Ei, maramureșenii, sunt oameni aparte. În casele lor tradiția este tradiție, iar familia și comunitatea în care trăiesc sunt foarte importante. O parte dintre ei încă respectă cu sfințenie moștenirea și învățăturile primite din străbuni. După ce au terminat munca, se roagă, mulțumindu-I Domnului, se bucură de joc și de hore, de locurile în care s­-au născut. În casele lor timpul se oprește în loc și tot ce mai ai de făcut este să te bucuri de tot ceea ce primești. Sărbătorile de iarnă reprezintă perioada în care vei simți cel mai bine ritmul acestor locuri.

De ce aș alege să îmi petrec sărbătorile de iarnă aici, aproape de locul în care „se atârnă harta în cui“?
Fără doar și poate, Cavnic, mai ales pe timp de iarnă, pare a fi rupt dintr-o poveste! Peisajele sunt superbe și le poți admira în tihnă dacă alegi să faci o plimbare cu sania trasă de cai. O astfel de plimbare, departe de toate gândurile și toată graba vieții cotidiene îți eliberează sufletul și te pregătește pentru bucuria sărbătorilor de iarnă. Zăpada din belșug va fi sigur pe gustul copiilor, mai mici și mai mari, adevărați iubitori ai anotimpului de gheață: Iarna. Cine nu a fost copil și nu a așteptat cu nerăbdare să ningă? O grămadă de activități distractive, care se adresează tuturor, nu numai prichindeilor așteaptă să aducă pe chipul celor dragi ție, o mulțime de zâmbete. și apoi, chiar dacă nu mai ești un copil, poți și tu să te bați cu zăpadă, să te dai cu săniuța sau să faci un om de zăpadă! …și vei simți cum copilul din tine crește din nou.

Cum ajungi acolo? Ei bine, Cavnic se află la doar 30 km de Baia Mare. Din Baia Mare urmezi indicatoarele de Sighetu Marmației până în Baia Sprie, unde vei întâlni un indicator la dreapta spre Cavnic. E bine de știut că în Cavnic nu există gară (datorită reliefului accidentat), însă există autobuze care pleacă din centrul urbei băimărene, în fiecare zi. Când îți plănuiești vacanța fii atent(ă) la circulația acestora în zilele de sărbătoare (un telefon pentru a întreba transportatorul nu strică); atunci numărul autobuzelor ce pleacă către Cavnic / Baia Mare este redus. Poți verifica autobuzele aici.

Cavnic a fost un vechi centru minier, încă de pe vremea romanilor, situat la poalele munților Gutâi, în județul Maramureș. și, deși are un trecut destul de zbuciumat – de la invazia otomanilor și a tătarilor, până la epidemiile de ciumă și holeră din secolul XVIII, orașul a reușit să renască precum pasărea Pheonix, din propria-i cenușă. Inițial a crescut prin dezvoltarea exploatărilor miniere (activitate ale cărei secrete erau bine întipărite în istoria veche a locului), iar mai apoi, de prin anul 1970, când a fost declarat oraș, a cunoscut un proces accelerat de urbanizare. Aici s-au exploatat și au fost prelucrate minereuri complexe, cu conținut de plumb, zinc și cupru, iar după ce mina s-a închis, orașul Cavnic a ales să arate lumii întregi frumusețea acestor locuri. Turismul a rămas principalul sector de activitate. În 2001 și 2003 s-au construit două piste de ski, moteluri, case de oaspeți și un hotel, într-un demers de a dezvolta potențialul turistic al zonei. Acolo, în Cavnic, vei fi la o altitudine ce urcă de la 550 de metri, până la 1050 de metri (pe pârtiile de schi).

Te lăsăm să descoperi singur(ă) mai multe activități :)




Sursa: SuperSkiCavnic.ro

Curioșii trebuie să caute și locul unde ochiul se lasă înșelat și o să vezi cum mașina urcă singură la deal. Și nu e glumă, am auzit, n-am crezut; am fost, am văzut, am rămas uimiți. Apropo, ne-am inspirat din lista cu obiective turistice din România.

Fie că alegi să îți petreci vacanța de sărbători cu un grup de prieteni, cu familia sau doar cu persoana iubită – aspectele acestui loc te vor înviora și te vor face să fii mai vesel(ă), amintindu-ți de perioada în care tot ce aveai nevoie pentru a fi fericit(ă) pe deplin era: zăpada, cozonacul bunicii și mirosul de brad.

Dacă ești o fire dinamică îți propunem sporturi de iarnă, precum ski-ul sau snowboard-ul. În Cavnic există în prezent 7 pârtii (cu tot cu cea de „joacă”), cele de ski având lungimi între 600-2200 de metri și înclinații de 19 la 37 grade, ceea ce le face potrivite atât pentru începători cât și pentru avansați. Versiunea din iarna 2010/2011 a hărților cu pârtiile de schi omologate din România o poți vedea pe drumliber.ro. Nu uita că programul de la instalațiile de teleski e între orele 8 și 21. Alte update-uri găsești aici. Nu mai trebuie decât ca vremea să nu uite că e iarnă și că noi vrem zăpadă!

De asemenea, e musai să te dai cu lenkerul. Tu sau copiii. Lenkerul (germ. „cârmuitor“) este o sanie cu volan care te ajută în luarea virajelor fără a mai fi nevoie de picioare. Cavnicarii le-au inventat ca mijloc de transport, pentru a-și ușura deplasările, însă de ceva timp, sania locală este mijloc de distracție. La sfârșitul lunii ianuarie au loc serbările Lenkerului, iar acestea sunt cadrul perfect pentru a-ți exersa talentul sau a te da mare cârmuitor de lenker, în cadrul simpaticelor concursuri organizate la acest festival.

Printre alte lucruri interesante despre Cavnic, am putea menționa și originile geomorfologice ale Cavnicului. Aici au fost descoperite mai multe varietăți mineralogice. Florile de mină din această zonă sunt renumite pentru perfecțiunea formelor și pentru culoare. Rezervația naturală „Creasta cocoșului” din Munții Gutâi, una dintre formele de relief bizare din România, are o frumusețe aparte. În credința locală se crede că însuși haiducul Pintea „o șezut acolo, ca pribag pe Creastă”.

Pentru că vei fi în Maramureș și pentru că ți-am promis ceva special, trebuie neapărat să îți vorbim despre tradițiile si obiceiurile din această zonă. Obiceiurile locului sunt strâns legate de religie și mitologie – sperăm că gândurile tale vor rămâne la această comoară a țării noastre.

Printre tradițiile maramureșene se numără binecunoscutele colinde și urări de an nou. Se spune că cel care nu primește și nu ascultă urările de sănătate va avea un an prost. De aceea, bucură-te de primirea colindătorilor și a urătorilor. Un obicei întâlnit doar în Cavnic sunt „brondoșii„. Aceștia, mascați cu piei de oaie și purtând tălăngi, pot fi întâlniți pe străzile localității începând cu prima zi de Crăciun și până în ziua de An Nou. Ei merg din casă în casă cu „Irodul“ sau „Constantinii“. Acestui obicei i se adaugă Viflaimul (teatru popular inspirat din textele biblice) și moșcorele (sau, mai simplu, mascații). Tradiția măștilor are o semnificație aparte – ar trebui să îi apere de duhurile rele. Iar cum maramureșenii cred că dacă respectă tradițiile din străbuni, atunci vor avea un an îmbelșugat, vei putea simți magia tradițiilor pe aceste meleaguri. Fără legătură cu sărbătorile de iarnă, măștile maramureșene au fost motivul folosit și la monumentul de la Moisei. În Maramureș, mascații au rolul de a duce vestea noului an, dar și de a speria, prin diverse costumații, necazurile si răul din anul ce urmează. Aici mai poți citi despre tradițiile de iarnă din Cavnic.

După o astfel de zi, atât de îmbelșugată, nu e nimic mai potrivit decât puțină odihnă într-o cabană de lemn, în fața unui șemineu, savurând o cană de vin fiert cu aromă de scorțișoară și ascultând muzică de sezon. Pentru cină, un meniu specific zonei maramureșene ar completa această seară perfectă. Fără combinații sofisticate de alimente sau mirodenii, mâncarea maramureșană este înainte de toate naturală (dar și foarte gustoasă): mămăligă fiartă în lapte dulce, cu brânză de oaie, smântână și jumări, sarmale și un codru de pâine coaptă pe vatră, un pahar de horincă de Maramureș, iar ca desert o plăcintă creață sau cozonac cu nuci; ca la multe dintre mâncărurile tradiționale, moderația e cheia succesului ;) Seara o poți încheia într-un mod tradițional, în compania gazdelor sau poate, într-un mod mai modern, alături de prieteni, cu câteva jocuri de societate (poker, Remi, poate chiar și vechile jocuri ale copilăriei, de exemplu „Adevăr si provocare“, “I have never, ever…/Niciodată nu am făcut…”, sau orice alt joc mai cunoști).

Încearcă să te lași cuprins(ă) de euforia perioadei și de lucrurile pe care obișnuiai să le faci mai de mult, dar la care poate ai renunțat. Lasă-ți spiritul să se bucure și fă toate acele mici sau mari gesturi pentru care ai așteptat un an întreg. Este sezonul sărbătorilor de iarnă!

Ca să vă priască mâncarea grea, dar gustoasă (ție și celor ce vor fi părtași cu tine în această vacanță minunată), de sărbători, încheiem cu o urare din sufletele noastre calde:

Să ai mulți ani, să capeți liniște în suflet și să petreci cu grozavă poftă de viață alături de cei dragi!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: , , .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

Un gând scris despre “De sărbători, la Cavnic, în straie maramureșene

  1. Bune informatiile pentru toti cei care nu sunt hotarati unde sa petreaca sarbatorile. Toti care au fost in Maramures de Craciun si Revelion nu au avut decat cuvinte de lauda atat pentru bucatele si traditiile romanesti cat si pentru peisaje.

    Răspunde

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.