanta perfecta in extrasezon.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

14 gânduri despre “Turismul în extrasezon – de multe ori o variantă mai bună

  1. Pingback: Cand sa calatorim: in sezon sau in extrasezon? « Blog de business si travel

  2. Pingback: Extrasezon pentru noi / plin sezon pentru ei | Destinatii Europene - Blog de turism

  3. Pingback: Sezonul: de ce te ferești nu scapi | impresii din lumea mare

  4. Pingback: Blogul de vacante » Blog Archive » Tunisia – o vacanta la plaja in extrasezon

  5. Pingback: Vacanta contra curentului: Roma in februarie | Viajoa

  6. Pingback: Revelion la mare? | Ovidiu's Box

  7. Pingback: Vacanta perfecta in extrasezon | Bucuresti

  8. Pingback: Extrasezon pentru noi / plin sezon pentru ei | Top Vacante

  9. In aprilie vizitam BALATONUL. A fost un sentiment foarte fain cand vedeai ca bate vantul prin statiune.
    Am facut baie chiar daca apa nu avea mai mult de 15 grade :D
    Noaptea-n cort a fost ok. Putin peste 20 de grade.

    Merita sa mergi dintr-un singur motiv. E liniste si agitatia e practic inexistenta. Sunt doar localnicii foarte curiosi.

    Răspunde
  10. Poate ca tu nu esti singurul ce face acest lucru, personal de cel putin 5 ani am toate locatiile inchirieate de Craciun si Revelion in Constanta si Mamaia iar cind intirziatii suna cu 2-5 zile inainte de Craciun sint contrariati pentru ca nu mai sint locuri disponibile.

    In plus in afacerea pe care o am de la infiintare am mers pe principiul ca sint deschis tot anul nu doar vara.

    Răspunde
    • Exact asa vad si eu ca ar trebuie sa fie turismul: ofera omului servicii pentru orice sezon, indiferent de vreme sau anotimp.

      Un alt factor care e influentat de ocuparea mai mare e pretul. Prin faptul ca gradul de ocupare e mare, in tot timpul anului, atat profitul e mai mare cat si pretul poate scadea. Cheltuielile constante si intretinerea pot fi impartite la mai multe zile de cazare, lucru care pe termen lung e un castig.

      Cand am prieteni care s-au dus in Bulgaria, la conditii decente/bune, cu 15 euro/noapte/camera dubla, inteleg de ce gradul de ocupare e mult mai mare in acea statiune.

      Eu gandesc ca decat 2 zile pe saptamana sa fie ocupata pensiunea, mai bine e la 3/4 din pret si e ocupata 4 zile pe saptamana. Castigul e mai mare, renumele circula mai mult, clientii recomanda si ei mai departe locatia, iar avantajele merg inainte.

      Florin

      Răspunde
  11. Personal in 2009 am avut parte de un record grad de ocupare 97 % la un apartament si 95 % la un alt apartament.

    Cum ai spus si tu eu prefer sa cazez la un pret poate chiar si in pierdere pentru a avea o baza de clienti deoarece un client multumit va vorbi despre tine si altora. In plus conservarea unei locatii de cazare de obicei costa mai mult.

    Răspunde

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.