Comparație între componentele prețului la benzină în SUA, Germania și România

Iată 3 comparații între prețurile de la combustibili între SUA, Germania și România, în funcție de costurile implicate în prețul final (preț pretrol nerafinat, rafinare, distribuție și marketing, accize și taxe, tva):

Se vede că la noi prețul brut, înainte de taxare e mai mare cu peste 40% decât în Germania.

Prețul combustibililor în țările europei, de pe site-ul Ministerului Economiei din Austria, aici.

Sursa aici (comunicat UNTR).

Publicat de Florin Arjocu (fondator)

Periplul meu începea în 2004, an când împreună cu un grup de portughezi vizitam pentru prima dată Cheile Nerei. Am rămas încântat de frumusețea locurilor și de atunci am început să văd altfel România, până atunci nu aș fi crezut că avem locuri precum cele din filme. Îmi place România și călătoresc cât pot de mult. În primii ani de la aderarea UE m-am grăbit să ajung în o mare parte de Europa, iar în 2009 am fondat Drum Liber. Am dedicat ultimii ani în mare măsură României, asortând călătoriile interne cu ieșiri "de studiu" în alte țări. Sunt convins că mintea călătorului este mai deschisă și experiențele la drum te îmbogățesc. Călătorește cu mine, pe Drum Liber!

Alătură-te conversației

8 comentarii

 1. Pingback: Tweets that mention Comparatie intre componentele pretului la benzina in SUA, Germania si Romania | Drum liber - Vezi România cu alți ochi -- Topsy.com
 2. Inca nu mă afectează direct („la pompă”), dar ne va afecta indirect pe toți prin creșterea prețurilor la toate produsele.

  Chiar mă gândeam dacă să public micul studiu al celor de la UNTR, sa nu ajungem să discutăm prea multă politică aici, dar prea e legat de călătorie și e păcat ca lumea să nu știe adevărul prețurilor.

 3. Pe mine a inceput sa ma afecteze si la pompa. In 2009 faceam un plin cu 150 de lei, acum nu stiu daca-mi ajung 250, deci e ceva diferenta intr-un an si jumatate.

 4. Mă uimea faptul că există o diferență de 40% între prețul brut al combustibilului aici și cel din Germania. Și nu în avantajul nostru. Dacă era de câteva procente mai ziceam, dar nu 40%!

  Avantaj clar pentru cei cu mașini mici și diesel!

 5. Nu m-ar deranja sa fiu taxat ca in Germania, daca as avea salariul pe care-l au ei, si mai ales daca as avea aceeasi calitate a vietii ca ei. Dar mai bine ma opresc aici, ca o dam pe politica :-)

 6. Suntem vai de capul nostru!

  Ne vindem tara (o spun eu) sau, mai rau, o dam gratis (cum mi-au zis altii la o discutie pe tema)!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Recunoaște locația – pe un vârf lângă oraș

Așa-i că v-a fost dor de rubrica "Recunoaște locația"? Cine știe unde e placa de mai jos? Update: A trecut...

Închide