În cadrul weekend-ului petrecut în zona Bran sub patronajul J’Info Tours, am ajuns la unul dintre locurile nevizitate de niciunul dintre bloggerii participanți la eveniment: Rezervația de Urși de la Zărnești, pe numele ei, Libearty Bear Sanctuary.

Rezervația de Urși de la Zărnești, Libearty Bear Sanctuary
Rezervația de Urși de la Zărnești, Libearty Bear Sanctuary
Pe drum spre Rezervația de urși de la Zărnești
Pe drum spre Rezervația de urși de la Zărnești
Rezervația de Urși de la Zărnești - Libearty Bear Sanctuary
Rezervația de Urși de la Zărnești – Libearty Bear Sanctuary

Notă: nu uita că ursul este animal sălbatic, este foarte puternic și e conștient de acest lucru. Iată ce trebuie să faci (și ce NU trebuie să faci) dacă te întâlnești cu ursul în natură.

Cum ajungi la rezervația de urși de la Zărnești:
Libearty Bear Sanctuary este între Râșnov și Zărnești, cu deviație spre dreapta la 5,5 kilometri de Râșnov. În instersecție este un mic indicator care anunță rezervația, dar dacă nu ești atent, riști să îl ratezi. De acolo vei merge înca 2,5 kilometri pe drum forestier (de pământ) până la bariera rezervației. În interior, traseul este de 1,5 kilometri până în capăt (la clădirea administrativă), drum pe care îl vei face dus-întors.
Pentru a downloada track-urile GPS cu traseul complet de la Râșnov la Libearty Bear Sanctuary, dă click dreapta si Save link as…: descarcă în format GPS Exchange (GPX).

După cum și numele îi spune, locul este un adevărat sanctuar al urșilor, al urșilor salvați. Vorbind a doua zi, la radio, mă întreba Miruna „ce înseamnă urși salvați?”. Urșii salvați de la Zărnești sunt sărmane animale eliberate din „foc și pară”, la figurat sau la propriu: unii au fost ținuți în cuști la hoteluri, restaurante ori în grădini zoologice, alții au fost folosiți la circ, dar cu toții au fost batjocoriți sau pur și simplu chinuiți pentru amuzamentul trecătorilor.

De la deschidere și până acum, peste 130 de urși au fost salvați. Între timp li s-au adăugat și câțiva lupi și alte animale mai mici aflate în situații grele.

Libertate pentru urși – În amintirea Mayei

În amintirea Mayei - Libertate pentru urși - Rezervația de Urși de la Zărnești
În amintirea Mayei – Libertate pentru urși – Rezervația de Urși de la Zărnești

Pentru cei puțin tari de inimă, vă spun cum s-a înființat această oază de liniște pentru uriașele necuvântătoare. Totul începe cu povestea unei ursoaice Maya, care deși salvată, datorită stresului și atrocităților prin care a trecut, s-a automutilat și a murit în chinuri. Maya s-a sacrificat pentru ca zeci de urși să poată trăi liniștiți. În 2005 s-a început lucrul la proiect, totul întâmplându-se sub patronajul asociația de protecție a animalelor Milioane de Prieteni, înființată de doamna Cristina Lapis și soțul său (pe vremea aceea era consul onorific al Franței în României). Terenul a fost donat de primăria Zărnești iar fondurile au sosit prin intermediul World Society for the Protection of Animals (WSPA).

Astăzi, aproximativ 70-80 de urși se recuperează sau se distrează pe cele 69 de hectare ale rezervației. Este impresionant să vezi în semi-libertate mărețul urs brun și neamurile acestuia, la 2-3 metri de aleea pe care o calci.

De la ghidul nostru am aflat o mulțime de informații, dar mă surprinde puțin ce mi-a spus: că de obicei lumea nu e așa interesată ca grupul nostru, de obicei vin, fac câteva poze, și apoi pleacă. Locul este foarte interesant, merită să îi cunoști istoria și să privești regele animalelor din Carpați!

Rezervația este bine organizată și îngrijită: gardul metalic este asezonat cu gard electric, există gard de lemn între drum și cel metalic al urșilor, copacii au protecții pentru ca Moș Martin să nu poată urca în copacii de lângă gard, putem vedea schema sanctuarului.

Pe alee, cu ghidul în frunte
Pe alee, cu ghidul în frunte

Mi-a plăcut foarte mult ceva văzut acolo: prietenii blânoși au cu toții un nume; atât numele, cât și data eliberării lor le găsești scrise pe bucăți de lemn prinse de gard. Astfel locul devine și mai primitor.

Locul este cât se poate de bine gândit (se vede experiența celor de la WSPA): există zonă de primire a noilor urși și de deparazitare, zonă pentru pui de urs, „centru medical”, tunel care unește două parcele mari, dar și o clădire administrativă, loc unde am urmărit un emoționant documentar despre Maya și evoluția rezervației. Tot acolo puteți „adopta” un urs, lucru care înseamnă că puteți contribui la financiar îngrijirea acestuia. Veți găsi fotografii cu o serie de personalități care au vizitat sanctuarul urșilor de la Zărnești: Winnetou (Pierre Brice), Natalie Imbruglia, Prințesa Maja de Hohenzollern, Peter Maffay, Jacqueline Bisset, Brigitte Bradot, Alain Delon.

Vă las pentru un minut și jumătate în compania a 3 urși filmați în rezervație: unul care la stres făcea giumbușlucuri iar la plecare, doi urși dolofani se jucau:

Să vă dau și câteva informații administrative: Puteți vizita sanctuarul Libearty de marți, până duminică. Lunea este întotdeauna închis, pentru mentenanța rezervației. Sanctuarul Libearty Zărnești nu primește copii sub cinci ani, din motive de siguranță.

Se poate vizita doar în cadrul tururilor ghidate, desfășurate în limba română și/sau engleză, cu maximum 40 de persoane. Programul de vizitare diferă în funcție de sezon.
De exemplu, iarna există un tur pe zi în timpul săptămânii și două tururi în weekend, vara sunt trei sau patru tururi pe zi, iar în celelalte anotimpuri sunt ceva mai puține tururi decât vara.

Informații utile

  • Program:
    • Variabil în funcție de sezon și zi a săptămânii, de la 1 vizită pe zi, până la 4 pe zi.
  • Adresa:
    • Libearty Bear Sanctuary, Zărnești.
  • Contact:
    • +4 0731334791
  • Taxe:
    • Copii: 30-40 de lei (în funcție de sezon și zi a săptămânii)
    • Adulți: 65-85 lei (august 2023) (în funcție de zi a săptămânii și sezon)
  • Alte informații:
    • Site-ul oficial al rezervației: https://millionsoffriends.org/libearty/viziteaza-sanctuarul/

 

Închei printr-un citat de la Libearty Bear Sanctuary:

Ce face și ce nu face un prieten de-al urșilor
Ce face și ce nu face un prieten de-al urșilor

Iată câteva dintre pozele făcute în timpul vizitei de la rezervație:

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: , .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

4 gânduri despre “Rezervația de urși de la Zărnești: Nu hrăniți urșii, vizitați-i!

  1. fotografia cu Alain Delon dateaza din 20.12.2011??? Asa arata Delon (ca in poza ta) prin anii…2003-2006, nicidecum in 2011! oricum, esti o norocoasa! :)

    Răspunde
    • Norocoasa = Florin :p

      Poza cu Alain Delon este pe perete la ei, asa cum o vezi mai sus. Daca este reala sau nu, eu nu ma pot pronunta, dar tind sa cred ca sunt toate reale, ce sens avea sa le „fabrice”? :)

      Răspunde
      • :DDDD (LOL) Scuze! :) corect! nici n-am pus la indoiala veridicitatea
        pozei! ci doar anul! Iti spun sigur ca Delon nu arata asa in 2011! In
        fine, probabil ca s-a gresit anul :)

        Răspunde
        • Nu-i nimic, e destul de mic scris numele, sus și jos :D

          Dacă ajungi la rezervație, poți să îi intrebi direct pe cei de la Milioane de Prieteni, ei ar fi in masura sa confirme sau sa corecteze anul respectiv (trăiască programele de editare foto? :D) :)

          Răspunde

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.