Lipsesc diacriticele fiindca nu sunt instalate pe acest calculator; este singurul lucru care mi-a lipsit din Linux-ul pe care l-am folosit zilele acestea. Voi corecta textul cat de curand. Multumesc.

Zilele acestea am fost la Brasov si am putut sa revad orasul de la poalele Tampei, cu centrul vechi foarte frumos si turnurile vechii cetati. De data aceasta imi erau gazda Tudor, un amic cunoscut mai demult prin intermediul CouchSurfing, pe cand era in Canada. Salut pe aceasta cale si pe prietena lui, Vasi, careia ii urez nastere usoara!


Inca de ieri trebuia sa intalnesc doi prieteni ai gazdelor mele, pe Similia si sotul ei Dan, dar o sedinta mai lunga decat s-a preconizat a amanat intalnirea noastra. Mi se spusese ca sunt doi oameni foarte faini, ca sunt „cool” si de-abia asteptam sa ii cunosc.
Timpul a trecut si iata ca in aceasta seara lucrurile s-au intamplat. Asa am trait o seara linistita in Brasov, cu povesti despre Couchsurfing (prescurtat CS) si intamplari traite prin sistemul CS cu Similia, ambasador CS in Brasov. Daca inca nu stiti ce e CS-ul, va amintesc ca e reteaua globala prin care poti fi musafir la mai mult de un milion de oameni. Este o experienta absolut fenomenala, asa mi-am demonstrat ca multiculturalitatea de care avusesem eu parte pana in acel moment (participasem la foarte multe evenimente cu tineri din zecile de tari din Europa prin intermendiul BEST) putea fi depasita foarte usor. Foarte lejer, intr-o seara am fost in acelasi loc din Viena oameni din o multime de tari din toata lumea, de varste diferite, cu procupari si ganduri diverse, dar pe care ne unea un gand: calatoria si trairea de noi experiente.

Similia povesteste cu drag trairile ei in cadrul CS. Fiecare experienta traita de ea in „sistem” te convinge si mai mult ca momentele in care il foloseste sunt foarte faine si ii aduc un plus vietii. Judecand dupa felul in care povesteste, cu siguranta ii face mare placere sa fie alaturi de CouchSurfing zi de zi; presupun ca si faptul ca a cazat zeci de oameni din toata lumea la ea acasa e o dovada a aceluiasi lucru. Daca are o dezamagire e faptul ca in Romania sunt prea putini oameni implicati in CouchSurfing.

Gasesc admirabil ce face si sper ca la anul sa i se indeplineasca visul, sa poata pleca in vacanta dorita in Asia!

Ceva mai tarziu eram in Piata Sfatului si aveam prilejul sa ascult muzica de nai. Sunetele limpezi umpleau atmosfera si cred ca oricarui trecator i-ar placea sa le surprinda intr-o seara frumoasa. Era domnul Constantin Dura din Brasov. Dansul stapaneste cu brio arta cantatului la nai, dar nu numai. El le si construieste. Aflu ca se foloseste lemn de bambus, iar unul dintre artistii cei pentru care a construit naiuri este maestrul Gheorghe Zamfir. Se poate face un nai cu cu suport pentru a nu folosi mainile, astfel ca cei care folosesc chitara sa poata canta si la nai in acelasi timp. Daca va intereseaza subiectul, iata telefonul la care il gasiti pe Constantin: (+4) 0763 128 023.

Tot in seara aceasta am aflat semnificatia celor 4 turnuri mici de la poarta Ecaterina, una dintre vechile poarti ale orasului. Stiti ce inseamna? Prezenta celor 4 turnulete mare era un semn ca in acea cetate conducatorii aveau drept de luare a vietii, putea sa pronunte si sa execute condamnarea la moarte. Acest drept se numea „jus gladii” (dreptatea sabiei). In Transilvania orase cu acest drept erau si Medias, Sibiu, Sighisoara.
2 informatii despre poata Ecaterina: numele a fost preluat de la manastirea de calugarite ce fusese in acel loc; turnul portii a fost construit in 1559.

Daca sunteti acolo o sa va placa si Poarta Schei, care a fost construita cand Poarta Caterina nu mai facea fata, fiind prea mica pentru carele incarcate ce intrau in cetate. A fost constuita in secolul XIX (1827 – 1828) prin contributia financiara a negustorilor scheieni.

In final atasez mai multe poze din aceasta seara, asa cum am vazut eu Brasovul:

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: , , , , , , , , .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

11 gânduri despre “Povesti despre CouchSurfing, Brasov si o sesiune live de nai. Poarta Ecaterina, Poarta Schei si cateva curiozitati.

  1. He he..Simi si cu Dan, unii din brasovenii mei preferati. sunt atat de fericita ca sunt pe CS ca datorita acestui site i-am cunoscut pe ei:D. Si mai sunt membrii pe Brasov pe care tb sa-i intalnesti.

    Răspunde
  2. Pingback: Legendele Mediașului - cetatea Mediaș și poveștile din spatele ei | Drum liber - Vezi România cu alți ochi

  3. Imi dai si mie, te rog frumos, numarul de telefon sau adresa de mail a Similiei?!
    As dori foarte mult sa realizez un reportaj, cu ajutorul lor…

    Multumesc anticipat!

    Răspunde
  4. De cand a fost scris articolul, CouchSurfing a crescut la peste 3 milioane de membri. Si noi ne numaram printre ei de un an, am gazduit peste 30 de oameni, am calatorit in Slovacia, Sicilia si Spania doar folosind CS si am scris si putin despre asta: http://cristisiadriana.ro/jurnal-de-calatorie/2011-10-31-ce-este-couchsurfing-si-cum-calatorim-noi/

    Răspunde
  5. @Cristi si Adriana
    Aveti dreptate, CS a depasit 3 milioane de suflete si cu ocazia mesajului vostru o sa actualizez si eu articolele – mersi de informatie, n-am mai intrat la statistici de ceva timp.

    Voi de unde ati aflat de CouchSurfing?

    Răspunde
  6. @Florin Am aflat de la un prieten si am fost foarte reticenti la inceput. Apoi ne-a povestit mai multe si ne-am decis sa incercam si noi. Am gazduit intai si am avut noroc de un om care a calatorit mult prin intermediul CS. El ne-a initat mai bine in sistem.
    Planuim o calatorie mai lunga folosind CS in 2012 si suntem siguri ca o sa fie o experienta reusita. 

    Răspunde
    • @Cristi si Adriana
      Sunt convins ca va iesi superb acea calatorie! Sa ne tineti si pe noi la curent :)

      Eu am trait o astfel de experienta in 2008, cand impreuna cu un american, 2 nemti si 2 englezi am calatorit prin sudul Frantei si in Andora cu Couchsurfing. Si dupa cativa ani a ramas cel mai tare calatorie in care am fost :)

      PS: Poate va ajuta o informatie – Akismet va filtreaza automat mesajele ca Spam. Ati trimis candva mesaje automate? :p

      Răspunde
  7. @Florin Nu am trimis niciodata mesaje automate… Blog-ul e relativ nou si suntem corecti in ce priveste promovarea. Nu stiu cum functioneaza akismet, dar o sa ne interesam, il avem si noi pe blog :) Multumim de informatii ;)

    Răspunde
    • @Cristi si Adriana
      E posibil sa fie din cauza hosting-ului shared sau poate v-au marcat mai multi mesajele ca fiind spam. Spor, eu v-am ajutat cat am putut, am pus o vorba buna pentru voi la Akismet (marcat ca Not spam)! :)

      Răspunde

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.