În ultimele 4 zile, în paralel cu Târgul de Turism al României (ediția de primăvară), s-a desfășurat în București Congresul Internațional al Tradițiilor Culinare. 36 de țări au participat la acest congres, iar capitala este singurul loc din România din acest moment în care se găsesc sute de delicii culinare din toată lumea, la un loc.

Organizatorul este Asociația Culturală Euro Est Alternativ + ANT (Autoritatea Națională pentru Turism), iar ANTREC a venit aici să ne reprezinte cu mândrie, prin bucătăria tradițională din satele românești.

Duminică dimineață a fost punctul culminant, iar ziua a început cu o conferință.

Congresul Internațional al Tradițiilor Culinare are mai multe părți, conferința a fost doar una dintre ele. Acolo, ne-am făcut poftă deja de la introducere, fiindcă am făcut un tur al festivalurilor culinare din țară, de la festivalul papricașului de la Buzias, la cel al piftiilor de la Tismana și până la cel al sarmalelor de la Praid, primul festival cu mâncare organizat la noi. Românii au zeci de evenimente de acest gen.

Un tur al festivalurilor culinare din România
Un tur al festivalurilor culinare din România

A urmat o prezentare a drumului vinului. În Buzău, la Pietroasele este un festival dedicat lui Bachus. Iar de Florii voi fi la Timișoara, la alt festival, la VinVest. Știați că după producția de struguri, România este pe locul 5 în Europa, iar după producția de vin, este pe locul 6 pe continent?
Ruta Dunăreană a Vinului cuprinde 3 zone viticole aflate la maxim 100 de kilometri de Dunăre și vrea să atragă oameni interesați și de vin, dar și iubitori ai marelui fluviu. Doar ca idee, Segarcea este pe listă :)

Congresul Internațional al Tradițiilor Culinare
Congresul Internațional al Tradițiilor Culinare

Imaginați-vă că am avut prezentări despre mâncare, iar de pe hol intrau miresme îmbietoare. La mare chin ne-au supus pensiunile din România care s-au ocupat de asta.

Trebuie să pomenesc și pe domnul Cazacioc, cel care ne-a făcut poftă cu peștele din Deltă. Tot de la el am aflat că pentru omul din Deltă, Ciulinii de Baltă erau pe vremuri precum sunt fragii pentru omul de munte.
Ne-a spus multe despre ecoturism, despre Deltă și am văzut cel puțin nouă feluri de ciorbă de pește care se pregătesc la gurile Dunării.

Panoramică din timpul prezentării mâncărurilor din Deltă
Panoramică din timpul prezentării mâncărurilor din Deltă

Încheierea conferinței de la Congresul International al Traditiilor Culinare a fost cu Nicu de la cele mai frumoase sate din România, iar gustările au fost pasul următor. Am mâncat o plăcintă cu gutui extraordinară, trei feluri de sarmale, am văzut o pâine cât roata de la mașină, am încercat și o pălincă extraordinară de la Satu Mare, iar vouă vă urez… poftă bună!

Am descoperit România. Din mămăligă
Am descoperit România. Din mămăligă

Iar la final să vă arăt albumul cu fotografiile – am dat fuga să văd și ce minunății românești au pregătit specialiștii străini!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.