Goana după aur, perioadă demult apusă pe continentul american parcă a reînviat la noi. La Roșia Montană m-am simțit ca într-o altă Californie, unde se tot vorbește de aur și de istoria acestuia. Roșia Montană este o localitate minieră din Munții Apuseni, cu o istorie lungă și zbuciumată a extragerii aurului. Cu aproximativ 700 de ani înaintea lui Hristos au emigrat în această zonă popoare din Asia; agatârșii se consideră a fi cei care au descoperit aurul pe aceste meleaguri.

În cele ce urmează vreau să contrazic pe cei care susțin că acolo nu sunt lucruri și locuri interesante. Iar Roșia Montană nu e doar interesantă, este unul dintre puținele locuri de acest fel din Europa!

Până să ridice cineva mâna și să mă contrazică, mai spun un lucru: să fi fost chiar fraieri francezii care au reprodus o mină romană? Noi avem originalele…

Aurul de la Roșia Montană
Aurul de la Roșia Montană

 

Istoria extragerii aurului:

La început se extrăgea aurul cu ajutorul focului și a apei. Peste roca fierbinte aruncau apă, diferența de temperatură crăpa piatra și astfel s-au creat primele mine. Mai târziu, când teritoriul a fost cucerit de romani, s-a dezvoltat o altă tehnică, dalta și ciocanul. Așa au fost create sute de km de galerii subterane, inclusiv și Galeriile Romane.

2000 de ani de minerit au lăsat în subteran un adevărat oraș – labirint, cu goluri de dimensiuni mai mari sau mai mici. Sunt galerii în care se mergea în genunchi sau galerii de dimensiuni mari, unde se intra și cu vagonete. Într-un astfel de labirint am reușit să intru și eu :).

Galeriile Romane sunt printre cele mai vechi exploatații miniere în care este permis accesul vizitatorilor. Muzeul este structurat în trei părți: Mina Albumus Maior, exponatele din curte și Muzeul Mineritului.

Turiști dornici să viziteze Galeriile Romane
Turiști dornici să viziteze Galeriile Romane

 

Mina Alburnus Maior e de pe timpul ocupației romane. De aici s-a extras aur acum 2000 de ani, prin tehnica dalta și ciocanul. Coborând cele 157 de  trepte, ajungi aproximativ la 100 de metri sub pământ, într-o mină adevărată. Galeriile romane au forma trapezoidala, aerajul se face prin curent, iar temperatura este în jur de 7 °C.

 

Intrarea în mină
Intrarea în mină

 

Cele 157 de trepte
Cele 157 de trepte

 

Labirint subteran
Labirint subteran

Acum este o mină iluminată electric, însă pe timpuri era iluminată cu opaițe micuțe din argilă arsă. În ele se punea „combustibil” natural: seu de oaie.

Vechiul sistem de iluminare cu ajutorul opaițului
Vechiul sistem de iluminare cu ajutorul opaițului

 

Mai cad picături de apă
Mai cad picături de apă și de „aur”

 

În fața galeriei sunt expuse utilaje și instalații miniere. Șteampurile, râșnițe, mojar sunt utilaje care erau folosite de către romani pentru sfărâmarea pietrei.

 

Șteamp din lemn
Șteamp din lemn

 

Șteampurile din lemn erau acționate de apă, s-au folosit în perioada romană. Prin anii 1800 apar șteampuri mai moderne, șteampuri californiene, care erau acționate de motoare.

 

Șteamp californian
Șteamp californian

 

Cum separau aurul?

În prima faza anticii au găsit aur nativ, de 24 karate.  Prin topire sau batere îl puteau modela. Însă în mare parte aurul îl găseau impregnat în pietre. Atunci erau nevoiți să scoate piatra afară, să o mărunțească, iar prin spălare să separe aurul. Aurul având o greutate specifică mai mare decât alte metale rămânea la fund. Se pare că totuși au cunoscut și tehnica mercurului prin anii 1400 – 1500, care era mai complicată dar mai eficientă. Piatra mărunțită era amestecată cu mercurul, acesta se comportă cu aurul exact cum se comportă magnetul cu cupru. Aurul se lipea de mercur, apoi la temperaturi înalte se separau (mercurul se evapora și rămânea doar aurul topit).

 

Vagonetă cu piatră la ieșire din mină
Vagonetă cu piatră la ieșire din mină

 

În curte mai sunt expuse și vestigii din perioada romană găsite în timpul săpăturilor arheologice.

 

Vestigii romane
Vestigii romane

 

Piatră funerară
Piatră funerară

 

În Muzeul Mineritului sunt expuse fotografii cu femei, bărbați, copii care lucrau în mină. Fotografiile vorbesc de la sine despre ce a însemnat mineritul pentru ei.

 

Intrare în galerie cu vagoneți împinși de aurari
Intrare în galerie cu vagoneți împinși de aurari

 

Copil de miner
Copil de miner

 

Fată de aurar în costum popular
Fată de aurar în costum popular

 

Pe lângă fotografii, în muzeu se pot vedea: hărți geologice, roci, vestigii romane, machete și unelte de minerit.

 

Machetă cu zăcământul aurifer de la Roșia Montană
Machetă cu zăcământul aurifer de la Roșia Montană

 

Informații utile

 • Program:
  • luni - vineri: 8 - 14
  • sâmbătă - duminică: vizita se face numai cu grupuri programate în prealabil de minim 10 persoane.
 • Contact:
  • telefon: 0258783165, e-mail: rosiamin1@yahoo.com
 • Taxe:
  • copii, elevi, studenți: 4 lei / persoană
  • adulți: 8 lei / persoană
 • Alte informații:
  • Vizita se desfășoară cu grupuri de minim 5 persoane. Pentru grupuri mai mari de 20 de persoane se pot face programări și înafara orelor de program.
  • Durata unei vizite cca 1 oră și 30 minute.

 

Ce altceva mai poți face la Roșia Montană?

 1. poți vizita Muzeul Aurul Apusenilor (intrare gratuită)
 2. poți vedea din exterior Casa Memoriala „Cloșca”; Casa Memoriala „Gh. Grița” și Casa Memorială „Simion Balint”
 3. Asociația Roșia Montană Verde organizează drumeții și tururi ghidate prin localitate și împrejurimi. În aceste trasee se vizitează:  Vf. Rotunda – cel mai înalt vârf, Țaul cel Mare – cel mai mare lac aflat pe teritoriul localității Roșia Montană, Vf. Cârnic, Cariera Cetate, Piatra Corbului și Piatra Despicată (monumente ale naturii).Pentru alte informații sau programări cei de la asociație vă stau la dispoziție: 0742 212 893 sau 0740 899 578; Îi poți găsi și pe facebook: https://www.facebook.com/TurismLaRosiaMontana
 4. mai poți sta la povești cu localnicii, care sunt foarte binevoitori.
La povești cu nea Fane
La povești cu nea Ferentz

 

Unde te poți caza la Roșia Montană?

 1. La Casa Manu (contact: 0746 583 343)
 2. La Gruber (contact: 0744 363 210)
 3. Pensiunea Țarina (contact: 0740 280 309)

 

Între 15 și 18 august se va desfășura a 8-a ediție a festivalului Fân Fest. Se anunță 4 zile pline de evenimente culturale, de oameni frumoși și de liniște. Te invit să mergi la Roșia Montană cu prieteni, cu purcel și căței, să te bucuri de expoziții, tururi ghidate, spectacole, filme, literatură și multă voie bună!

 

Până atunci, mai câteva fotografii frumoase:

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: .Articol scris de Luminița Pistol: vezi detalii despre autor.

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.