În cadrul weekend-ului petrecut în zona Bran sub patronajul J’Info Tours, am ajuns la unul dintre locurile nevizitate de niciunul dintre bloggerii participanți la eveniment: Rezervația de Urși de la Zărnești, pe numele ei, Libearty Bear Sanctuary.

Rezervația de Urși de la Zărnești, Libearty Bear Sanctuary
Rezervația de Urși de la Zărnești, Libearty Bear Sanctuary

Pe drum spre Rezervația de urși de la Zărnești
Pe drum spre Rezervația de urși de la Zărnești
Rezervația de Urși de la Zărnești - Libearty Bear Sanctuary
Rezervația de Urși de la Zărnești – Libearty Bear Sanctuary

Notă: nu uita că ursul este animal sălbatic, este foarte puternic și e conștient de acest lucru. Iată ce trebuie să faci (și ce NU trebuie să faci) dacă te întâlnești cu ursul în natură.

Cum ajungi la rezervația de urși de la Zărnești:
Libearty Bear Sanctuary este între Râșnov și Zărnești, cu deviație spre dreapta la 5,5 kilometri de Râșnov. În instersecție este un mic indicator care anunță rezervația, dar dacă nu ești atent, riști să îl ratezi. De acolo vei merge înca 2,5 kilometri pe drum forestier (de pământ) până la bariera rezervației. În interior, traseul este de 1,5 kilometri până în capăt (la clădirea administrativă), drum pe care îl vei face dus-întors.
Pentru a downloada track-urile GPS cu traseul complet de la Râșnov la Libearty Bear Sanctuary, dă click dreapta si Save link as…: descarcă în format GPS Exchange (GPX).

După cum și numele îi spune, locul este un adevărat sanctuar al urșilor, al urșilor salvați. Vorbind a doua zi, la radio, mă întreba Miruna „ce înseamnă urși salvați?”. Urșii salvați de la Zărnești sunt sărmane animale eliberate din „foc și pară”, la figurat sau la propriu: unii au fost ținuți în cuști la hoteluri, restaurante ori în grădini zoologice, alții au fost folosiți la circ, dar cu toții au fost batjocoriți sau pur și simplu chinuiți pentru amuzamentul trecătorilor.

Libertate pentru urși – În amintirea Mayei

În amintirea Mayei - Libertate pentru urși - Rezervația de Urși de la Zărnești
În amintirea Mayei – Libertate pentru urși – Rezervația de Urși de la Zărnești

Pentru cei puțin tari de inimă, vă spun cum s-a înființat această oază de liniște pentru uriașele necuvântătoare. Totul începe cu povestea unei ursoaice Maya, care deși salvată, datorită stresului și atrocităților prin care a trecut, s-a automutilat și a murit în chinuri. Maya s-a sacrificat pentru ca zeci de urși să poată trăi liniștiți. În 2005 s-a început lucrul la proiect, totul întâmplându-se sub patronajul asociația de protecție a animalelor Milioane de Prieteni, înființată de doamna Cristina Lapis și soțul său (pe vremea aceea era consul onorific al Franței în României). Terenul a fost donat de primăria Zărnești iar fondurile au sosit prin intermediul World Society for the Protection of Animals (WSPA).

Astăzi, 70 de urși se recuperează sau se distrează pe cele 69 de hectare ale rezervației. Este impresionant să vezi în semi-libertate mărețul urs brun și neamurile acestuia, la 2-3 metri de aleea pe care o calci.

De la ghidul nostru am aflat o mulțime de informații, dar mă surprinde puțin ce mi-a spus: că de obicei lumea nu e așa interesată ca grupul nostru, de obicei vin, fac câteva poze, și apoi pleacă. Locul este foarte interesant, merită să îi cunoști istoria și să privești regele animalelor din Carpați!

Rezervația este bine organizată și îngrijită: gardul metalic este asezonat cu gard electric, există gard de lemn între drum și cel metalic al urșilor, copacii au protecții pentru ca Moș Martin să nu poată urca în copacii de lângă gard, putem vedea schema sanctuarului.

Pe alee, cu ghidul în frunte
Pe alee, cu ghidul în frunte

Mi-a plăcut foarte mult ceva văzut acolo: prietenii blânoși au cu toții un nume; atât numele, cât și data eliberării lor le găsești scrise pe bucăți de lemn prinse de gard. Astfel locul devine și mai primitor.

Locul este cât se poate de bine gândit (se vede experiența celor de la WSPA): există zonă de primire a noilor urși și de deparazitare, zonă pentru pui de urs, „centru medical”, tunel care unește două parcele mari, dar și o clădire administrativă, loc unde am urmărit un emoționant documentar despre Maya și evoluția rezervației. Tot acolo puteți „adopta” un urs, lucru care înseamnă că puteți contribui la financiar îngrijirea acestuia. Veți găsi fotografii cu o serie de personalități care au vizitat sanctuarul urșilor de la Zărnești: Winnetou (Pierre Brice), Natalie Imbruglia, Prințesa Maja de Hohenzollern, Peter Maffay, Jacqueline Bisset, Brigitte Bradot, Alain Delon.

Vă las pentru un minut și jumătate în compania a 3 urși filmați în rezervație: unul care la stres făcea giumbușlucuri iar la plecare, doi urși dolofani se jucau:

[info-utile]

 

Închei printr-un citat de la Libearty Bear Sanctuary:

Ce face și ce nu face un prieten de-al urșilor
Ce face și ce nu face un prieten de-al urșilor

Iată câteva dintre pozele făcute în timpul vizitei de la rezervație:

Publicat de Florin Arjocu (fondator)

Periplul meu începea în 2004, an când împreună cu un grup de portughezi vizitam pentru prima dată Cheile Nerei. Am rămas încântat de frumusețea locurilor și de atunci am început să văd altfel România, până atunci nu aș fi crezut că avem locuri precum cele din filme. Îmi place România și călătoresc cât pot de mult. În primii ani de la aderarea UE m-am grăbit să ajung în o mare parte de Europa, iar în 2009 am fondat Drum Liber. Am dedicat ultimii ani în mare măsură României, asortând călătoriile interne cu ieșiri "de studiu" în alte țări. Sunt convins că mintea călătorului este mai deschisă și experiențele la drum te îmbogățesc. Călătorește cu mine, pe Drum Liber!

Alătură-te conversației

4 comentarii

 1. fotografia cu Alain Delon dateaza din 20.12.2011??? Asa arata Delon (ca in poza ta) prin anii…2003-2006, nicidecum in 2011! oricum, esti o norocoasa! :)

  1. Norocoasa = Florin :p

   Poza cu Alain Delon este pe perete la ei, asa cum o vezi mai sus. Daca este reala sau nu, eu nu ma pot pronunta, dar tind sa cred ca sunt toate reale, ce sens avea sa le „fabrice”? :)

   1. :DDDD (LOL) Scuze! :) corect! nici n-am pus la indoiala veridicitatea
    pozei! ci doar anul! Iti spun sigur ca Delon nu arata asa in 2011! In
    fine, probabil ca s-a gresit anul :)

    1. Nu-i nimic, e destul de mic scris numele, sus și jos :D

     Dacă ajungi la rezervație, poți să îi intrebi direct pe cei de la Milioane de Prieteni, ei ar fi in masura sa confirme sau sa corecteze anul respectiv (trăiască programele de editare foto? :D) :)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Drum Liber - interfața 2013
Ne-am înnoit pentru 2013: interfață nouă la drumliber.ro

Fiindcă timpul trece și noi am crescut odată cu trecerea lui, am ajuns iarăși la momentul de a ne schimba...

Închide