După ce am vorbit în repetate rânduri despre Couchsurfing (www.couchsurfing.com), acea rețea globală de călători, acel Facebook dedicat călătorilor, simt nevoia să fac câteva completări la ce am spus în trecut, adăugând la cele zise, noi experiențe și viziuni despre această fantastică rețea.
Resurse despre CS (CouchSurfing) sunt destul pe internet. În schimb mai rare sunt poveștile cu experiențe personale în ceea ce privește această rețea. Încerc în continuare să fac o sinteză actualizată la anul 2014 a ce înseamnă, la ce e bun CS-ul și cum se folosește. În final vă împărtășesc ultima mea experiență de CS, una foarte frumoasă, în Linz, Austria.
Ce e Couchsurfing (CS)?
- O rețea de călători. Un site specializat pentru călătorie. Dacă vreți, un fel de Facebook al călătorilor.
- O metodă prin care poți cunoaște mulți și mari călători, cu experiențe foarte diverse, așa cum rar vei găsi altundeva.
- Un schimb cultural fantastic de mare. Este poate una dintre cele mai bune metode când vrei să cunoști culturi diferite, când vrei să vezi cum trăiesc oamenii într-o țară sau într-un oraș necunoscut. Ce metodă mai bună să faci asta decât efectiv să stai cu ei în casă, la ei în casă?
- O metodă prin care poți învăța pe cei care te cazează sau pe care îi găzduiești ce știi tu mai bine. Poate fi vorba despre gătit, despre obiceiuri din zona ta, pot fi cuvinte într-o limbă străină. Poate fi cam orice. Pe mine (aproape) m-a învățat un american să jonglez.
- Un posibil loc de dormit. Gratuit. Asta face CS-ul o metodă cu ajutorul căreia poți călători mult mai mult, fiind mai ieftină călătoria. Iar călătoria te face mai deștept/deșteaptă.
- O rețea sigură. 99% sau mai mult dintre experiențe sunt pozitive. Nivelurile de siguranță funcționează perfect și rețeaua se curăță singură de cei care au alte scopuri. Voi explica separat mai jos, din nou, cum funcționează securitatea CS-ului, pe înțelesul tuturor.
Dar să vedem și cum nu trebuie privită această rețea.
Ce NU e CouchSurfing (CS)?
- CS nu e… Hotel. Pensiune. Hostel. Nu privi gazda doar ca pe cineva care îți oferă cazare. Rețeaua este mai complexă de atât și se pune accentul pe latura culturală. Când am plecat prima dată în CS, căutam „cazare” în Viena. Și prima lecție de umilință a fost de la un austriac la care trimisesem scrisoarea de aplicare; el mi-a explicat atunci că dacă am nevoie doar de cazare, mai bine caut un hotel, CS-ul nu e cazare și atât. Și nici concurență pentru cele două nu este, cei care folosesc rețeaua CS caută altfel de experiențe.
- CS nu e… loc de combinare, rețea amoroasă, site de matrimoniale, site de escorte. Nu se tolerează astfel de apucături. Dacă gazda și găzduitul aleg ei asta, e treaba lor, la fel ca oricare oameni de pe stradă, e alegerea lor ce fac; dar nu e scopul rețelei. Țineți minte că în CS referințele rămân acolo în contul vostru, nu pot fi șterse. Orice bulină neagră vă va elimina din sistem.
- CS nu e… o porcărie. De ce? Fiindcă la primul articol din septembrie 2009 erau un milion de oameni în rețea. Acum, după patru ani și un pic, sunt 7 milioane de călători în rețea. Șapte! E o creștere fantastică, semn că lucrurile chiar funcționează. Cea mai faină călătorie a mea a fost în cadrul rețelei CS, o altă experiență care mi-a deschis ochii să văd cât de mare, dar și cât de mică e lumea, am trăit-o tot în CS.
Vedeți și câteva statistici despre Couchsurfing.- În CS nu e… ogligatoriu să cazezi oameni. În contul tău poți alege care e rolul tău în rețea. Poți caza, poți alege doar să ieși în oraș la diverse evenimente cu alți călători, sau nicio interacțiune. Practic nu există obligații. Desigur, dacă toți doar ar dori să călătorească fără a pune în joc și ei ceva, sistemul s-ar bloca. :)
Am spus că voi aminti iarăși cum funcționează metodele de securitate pe Couchsurfing. Desigur, pentru toată lumea este evident că a sta în casa unui străin sau a găzdui un străin poate ridica probleme de securitate. Să vă explic cum funcționează CS-ul și de ce este un sistem sigur.
- Sunt mai multe niveluri de securitate, unul mai puternic decât celălalt. Imaginați-vă o ceapă, în straturi. Cel mai tare strat este cel de la exterior, cu foile uscate, ele protejează foarte bine ce e înăuntrul ei. Iată cum funcționează sistemul:
- Nivelul 0 (să îi zicem așa) este cel pe care sunt toți noii veniți în rețea. Ei nu au prieteni, nu au referințe, nu au garanții de securitate, nu au o adresă verificată.
- Nivelul 1 este opțional, dar este unul la care oricine poate avea acces. Se numește „Verificarea adresei” și îți poți cumpăra efectiv accesul aici. Atunci când faci cont, introduci o adresă fizică a ta. Prin verificare, donezi o anumită sumă de bani CS-ului, ei îți trimit la acea adresă o carte poștală cu un cod. Introduci codul în site și certifici că acea adresă este reală și că ai cu ea o legătură fizică. Eu unul am sărit această etapă, am trecut la cele mai puternice.
- Nivelul 2 este ca în orice rețea de socializare. Ai prieteni, doar că la CS prietenii îți pun referințe. Referințele, bune sau rele, rămân acolo, nu le poți șterge sau ascunde.
Ai prieteni mulți, de calitate și care ți-au dat referințe pozitive? Excelent, cel mai probabil ești un membru de încredere al CS-ului. :)
Nu ai prieteni sau ai referințe negative? Toată lumea te va evita. Nu vei fi cazat nicăieri, nimeni nu te va chema și nimeni nu va apela la tine. Poți să îți ștergi contul, îl ai degeaba. Ba mai rău, te mai și vede vreo cunoștință acolo.
- Cel mai tare nivel este reprezentat de cei are au „vouch„-uri. Ce sunt astea? Să le zicem garanții de securitate. Cine îți dă un vouch înseamnă că are mare încredere în tine și garantează pentru tine. Pentru a putea da cuiva vouch-uri, trebuie ca minim alții 3 (trei) membri CS să fi garantat pentru tine. Abia când te dovedești a fi de încredere poți da și tu altora din acea încredere.
Vouch-urile nu se dau la întâmplare și nu sunt pe toate gardurile. Iar dacă cineva garantat de tine face prostii, te va trage și pe tine în jos. Apropo, le poți și retrage dacă la un moment dat persoana cui i-ai dat unul se schimbă și o ia pe arătură.
Practic, persoanele care au mai multe vouch-uri sunt tari. Sunt de încredere. Cred în CS și vor lupta pentru această rețea grozavă.
- Sistemul se bazează pe onestitatea oamenilor. E interesul tuturor celor de bună credință să fie un sistem curat și de calitate. Am zis deja: ai o experiență pozitivă cu alt membru CS, îi lași o referință pozitivă; ai una negativă, îi lași o referință negativă, să fie evitat de ceilalți.
PS: Nu raporta pe nimeni aiurea, fără motiv.
Ultima experiență a mea în Couchsurfing (CS) a fost în urmă cu un an, în Linz, Austria. Mergeam la o conferință internațională de turism a Dunării (acolo am văzut cum ar trebui să arate traseele de picior de-a lungul Dunării). Am apelat la CS.
Site-ul CS a evoluat, acum completezi două câmpuri la cei cărora le ceri să te găzduiască (înainte era un singur câmp pentru toată scrisoarea de motivare&prezentare). Unul pentru a te prezenta, altul pentru a motiva de ce vrei să stai la acea persoană. Și o altă modificare este că acum îți oferă o statistică utilă: câte scrisori de aplicare au generat în medie un accept în respectivul oraș unde vrei să mergi. Mie îmi spunea că la Linz media este de 8, adică am șanse să fiu acceptat (statistic) dacă aplic la opt oameni. Desigur, diferența o fac câteva lucruri: ce ai scris/pus pe profilul tău, referințele, vouch-urile.
Ca să fiu sigur, am aplicat cam la opt membri CS. Rezultatul? Patru m-au acceptat din prima. Alții doi au spus că nu prea au condiții de găzduit, dar dacă nu găsesc, ne descurcăm și la ei. Adică o rată de succes de 75%. Doi mi-au spus că e cea mai bună scrisoare de aplicare pe care o primesc ei. :)
Am ajuns, am făcut cunoștință cu apartamentul și tipul spune că el ar merge la prietena lui. Bine, nu ne supărăm, eram obosiți după un drum lung. El ne lasă cheia și pleacă. A lăsat apartamentul în grija a doi străini până la urmă. Ce să mai zici? :)
Sper că v-am prezentat câteva lucruri noi și o metodă de a cunoaște oameni diferiți la ei acasă (sau la tine acasă). Citiți și primul articol, cel în care am prezentat și luna trăită în Franța și Andorra alături de grupul format dintr-un american, doi nemți și doi englezi. Ar mai fi și altele de zis, dar să lăsăm povești și pentru alte ocazii :)
Desigur, sunt călători care au mult mai multă experiență în CS (inclusiv prieteni de-ai mei) și care îmi pot completa ideile. Tot așa sunt foarte mulți și cei care au nevoie de puțină îndrumare pentru a pleca la drum.
Pentru toți: puneți comentarii, nu vă sfiiți, spuneți-ne pățaniile și experiețele la care vă așteptați din partea Couchsurfing.
Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Am facut couchsurfing anul trecut cand am fost in state si pot sa zic
ca este cea mai buna metoda sa calatoresti mai mult cu mai putini bani,
iar pe langa asta experientele pe care le trasiesti impreuna cu gazdele
tale sunt unice si din fiecare ai de invatat cate ceva, plus prietenii
pe care ti-i faci. Eu am aflat de CS printr-o prietena din Serbia care
m-a indrumat spre comunitate dupa ce i-am povestit ca nu stiu daca imi
ajung banii pentru excursia pe care o planuisem cu vreo 2 luni in urma.
Am
reusit sa fac couchsurfing si in afara site-ului la familiile
prietenilor pe care mi i-am facut de-a lungul calatoriilor mele. E cea
mai faina experienta atata timp cat nu cauti numai cazare.
Așa este, Couchsurfing-ul este o experiență nemaipomenită. Și la mine cea mai faină excursie a fost tot cu Cs-ul :)