Trecând de Mănăstirea Peștera Ialomiței vei găsi un loc creat în milioane de ani, săpat în stâncă de ape, una dintre peșterile interesante ale României: Peștera Ialomiței.
Update 2 august 2015: până recent peștera a fost închisă pentru modernizare, iar de câteva zile e iarăși deschisă. Am pus mai jos și câteva poze cu noile amenajări.
Suntem la 10 kilometri de izvoarele râului Ialomița. Biserica este chiar în gura peșterii și pentru a o vizita, trebuie să treci pragul lăcașului multicentenar. De acolo se aude Glasul Pământului și chemarea sa care ne invită în măruntaiele muntelui.
O înlănțuire de săli (Mihnea Vodă – biserica inițială a fost ridicată de Mihnea cel Rău (fiul lui Vlad Țepeș), Decebal, Sfânta Maria, La răspântie, Sala Urșilor sau Sala Mare – așa-i că nu ghiciți ce animal se ascundea acolo în urmă cu milioane de ani?) și galerii de toate mărimile, unele de-a dreptul impresionante, ni se arată privirii.
Peștera este electrificată de mulți ani (sisteme vechi, dar trainice), iar scările din lemn îți vor fi prietene pe parcursul peșterii, fiindcă avem o diferență de nivel de 80 de metri. Se urcă, se coboară, se face circuit. Un punct interesant de văzut este cel în care pârâul care parcurge peștera crează câteva mici cascade.
Vă las în compania fotografiilor pe care le-am făcut cu simpaticul aparat al lui Petre – InfoTravelRomania.ro. Vizionare plăcută!
Update 2 august 2015: Iată cum arată Peștera Ialomiței în august 2015, după recentele lucrări de modernizare (sursa):
Am ajuns din nou la Peștera Ialomiței cu ocazia evenimentului „Conferința Națională Promovarea potențialului turistic al Județului Dâmbovița„. Organizator: Asociaţia Academică de Cercetare în Turism şi Servicii „CACTUS”. Beneficiar: CJ Dâmbovița.
Dacă v-a plăcut, lăsați-ne o vorbă, la comentarii! :)
Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Superba pestera, si cascadele mi-au ramas in minte. O combinatie extraordinara acolo, si interiorul acela pavat cu lemn este superb, cel putin in poze da o nota tare faina!
Așa este, Adriana! Și pentru mine este una dintre peșterile preferate, am fost de două ori până acum și voi merge de fiecare dată când am ocazia :)