Dacă vrei să vezi cum arăta pământul în era glaciară trebuie neapărat să vizitezi Peștera Scărișoara, în inima Apusenilor. În anul 1950, un domn isteț numit Ciobanu Pop realiza analiza polenului cuprins în gheață și astfel s-a putut deduce vârsta ghețarului: el dăinuie de 3500 de ani.

Scărișoara este o peșteră specială care adăpostește în interior corpuri relicte de gheață, cu un volum de 75 000 metri cubi și o grosime medie de 16 metri!

Ghețarul Scărișoara este numit așa după numele comunei Scărișoara aflate la 16 kilometri distanță, comună de care aparținea administrativ la vremea descoperirii ei. În zilele noastre, ea aparține comunei Gârda de Sus (județul Alba). Peștera face parte dintr-un complex carstic cu trei peșteri (sistemul carstic Ghețar – Ocoale – Dobrești), toate sculpte de apele Văii Ocoale.

Peștera este situată la altitudinea de 1165 metri, are o lungime de 720 metri și o adâncime de 105 metri. Intrarea în Ghețarul de la Scărișoara se face printr-un impresionant aven cu diametrul și adâncimea cât jumătate de teren de fotbal (48 de metri adâncime, 60 de metri în diametru). Cred că vei găsi impresionant faptul că odată ajuns(ă) la intrarea spre ghețar, te afli în mijlocul unei păduri de molid, iar pe fundul avenului se păstrează pe parcursul întregului an un strat gros de zăpadă.

Vedere spre interiorul Pesterii Scărișoara
Vedere spre interiorul Pesterii Scărișoara
Accesul pe scările metalice la Scărișoara
Accesul pe scările metalice la Scărișoara

După ce cobori ușor scările, ajungi la baza avenului unde se găsește și poarta propriu-zisă. Aceasta asigură accesul într-o sala imensă, numită Sala Mare. Pe lângă frumusețea blocurilor de gheață ce te impresionează, vara te ia prin surprindere și frigul. Ține minte că temperatura medie este de minus două grade (vara sunt maxim 5 grade), iar pentru a te bucura cu adevărat de peisaj, trebuie să fii bine îmbrăcat(ă) ca să reziști temperaturilor scăzute din peșteră!

Chiar de la intrare o să găsești o formațiune de gheață, numită bot de rechin, iar surprizele abia încep.

Bot de rechin în Peștera Scărișoara
Bot de rechin în Peștera Scărișoara
Formațiune de gheață
Formațiune de gheață

Pentru turiștii (ca și noi) sunt puse la dispoziție trei săli: Sala Mare, Sala Mică și Biserica Veche (atracția principală). Trioul este situat în sectorul nord-vestic al peșterii, reprezentând o aglomerare de stânci prăbușite peste care s-au depus o cuvertură de gheață.

În Sala Mare, între blocul de gheață și peretele de calcar, sunt formate două deschideri verticale, numite rimaye. Ele dau acces spre zonele inferioare, situate la baza ghețarului și care sunt rezervate doar pentru cercetări științifice. În sectorul nord-estic este Rezervația Mică, iar în cel sudic Rezervația Mare care pot fi vizitate doar cu o autorizație specială.

Luminița de la capătul tunelului
Luminița de la capătul tunelului

O pantă abruptă pe care au fost săpate trepte de gheață duce din Sala Mare spre Sala Mică și Biserică. În total, avem cam 6 metri diferență de nivel față de sala precedentă. În aceste săli întâlnim numeroase stalagmite de gheață de mărimi și forme diferite, cu dimensiuni de la câțiva centrimetri până la 10 metri (la Biserică).

În interiorul Peșterii Scărișoara
În interiorul Peșterii Scărișoara

Avenul se vede spectaculos și de sus, însă dacă priveșt de jos în sus atunci vara vei remarca într-un singur peisaj cel puțin trei anotimpuri. În interiorul avenului este iarnă adevărată (cu blocuri de gheață și frig), ceva mai sus sunt rămase din toamnă câteva frunze aurii care încearcă se acopere covorul verde de iarbă. Iar în ultimul plan vedem arborii verzi, iarba și un cer senin de primăvara – vară.

Peisaj coborâre la Scărișoara
Peisaj coborâre la Scărișoara
Peisaj coborâre la Scărișoara
Peisaj coborâre la Scărișoara
Vedere Peștera Scărișoara
Vedere Peștera Scărișoara
Vedere Peștera Scărișoara (2)
Vedere Peștera Scărișoara (2)

Informații utile

  • Program:
    • Zilnic, de la 9:00 la 18:00.
  • Contact:
    • Telefon: 0769 429 484 / 0753 470 285 (nu prea e semnal)
  • Taxe:
    • Adulți: 11 lei
    • Elevi/studenți: 8 lei

Ca și concluzie: Ghețarul Scărișoara este cel mai mare ghețar subteran din România, se află pe teritoriul comunei Gârda de Sus din Județul Alba și te așteaptă! :)

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: , , .Articol scris de Luminița Pistol: vezi detalii despre autor.

7 gânduri despre “Ghețarul și Peștera Scărișoara – unde să te dai pe gheață, vara

  1. Avand in vedere ca a fost propusa de catre Romania la preselectia pentru „Cele 7 minuni ale lumii” insa numai o parte este deschisa publicului pentru vizita, cealalta este rezervata pentru cercetatori.
    Pentru cei care nu au ajuns inca aici nu ezitati sa o faceti!

    Răspunde
    • Așa este, Adriana, Peștera (Ghețarul) de la Scărișoara trebuie să fie vizitată de români. Trebuie să ne cunoaștem țara în care trăim!

      Referitor la faptul că o parte este închisă publicului larg, este normal să fie așa, zonele periculoase sau care trebuie protejate e bine să rămână închise. Majoritatea peșterilor au și zone neaccesibile publicului, iar unele peșteri sunt accesibile doar specialiștilor. Cum ar fi ca la Peștera Movile, cea cu primele organisme descoperite în lume care trăiesc în mediu sulfuros, să intre oricine și să distrugă acel mediu? :)

      Răspunde
    • Scuze că n-ați primit răspunsul, emailul cu notificarea era prin alte sute de spamuri, nu știu de ce. Mâine (azi) vă va răspunde Luminița la întrebare :)

      Răspunde
  2. bună ziua!

    Îmi puteți da informații în legătură cu peșteră?
    Întrebările mele ar fi: se poate vizita la sfârșit de luna mai? se poate urca cu autocar de 5o de persoane? Cât este prețul de intrare pentru un grup de 55 de elevi și însoțitori?

    Răspunde
    • Vă răspund atât cât pot eu de bine, dar ar fi bine să cereți informații locale la pensiuni de sus de lângă pornirea spre ghețar sau la ghidul peșterii. Vă las eventual niște contacte la final, vă rog să reveniți cu ce aflați, să știe și ceilalți cititori. De când am scris articolul, situația de acces la peșteră s-a schimbat. De un an de zile este drum asfaltat până sus de tot, de unde se merge cam 10-15 minute pe jos până la intrarea în peșteră. Drumul este îngust, nu prea au loc 2 mașini mici una pe lângă cealaltă, așa că părerea mea e că nu puteți urca cu autocarul. Nu e drum larg nici până în satul unde apare bifurcația spre ghețar, dar știu că au mai ajuns autocare până acolo înainte de a fi asfaltat drumul; probabil dacă vin și mașini mici în același timp, se trag mai în afara drumului; din acest punct de vedere este complicat accesul, să știți din start; dacă s-ar întâlni două mașini mari, nu știu care ar fi soluția.

      Dacă e deschis, să mergeți echipați atât de frig dar și bine încălțați pentru coborâre; se coboară destul de mult pe scări metalice și se merge și pe piatră alunecoasă, să aveți încălțări de calitate, nu de oraș și nici cu talpa „linsă” (dreaptă). Se coboară în șir indian, nu prea pot trece 2 oameni unul pe lângă celălalt, aveți balustrade (nu strică niște mănuși), nu e problemă, este sigură coborârea, doar că trebuie puțină atenție. Vizita durează cam 40 de minute, din care 10-15 minute e coborârea și cam tot atât urcarea. Este spectaculoasă coborârea în peșteră, dacă nu ați mai fost, o să vă impresioneze. M-ați convins să scriu un articol actualizat despre Peștera Scărișoara, sigur sunt mulți doritori de informații noi.

      La ultima vizită, la final de august 2015, programul și costurile de la Peștera Ghețarul Scărișoara erau acestea:
      1. Program: Luni-Sâmbătă 10-18; Duminica 10-17. Se intră doar cu ghid, doar grupați (ei scriu că grupul e de minim 10 și maxim 50 de persoane); într-adevăr, dacă sunt foarte mulți la coadă, și de obicei vara e coadă, intră câți intră și restul așteaptă intrarea următoare (dacă mai există).
      2. Taxe: Adulți 11 lei, Elevi/Studenți: 8 lei intrarea. Prețurile de intrare nu sunt chiar mari pentru o asemenea minune a naturii.

      Contacte:
      Telefon ghid: 0769 429 484 / 0753 470 285 (nu prea e semnal în zona peșterii, încercați să sunați la alte ore în afara programului de lucru la peșteră)
      Alte numere de telefon de acolo de sus: 0766 617 965 = autoservire „La Marian”, sper să fie valabil.

      Răspunde

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.