Unde ne putem bucura de o oază de liniște și răcoare la Iași? Eu am găsit un loc perfect, ferit de razele arzătoare ale soarelui unde te poți relaxa, plimba și te poți bucura de frumusețea naturii. O plimbare prin Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași, este binevenită oricând.

Plăcuța de la intrarea în Grădina Botanică din Iași
Plăcuța de la intrarea în Grădina Botanică din Iași

Prima grădină botanică din România?

Înființată de Anastasie Fătu în anul 1856, conform multor surse se consideră a fi cea mai veche din țară. De fapt prima Grădina Botanică din țară a fost înființată în satul Crasna, județul Sălaj de către Cserey Farkas jr. în anul 1805. El a fost primul care a înființat o grădină destinată cultivării și studierii științifice a plantelor pe actualul teritoriu al României. Grădina Botanică Cserey Farkas apare cu 51 de ani mai devreme decât cea de la Iași și cu 55 de ani înaintea celei din București.

Dacă vrem totuși să să fie „prima”, atunci putem spune că cea din iași e prima grădină botanică universitară din România, sau, prima din vechiul regat :)

La Iași, în anul 1852 medicul și naturalistul Anastasie Fătu, începe să rânduiască straturi și alei cu tăblițe, bazine și sere în propria sa grădină, care se afla pe strada Florilor, în apropiere de Râpa Galbenă. În câțiva ani acel loc a devenit un paradis al florilor și plantelor, care odată cu moartea marelui cărturar s-a risipit. Astăzi acea zonă a fost reamenajată și arată cam așa…

Locația inițială a grădinii (una dintre ele)
Locația inițială a grădinii (una dintre ele)

Actuală Grădină Botanică a fost amplasată pe Dealul Copou din anul 1963, are o suprafață de aproximativ 80 hectare și se poate mândri cu 12 sectoare, fiecare având câte un anumit specific.

Statuie Anastasie Fătu și sera turn
Statuie Anastasie Fătu și sera turn

Taxonii din colecția grădinii sunt reprezentați în concordanță cu tematica specifică secției, în funcție de anumite criterii: biogeografic, sistematic, utilitar și estetic.

În sectorul sistematic, care e amenajat pe o suprafață de aproximativ 5 hectare întâlnim peste 2000 de specii de arbori și un frumos bazin de apă care este acoperit de nuferi în prima lună de vară.

În așteptarea nuferilor
În așteptarea nuferilor

Secția mea preferată este Rosarium, numită și Parcul Rozelor (nu confundați cu Parcul Rozelor din Timișoara :)). Pe o suprafață de 1,6 hectare sunt în jur de 600 specii de trandafiri, repartizate după formă, talie și culoare. Aici este cea mai mare colecție de specii de trandafir din țară. Unele specii de trandafir deja au început să înflorească, eu am reușit să fac o poză unui boboc de trandafir.

Boboc de trandafir
Boboc de trandafir

Nu e Parcul Rozelor din Timișoara, e cel din Iași
Nu e Parcul Rozelor din Timișoara, e cel din Iași

Plimbându-te prin grădina, pe ici-colo mai „întâlnești” câte un indicator care te îndeamnă să nu calci iarba:

Nu călcați iarba
Nu călcați iarba

Fiecare secție are ceva special și te surprinde prin diversitatea speciilor și a zonelor de origine: găsim flori viu colorate și parfumate din Secția Biologică, iar la câțiva metri distanță, în Secția Fitogeografică, stânci și cactuși ce ne duc cu gândul la deșert și ariditate.

Maci
Maci

Cactuși
Cactuși

Un loc special în cadrul Grădinii Botanice îl ocupă subsecția amenajată pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Aceasta reunește specii de plante care sunt remarcate datorită mirosului foarte puternic sau particularităților frunzelor și sunt etichetate în alfabetul Braille.

Specia Cornuț, informații referitoare la specia apar și în alfabetul Braille.
Specia Cornuț, informații referitoare la specia apar și în alfabetul Braille.

După o plimbare lungă pe aleile grădinii botanice, cu siguranță vei simți nevoia unui loc de odihnă. În foișor te vei bucura de ciripitul pasărilor așa cum am făcut și eu…

Foișorul
Foișorul

Loc de tras sufletul
Loc de tras sufletul

Sau, dacă preferi o bancă în mijlocul verdeții..

Toamna, ceva în plus…
Ceva ce nu ar trebui să ratați dacă ajungeți în toamnă la Iași, este expoziția de Crizanteme organizată în luna octombrie. Pe lângă frumusețea și diversitatea speciilor de crizanteme o să vă încânte privirea și dovleceii, bostanii sau varza. Vă las să priviți câteva poze de la Expoziția de Crizanteme din toamna anului 2012.

Bogăția toamnei
Bogăția toamnei

Paradisul florilor
Paradisul florilor

Un buchet imens de crizanteme pentru toate doamnele și domnișoarele care citesc drumliber.ro
Un buchet imens de crizanteme pentru toate doamnele și domnișoarele care citesc drumliber.ro

Dacă v-am făcut măcar puțin poftă de ieșit din casă, mă declar mulțumită. Și apropo, sunt convinsă că Florin îi pare rău că în ultima lui vizită în Iași n-a ajuns și la grădina botanică! Ce ziceți?

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: , .Articol scris de Luminița Pistol: vezi detalii despre autor.

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.