Locul unde se naște stilul arhitectural Brâncovenesc – Mănăstirea Hurezi – poartă pe umeri o istorie de sute de ani și este un sit protejat, aflat pe lista Patrimoniului Mondial Unesco.

hurezi---biserica-manastiriiLocalizare: câțiva km înainte de Horezu, pe drumul ce vine de la Râmnicu Vâlcea, în județul Vâlcea. De la intersecția cu drumul principal sunt 3 km de parcurs până la mănăstire.

Lăcașul este întemeiat de Constantin Brâncoveanu între anii 1690 – 1697 și constituie cel mai vast ansamblu monahic din Țara Românească, incluzând patru schituri plasate în afara incintei principale, în cele patru puncte cardinale.

Aici s-a născut stilul arhitectural brâncovenesc, recunoscut astăzi ca fiind „primul stil românesc„. Principalele sale caracteristici sunt prelucrarea artistică a pietrei și lemnului cu motive vegetale și apariția portretelor votive în pictură. Fresca de la Hurezi, creată de meșteri ca Manole și Caragea, este unică în tot spațiul răsăritean pentru că îmbină foarte bine iconografia religioasă și compoziția cu caracter laic.

Școala de pictură înființată aici în secolul XVIII a fost renumită în toată zona balcanică.

Complexul Hurezi este inclus pe lista Unesco a patrimoniului mondial din anul 1993.

Eu am ajuns la mănăstire seara, pe când soarele se ducea dincolo de zări. Am vizitat locul și biserica, atunci cunoscând și pe Andrei, care era în vizită cu soția, iar apoi am plecat împreună spre Bumbești Pițic, unde drumurile ni s-au despărțit. De el vom afla și în câteva zile când ne va arăta pozele de la Biserica dintr-un lemn.

Și să nu terminăm așa repede cu mănăstirea Hurezi, vă întreb eu când ați văzut ultima dată o mănăstire cu panouri solare? Măicuțele de la Hurezi am vazut că folosesc și energia solară, bravo lor!
Panouri solare

Mulțumesc pentru pozele artistice lui Cosmin Danila (http://www.patrimoniuromanesc.ro/), a cărui muncă am preluat-o cu acordul său.

Spor la vizitat și vizionat pozele (inclusiv cele din seara vizitei mele)!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: , .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

2 gânduri despre “Mănăstirea Hurezi, simbolul stilului Brâncovenesc

  1. Pingback: Turismul în spațiul religios din România | Drum liber - Vezi România cu alți ochi

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.