Omul simplu de la țară poate că n-a inventat rachete sau telefoane mobile, dar în simplitatea lui, a creat artă și obiecte inteligente care ne dau uneori de gândit. Vreau să vă arăt Cheia Dracului, un obiect dezvoltat de marele meșter popular Moș Pupăză, recent trecut pe lumea celor drepți și pe care am avut plăcerea să îl întâlnesc în drumețiile mele prin Maramureș.

Moș Pupăză este din satul Valea Stejarului. E un nume predestinat parcă, de mic l-a împins pe tânărul maramureșean să cioplească în lemnul trainicului stejar. În cei 80 de ani, el a creat opere de artă. Porțile lui maramureșene sculptate în stejar, troițele, fusurile cu țurgalău sau alte opere ieșite din mâinile lui dibace stau astăzi martore în toată România, chiar și peste hotare, ale talentului celui care a purtat numele de Moș Pupăză, în al cărui buletin scria Petru Godja.

Când mergea în pădure să taie un copac pe care urma să-l modeleze, Moș Pupăză se închina mai întâi în fața lemnului, dar îi promitea că îl va duce acasă să-i dea din nou viaţă, că-l va face și mai frumos.

Eu am avut plăcerea să îl întâlnesc în Sighetu Marmației, unde mi-a povestit și despre Fusul cu Țurgalău, despre care v-am istorisit cu altă ocazie. Mi-a arătat și „bota cu horincă„, singurul obiect inventat de el, o boată goală pe interior în care bătrânul căra pălincă. Mi-a și dat să gust, nu cumva să scap până nu îi încerc bota. Tot atunci am luat cunoștință cu un alt obiect preluat de la elvețieni, spune el, dar adaptat în Maramureș de mâinile sale: Cheia Dracului.

Iată-l pe Moș Pupăză într-o mică filmare cu această cheie năstrușnică:

Șase, șapte sau mai multe bucăți din lemn se îmbină într-un mod unic pentru a crea un tot unitar. Ar fi simplu de povestit, dar greu de făcut. Nu ușor se desface, dar și mai greu se pune la un loc. O singură piesă iese din ansamblu pentru a putea desface Cheia Dracului, iar toate piesele se îmbină într-un singur fel.

Am luat și eu cele două tipuri de chei pe care le vindea turiștilor, dar l-am și înregistrat explicând cum se desfac. Nu de alta, dar Cheia Dracului nu se lasă ușor de dovedit.

Acum vreau să îi aduc un omagiu, iar când mergeți prin Maramureș și vedeți o astfel de „cheie”, să știți că Moș Pupăză din Valea Stejarului este cel care a adus-o în Maramureș.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: , .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.