Cine și ce e ghidul de turism? Vă zic eu, fiind trecut prin toate etapele și ajuns ghid bine văzut și pe merit, lăudat. Ghidul este cel care asigură turiștilor, prin cunoștințe, grijă și devotament, plus de profesionalism și valoare; într-un cuvânt, îi face fericiți. În egală măsură, prin tot ceea ce face, devine persoana care reprezintă țara și o promovează ca destinație turistică, protejând turismul în România. Turiștii pe care îi ghidează sunt îndrumați să trateze cu respectul cuvenit mediul, natura, diferitele obiective turistice și monumente, obiceiuri sau chiar anumite sensibilități locale. Sună pompos, dar cam asta face un ghid de turism. Ei bine, ghizii își fac singuri o conferință națională, citiți mai jos pentru detalii.

Cred că fiecare dintre noi am avut contact în călătoriile noastre cu ghizi de turism. Sunt acei oameni în sarcina cărora cade în timpul excursiei sau circuitului organizarea grupului, întreținerea atmosferei și oferirea de informații vitale despre locurile vizitate, din diverse domenii: cultură, obiceiuri, istorie, geografie, etc. Acestea sunt motivele pentru care ghidul este acea personalitate complexă care trebuie recunoscută de toți cei implicați în activitățile de turism, de el/ea depinde într-o foarte mare măsură reușita unui program turistic (organizat). Este cel care se află direct în contact cu turiștii și știe ce și cum să le spună pentru a avea turiști încântați.

Ca ghid, faci și alte lucruri. Fie că faci poze de grup, individuale, cu peisaje, ai grijă de amintirile turiștilor. Uneori chiar și servești masa turiștilor :D Faci multe, totul pentru satisfacția celor pentru care și cu care te plimbi.

Sunt atâtea locuri care devin mult, mult mai interesante atât timp cât știi ce înseamnă, ce s-a petrecut acolo, ce povești și istorii ascund. Altfel, s-ar putea ca „niște ziduri” să fie locul unde împăratul Austro-Ungariei se îmbăia sau „un copac” să fie de fapt un cadou de la pompierii din Marsilia și să fie simbolul libertății câștigate de români în 1989 (la Timișoara). Ei bine, pe lângă ele aveți toate șansele să treceți fără a le băga în seamă dacă nu e cineva care să vă povestească povestea din spatele aparențelor.
E și o vorbă în popor, sper să nu se supere careva: dacă nu știi la ce te uiți, te duci bou și te întorci vacă. Sau invers. Citiți și asta.


Dar să trec la subiect: ghizii din România au fost lăsați în umbră, iar lucrurile trebuie schimbate. Pentru asta, pentru prima dată în România, o asociere de ghizi și asociații ale ghizilor vor (vom) organiza Conferința Națională a Ghizilor de Turism din România, pe 16 ianuarie 2016, la Hotel Internațional din Sinaia.

Ghid de turism sau ghid turistic? Ghidul de turism este omul care face ghidaj, ghidul turistic este broșura sau cartea cu informații turistice. Așadar, omul se numește ghid DE turism.

O scurtă rubrică de întrebări și răspunsuri va lămuri câteva aspecte:

Întrebare 1: Cine poate și ar trebui să meargă la conferință?
Răspuns 1: Toți ghizii de turism ar trebui să participe (cei atestați, ceilalți nu sunt ghizi). Cu o lună înainte de eveniment suntem deja aproape 60 de ghizi înscriși din toată țara, de la Baia Mare la Constanța, de la Timișoara la Bacău, de la Sighetu Marmației la Sovata, de la Sibiu la Iași. Multe orașe. Intrați pe grupul de Facebook (vedeți mai jos) pentru o mai bună comunicare. Apropo, să aveți badge-ul (ecusonul) de ghid de turism la voi!

Întrebare 2: De ce se face și de ce să vin la conferință?
Răspuns 2: Pentru că nu ne putem aștepta să vină alții să ne organizeze, noi trebuie să luptăm să ne unim și să ne facem viața mai bună. Programul aproximativ este aici.

Întrebare 3: Cum pot să mă înscriu?
Răspuns 3: Am făcut un formular de aplicare online, aici (https://goo.gl/aunLEz). În formular există și câteva informații suplimentare.

Întrebare 4: Ce costuri am?
Răspuns 4: Deocamdată nu există taxă de participare. Avem coffee break gratuit pentru 100 de participanți; dacă va fi, va fi modică pentru a acoperi micile costuri apărute. Este un eveniment făcut de ghizi, pentru ghizi, nu are alt scop.

Întrebare 5: Cum ajung acolo?
Răspuns 5: Pe cont propriu sau cu unul dintre mijloacele de transport pe care le vom avea la dispoziție. Vom avea un autocar pe ruta Pitești – București – Sinaia și retur, câteva locuri pe drumul dinspre Oradea și câteva locuri în microbuzele Direct Aeroport (Constanța – București – Sinaia și Brașov – Sinaia). Vă rugăm să ne scrieți și să vă verificați emailul pentru a putea comunica.

Întrebare 6: Există un grup de Facebook oficial al ghizilor?
Răspuns 6: Sunt mai multe grupuri, dar unul singur este doar cu și despre ghizi atestați. Același grup de inițiativă coordonează și grupul Romania Tour Guide. Citiți descrierea grupului înainte de aplica, nu dați click ca primarul, trebuie să faceți ceva pentru a putea intra pe grup. Este grup doar pentru ghizii atestați, dacă nu sunteți încă atestați, nu încercați degeaba, reveniți după ce sunteți atestat(ă). Înscrierea presupune completarea unui formular online prin care strângem lista reală cu ghizi activi ca să putem să ne recomandăm și să confirmăm atestarea fiecărui membru.


Să văd zic câteva dintre problemele existente ale ghizilor la care căutăm soluții în conferință (singuri sau cu invitații noștri):

  1. legea spune că pe teritoriul României nu pot activa ghizi care nu sunt atestați în România. Există legea, dar nu și cine să o aplice. De asta vedem așa des grupuri de străini ghidați de ghidul lor. Un ghid străin nu va fi aproape niciodată la fel de bine documentat ca cel local, nu poate cunoaște ce s-a mai făcut în orașul vizitat, etc. Ca să nu mai zic de DIRECȚIA pe care merge povestea, vă imaginați că nu ai niciun control dacă ce spune ghidul chiar este în concordanță cu istoria reală a locului văzut (aș fi curios să știu ce povestește turiștilor un ghid din Spania, sau, mai bine, unul din Ungaria).
    Aici e nevoie de schimbări masive și evidente. Din vara 2015, nici măcar în Bulgaria nu mai poți face legal ghidaj grupului de Români în orașele și/sau cetățile lor. Și chiar vine cineva și te trage de mânecă în care că te vede făcând asta. Până și în Bulgaria. Nu e cazul să vă zic de Ungaria, Austria, Cehia, Turcia, Grecia, ei au de mult Poliție Turistică sau ceva similar.
  2. există suprapuneri și prea multe fragmentări la codurile COR și CAEN. Trebuie restructurate.
  3. ținând cont de rolul ghizilor, este interesul tuturor actorilor din țară să îi sprijine. Pentru documentare, ai nevoie să poți vizita obiectivele turistice. Unele, ce-i drept rare, dar importante, te pun să plătești chiar și dacă intri cu grupul tău, lucru aberant și care nu se întâmplă în alte țări.
  4. pregătirea unor ghizi poate lăsa de dorit, și aici ar fi nevoie de modificări. Și pe lângă asta, ghizii au nevoie de pregătire continuă, de specializare permanentă.
  5. ghizii nu sunt organizați și uniți, lucru care trebuie făcut cu o entitate umbrelă care să unească toate cele 10+ asociații existente, o federație. Așadar, unul dintre scopurile conferinței naționale este și ducerea înainte a proiectului acestei federații.
  6. În 2016 se schimbă contribuțiile PFA-urilor la bugetele de stat. Este unul dintre domeniile care se pretează cel mai bine pentru PFA fiindcă deseori chiar lucrezi ca independent cu mai multe firme sau direct cu turiști. Trebuie să ne regândim felul în care lucrăm fiindcă ne cresc taxele. Vom avea la conferință consultant specializat pe așa ceva să ne ajute să ajungem la o soluție cât de cât bună.

Absolut toată lumea va câștiga din asta: agențiile vor câștiga parteneri internaționali, ghizii vor avea mai mult de lucru, țara va câștiga mai mulți turiști fericiți și mai mulți dintre turiști vor reveni. Este în interesul tuturor să avem ghizi mai buni, mai respectați, mai bine reglementați.

Am aruncat o privire pe una dintre propunerile de lege a turismului. Zău că uneori legile astea par a fi făcute de nea Ghiță care sapă șanțuri, nu de oameni care activează în turism. Cu tot respectul pentru respectiva meserie mai mult decât onorabilă, vreau să spun că legea ar trebui făcută de unii care știu să facă legi. Se mai dau copy-paste-uri din legile vechi fără măcar să citească cineva, să facă un plan al legii, iar în final o trimit spre vot. Toți cei care sunt afectați de lege trebuie implicați, iar orice lege trebuie compusă unitar și logic.

Legile care reglementează subiectul sunt învechite și pe alocuri, contradictorii. E nevoie de schimbări, vrem să intrăm și noi în rândul lumii. Până și bulgarii și-au reglementat în vara 2015 acest aspect.


După cum vedeți, cine e ghid de turism chiar ar trebui să vină la Conferința Națională a Ghizilor de Turism din România. Este în interesul lor și ignoranța nu cred că e o soluție. Noi trebuie să ne ajutăm. Ne vedem la Sinaia!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: , .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

4 gânduri despre “Ești ghid? Hai la Conferința Națională a Ghizilor de Turism din România!

  1. Ar fi trebuit sa fie una din pasiunile mele. De mic m-am simtit atrasa de turism, parintii mi-au oferit foarte des ocazia de a vedea diverse locuri din tara si nu numai, astfel ca m-am obisnuit cu calatoriile dar am si luat contact cu multi ghizi turistici. Daca as reusi cumva sa fac asta din pasiune, cel putin, as face-o. Stiu ca nu e ceva cu care te poti juca, insa as face cursuri doar pentru a avea ocazia asta.

    Răspunde
  2. buna ziua,
    Felicitari Florin,faci o treaba foarte buna.
    La un numar de cite persoane se poate solicita ghid de turism?
    Multumesc!

    Răspunde

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.