PrinBrașovulMeu: ce? unde? când? cum? – sunt întrebările la care voi încerca să răspund în rândurile de mai jos. Oameni frumoși, un tur al Brașovului – în oraș și prin împrejurimile sale, vânătoare de trufe, urmăriri prin pădure, arme de foc și muniție adevărată, tras cu pușca în talere, o cabană, Parcul Național Piatra Craiului, mâncare tradițională, delicatese, Biserica fortificată din Prejmer și-o plimbare, la înălțime, cu autobuzul turistic, pe străzile vechiului și noului oraș, sunt ingredientele unui sfârșit de săptămână activ.
Încep să-mi intru în mână cu participările pe la diferite evenimente! În mijlocul primei luni de toamnă (15-16 septembrie 2012) am încercat să reprezint cât mai bine, echipa și cititorii Drum liber, într-o aventură ce a avut ca finalitate descoperirea unor noi modalități de a-ți ocupa timpul liber atunci când ești în Brașov sau prin împrejurimile sale. Sper că mi-a reușit reprezentarea aceasta!
Pentru mine au fost două zile grozave, petrecute cu mulți oameni frumoși, dar și cu activități și experiențe noi. Și ce experiențe… Vorbesc aici despre ce-a dea doua ediție a PrinBrașovulMeu.
Evenimentele PrinOrașulMeu au început la București, acum doi ani. Capitala țării noastre avea nevoie de o astfel de acțiune; impresia proastă a lumii despre Bucureștiul aglomerat și sufocat de trafic trebuia schimbată. Și cum să faci asta mai bine decât invitând oamenii să experimenteze ei înșiși? Cei mai influenți bloggeri din țara noastră sunt invitați la astfel de tururi, urmând ca la final să-și prezinte impresiile în paginile web pe care la administrează. Modelul acesta, în care bloggeri din localitatea gazdă invită un grup de bloggeri din alte localități să le viziteze orașul, a fost unul de succes. Gazdele – persoana care pune la cale întâlnirea, grupul de oameni ce formează social-media locală (au rol în promovarea evenimentului și distribuirea informațiilor, dar și în activitatea de primire și însoțire a musafirilor pe parcursul turului) și sponsorii (de obicei companii sau oameni implicați și interesați de promovarea și dezvoltarea turistică a orașului), împreună cu oaspeții – veniți din toată țara, parcurg diferite activități de loisir, fac tururi de oraș, vizitează principalele atracții ale zonei respective, descoperă locuri ascunse și mai puțin cunoscute, ori poate află din secretele bine tăinuite de localnici. De regulă, pe parcursul evenimentului sau la sfârșitul acestuia, participanții publică impresii, poze, recomandări sau povești ale experiențelor trăite. Perspectivele proprii, diferite de la un blogger la altul, ajută cititorul să-și facă un tablou mult mai complet asupra orașului în care a avut loc PrinOrașulMeu.
După capitală, ideea aceasta a fost preluată și de alte orașe mari, PrinBrașovulMeu, PrinClujulMeu, PrinMediașulMeu, PrinSibiulMeu sau PrinTimișoaraMea, fiind organizate încă de anul trecut.
În octombrie 2011, Ovidiu Eftimie și o echipă întreagă de oameni din SocialMedia Brașov au pus pe hârtie și pe foile virtuale ale paginilor web, o provocare pentru bloggerii din alte orașe ale țării: prima ediție PrinBrașovulMeu. Cine poate organiza un infotrip mai frumos și mai interesant decât cel realizat de brașoveni?
Această primă ediție am ratat-o (cu bună știință, căci în ultima clipă m-am hotărât să nu merg), însă poveștile pe care le-am citit atunci și toate zvonurile trimise pe rețelele de socializare, de către participanți și organizatori, îmi spuneau că performanța va fi greu de egalat. Deliciul acelei prime ediții l-a făcut o incursiune în latura cultural-istorică a spiritului brașovean. Aleea După ziduri, Bastionul Graft, Turnul Alb și Turnul Negru, Strada Sforii, porțile și zidurile vechii Cetăți a Brașovului, Bastionul Postăvarilor au fost obiectivele bătrânei fortificații, ce au putut fi admirate și vizitate în acea zi rece de toamnă. De asemenea, grupul a putut descoperi, la Muzeul Primei Școli Românești, sub îndrumarea Părintelui Prof. Dr. Vasile Oltean, o grămadă de lucruri interesante despre începuturile culturii românești. Una dintre surprizele acelei ediții a fost concertul Cvartetului Corona Brașov. Și pentru că brașovenii sunt oameni activi și-au dus și musafirii în drumeție: o urcare pe Tâmpa, cu telecabina, iar apoi coborâre pe jos, pe Drumul celor 25 de serpentine.
Cred că acel tur PrinBrașovulMeu a fost un model inspirațional pentru mulți turiști și călători ce-au trecut prin oraș.
Luna acesta – septembrie 2012, orașul Brașov a fost pentru a doua oară gazdă! Mai mult de zece invitați din București, Cluj, Craiova, Ploiești – sper că am făcut bine inventarul orașelor :D – și încă vreo douăzeci de oameni de-ai casei au format grupul de aventurieri de la PrinBrașovulMeu2.
Tema propusă de organizatori, inspirată și de sponsor, a fost „Party like it’s 1892”, iar programul întregului eveniment a fost gândit astfel încât să petrecem o sâmbătă și-o duminică ca-n acele vremuri.
Fabrica de bere de la Brașov a împlinit anul acesta 120 de ani de când transformă malțul din orz, porumbul și apa, în must de bere, iar apoi, mustul împreună cu drojdia și hameiul bine copt, în bere. În cinstea acestei aniversări, era musai să ne amintim de anul 1892, așa că vă invit să vedem de unde începe aventura: industriașul Friedrich Czell cumpăra în acel an – 1892, distileria Dârste și-n locul ei construiește Fabrica de bere și băuturi alcoolice Dârste. Afacerea mergea atât de bine încât „Friedrich Czell și Fii” devenise o marcă de prestigiu. Importanța acesteia în viața comunității brașovene este dată și de consemnarea lui Alexandru Petit, în Monografia Brașovului din 1922, care ne spune că pe lângă numărul de angajați, care creștea la 130, mai creștea și producția anuală de bere și malț – 40.000 de hectolitri de bere și 80-90 de vagoane de malț. O afacere înfloritoare – aceasta era și rețeta acelei epoci, pentru a fi un om respectat în comunitate, pentru a face parte din lumea bună a urbei, pentru a fi un om bogat! …Pentru Friedrich, vânătoarea, mai ales cea de trufe, mesele tradiționale îmbelșugate, banchetele cu delicatese și plimbările cu scopul de a fi văzut public la brațul celor mai frumoase și elegante doamne trebuie să fi fost o distracție nu foarte rară. Asta dacă oamenii bogați ai acelor vremuri apreciau trufele la fel de mult pe cât își cadoriseau doamnele?!
În atmosfera unei astfel de zile, vânătorești, din trecut, ne-a fost pregătită excursia!
În PRIMA ZI, interesul pentru Brașov ne-a fost trezit cu o vânătoare de trufe și un potol tradițional românesc la poalele Pietrei Craiului, urmate de o plimbare prin oraș, într-o trăsură modernă a zilelor noastre (autobuzul turistic) și de admirat motoare puternice și autoturisme elegante ale unor epoci trecute, în minunatul peisaj al Pieței Sfatului, finalul serii find lăsat pe seama unei cine cu delicatese la unul din cele mai apreciate restaurante din Brașov, dar și pe seama unei distracții a zilelor noastre echivalentă cu banchetele și serile dansante ale anilor 1900 (adică o petrecere într-un club de renume).
Cea de-a DOUA ZI a venit ca o completare a celei de dinainte. Am vizitat poligonul de tir de la Teliu pentru o instrucție serioasă în domeniul armelor și munițiilor, iar apoi am inspectat fortificațiile Bisericii de la Prejmer. Cum totul era în regulă, ne-am potolit setea la un pișcot și-o bere.
…PrinBrașovulMeu!
Poze, poveștile fiecărei zile, cu informații detaliate despre oamenii implicați și despre activitățile și obiectivele din program, le găsiți în următoarele două articole.
Să aveți peisaje frumoase!
Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Pingback: PrinBrasovulmeu ediția a doua – parteneri și sponsori | Brasov Buzz
Superb. Abia astept a citesc si celelalte doua articole despre orasul in care mi-ar sa ma mut la un moment dat.
Mulțumesc Andrei! Dacă te muți în Brașov să-mi dai de știre :))
Săptămâna aceasta pun pe „hârtie” toată aventura!
Daca ajungeti in Brasov va recomand sa va cazati la Residence Central Annapolis, locatie situata in centrul istoric al Brasovului, la doar cateva minute de mers pe jos pana la biserica Neagra.