Festivalul Cârnaților de Pleșcoi

Cârnați de PleșcoiCare ați auzit de cârnații de Pleșcoi?

Pentru cei care nu îi cunoașteți, vă spun că sunt cârnați de casă din carne de oaie, iuți, uscați și afumați. Sunt originali din zona Buzăului.

De ce sunt ei deosebiți? Când zic ei, cârnații de Plescoi, mă refer la cei originali, făcuți după rețeta și cu ingredientele tradiționale. Locul lor de origine este în localitatea Berca, unde oile pășunează într-un loc special. Dealurile subcarpatice din zonă au în subsol importante zăcăminte de sare, iar că urmare a procesului zilnic de evaporare a apei se depun în permanență cristale de sare pe întreagă vegetație colinară. Oile sunt hrănite astfel cu o vegetație semisarata, iar carnea căpăta o savoare deosebită.

Acum rețetă este înregistrată că produs original tradițional românesc de către Traian Papuc, un locuitor din Berca. Ceea ce el vedea foarte des când era mic, produsul fiind foarte popular (până la interzicerea de către comuniști), acum s-a transformat într-un produs comercial, iar puțini chiar respectă rețeta și ingredientele.

Iată o rețetă originală pentru Cârnații de Plescoi:

Ingrediente: carne de oaie (sau două treimi carne de oaie și o treime carne de vită), usturoi, ardei iute, cimbru, maț subțire de oaie.
Preparare: În mod normal, cârnatul de Plescoi se pregătește numai din carne de oaie, dar, în cazul în care această este prea grasă, adică are mai mult seu, compoziția se drege cu carne de vită, însă fără a depăși proporția de 2 la 1. După ce carnea de oaie este curățată de pe oase, într-un ceaun se fierb oasele și cu zeamă rezultată, călduță, se frământă carnea tocată în care se adaugă usturoi, ardei iute sau cimbru. Este ideal să fie folosit ardei iute, roșu. Cu această compoziție vor fi umplute mațele de oaie. Cârnații vor fi apoi uscați și afumați, ei putând fi serviți atât cruzi, cât și pregătiți la tigaie sau la grătar.

Îmi place îndemnul celor de la Plescoi, care sună cam așa: „Salvați Vama Veche, salvați ce vreți, dar nu uitați de produsele tradiționale românești […]

Salvați Cârnatul! De Plescoi!”

Absolut genial!

Festivalul Cârnaților de Plescoi este programat în 3 și 4 octombrie 2009 (ediția a doua), iar cei care sunteți în zona Buzăului nu ratați acest eveniment!

 

Comunicatul de presă original:

Festivalul Carnatilor de la Plescoi este un eveniment care isi propune sa contribuie la pastrarea si valorificarea gastronomiei si civilizatiei traditionale, Carl Reh Winery fiind primul producator autohton de vinuri care a sprijinit aceasta idee prin promovarea brandului Val Duna alaturi de carnati de Plescoi. Asadar participarea Carl Reh Winery la un astfel de eveniment nu este intamplatoare.

Carl Reh Winery va acorda premiul cel mare, un autoturism, castigatorului concursului „Hai sa bem mana cu mana” in cadrul celei de a doua editii a Festivalului Carnatilor de Plescoi, ce se va desfasura in localitatea Berca, judetul Buzau, in perioada 3 4 Octombrie.
In cadrul evenimentului, Carl Reh Winery va dona Scolii Generale din Plescoi o suma ce reprezinta un procent din vanzarile vinului Val Duna – Feteasca Neagra.
Publicul va putea participa la concursul „Slow Food & Wine” in data de 3 Octombrie, de asemenea Carl Reh Winery va acorda un premiu pentru arta culinara uneia dintre pensiunile care vor participa la expozitia din cadrul festivalului

Publicat de Florin Arjocu (fondator)

Periplul meu începea în 2004, an când împreună cu un grup de portughezi vizitam pentru prima dată Cheile Nerei. Am rămas încântat de frumusețea locurilor și de atunci am început să văd altfel România, până atunci nu aș fi crezut că avem locuri precum cele din filme. Îmi place România și călătoresc cât pot de mult. În primii ani de la aderarea UE m-am grăbit să ajung în o mare parte de Europa, iar în 2009 am fondat Drum Liber. Am dedicat ultimii ani în mare măsură României, asortând călătoriile interne cu ieșiri "de studiu" în alte țări. Sunt convins că mintea călătorului este mai deschisă și experiențele la drum te îmbogățesc. Călătorește cu mine, pe Drum Liber!

Alătură-te conversației

2 comentarii

    1. Am găsit „rețeta” pe internet, nu cunosc pe nimeni în acea zonă care să o confirme sau infirme.

      Dacă aveți o rețetă mult mai aproape de cea tradițională vă invit cu drag să o împărtășiți cu noi. Mulțumesc!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Îmi doresc o țară și mai curată

Sambata a fost o zi cu multe realizari, cu multi oameni atinsi de aceeasi dorinta de a avea o tara...

Închide