Buzăul de nord cuprinde multe chilii și biserici săpate în stâncă (rupestre), nu degeaba este numit Meteora României. Iar stânca nu este nici calcar moale, nici piatră fărâmicioasă ca cea din triunghiul rupestru din Argeș, de unde scriu aceste rânduri, târziu în noapte. Zona rupestră care m-a încântat cel mai mult este cea de la Nucu, din comuna Bozioru. În cele ce urmează, voi spune pe scurt cum ajungeți la cele mai importante și accesibile două obiective turistice din Nucu: Chilia lui Dionisie Torcătorul și Bisericuța (Sihăstria sau Peștera) lui Iosif.
Update, 28 iulie 2015: am actualizat articolul, am adăugat coordonatele GPS ale Bisericuței lui Iosif și coordonatele GPS ale Chiliei lui Dionisie Torcătorul.
Avertizare: drumurile sunt izolate, proaste, de pământ, marcajele sunt aproape inexistente, indicatoarele auto total inexistente, Google Maps are și drumuri inaccesibile, GPS-urile scârțâie rău (în schimb hărțile Garmin vor fi actualizate curând). Din aceste puncte de vedere, veți intra într-o zonă păstrată parcă intactă așa cum era cu mulți ani în urmă. Pentru a-ți fi de folos, pun mai jos track-ul GPS cu traseul exact.
Partea bună este că dacă veți trece peste neajunsurile de mai sus, veți descoperi locuri magice, desprinse din povești, cu peisaje grozav de frumoase, istorii vechi de sute de ani. Și, cu puțin interes, chiliile rupestre din zona Buzăului pot deveni principala atracție a județului.
Drumul tău pornește de la Bozioru, de acolo trece prin satele Fisici, Văvălucile, Găvanele, Nucu. Cu puțină grijă, câteva întrebări (sau utilizarea fișierului GPS atașat) veți ajunge în Nucu. Cu mașina veți putea merge doar până în locul numit de localnici „Gârlă”. Este de fapt locul unde întâlnim râul locului. Traversăm, iar drumul începe urcușul.
Eu am avut „norocul” să ajung la Nucu fix după furtună. Furtuna a spălat bine păcatele oamenilor, dar a făcut și drumul greu de practicat.
Chilia lui Dionisie Torcătorul
După o vreme de mers pe drum, ne apropiem de Poiana Cozeanca. De aici e mai simplu să traversăm din nou apa, spre dreapta. Vom lua la pas o cărare mică, trecem pe lângă rezervorul de apă și urmăm calea spre stânca ridicată semeț în fața noastră. Când ne vom apropia, e posibil să vedem un steag în vârf. Lângă stânca noastră este și o masă din lemn, bun loc pentru un picnic în mijlocul naturii. Ne interesează latura stângă a stâncii, pe care o și urmăm. În capăt, facem dreapta pe după masiv și, pe cărare, vom urca. Nu e mult de urcat, cinci minute sunt suficiente. Calea duce spre o scară ridicată spre o chilie în stâncă. Suntem la Chilia lui Dionisie Torcătorul.
Cuviosul Dionisie Schimonahul era unul dintre sihaștrii renumiți de la Sihãstria „Fundãtura”. A trãit aici în a doua jumãtate a secolului al XIV-lea. Dacă nu ați intuit deja, i se spunea „torcãtorul” pentru cã se ocupa cu… torsul lânii. Așa își câștiga el existența.
Scara din lemn este masivă, nu vă fie frică să urcați pe ea. Pe vremuri, în timpul nopții, sihastrul o putea ridica.
Se crede că și-a amenajat peștera într-o stâncã greu accesibilã, săpată în secolele III-IV, iar rolul ei poate fi chiar de apărare. Ca să îi treci pragul, nu cobori, ci urci; este la patru metri deasupra pãmântului și Dionisie a trãit în ea peste 30 de ani, rãbdând frigul iernii, umezeala, foamea. E suficient să îți imagineazi cum era acel loc pe timpul iernii…
O datã pe sãptãmânã, cobora din grotă și se împãrtãșea la „Fundãtura”. Chilia a fost atestatã documentar abia în anul 1639. Se știe că dupã moartea lui Dionisie, a fost locuitã de calugãri pânã la jumãtatea secolului XIX, iar apoi rãmâne definitiv pãrãsitã. În zilele noastre, din când în când, mai trece pe acolo câte un turist curios.
Bisericuța lui Iosif
Bisericuța lui Iosif este în apropiere. E cea mai mare bisericuță săpată în piatră și totodată cea mai bine păstrată din zona Nucu. De la Dionisie, durează maxim jumătate de oră (din care 15 minute pe potecă, prin pădure) să ajungi la bisericuța noastră. De la prima chilie, revenim la baza stâncii, spre poiană. Noi am primit indicații prețioase de la un localnic mărinimos, care ne-a adus acolo și mai mult, a corectat traseul indicat greșit de alți vizitatori.
Drumul merge așa: de la stâncă, urcăm spre pădure, trecem pe lângă sălciile bătrâne și pe lângă niște bolovani. Când pădurea stă să cadă pe noi, vom vedea că o parte este de conifere, o parte de foioase. Urmăm valea dintre cele două tipuri de copaci și acolo unde vedem și marcajul cu triunghi albastru, zicem „Mersi!”. În principiu, nu e greu de găsit, aici se mai văd câteva marcaje. În capătul traseului nostru vom găsi o stâncă masivă, uriașă de-a dreptul, înclinată. Peretele de stâncă zici că este lustruit și tras la linie, așa drept este. Lângă un brad bătrân, vom găsi și Bisericuța lui Iosif.
Este una din bisericuțele rupestre care a avut un rol deosebit în dezvoltarea vieții isihaste din Munții Buzăului. Ferestrele bisericii în arc frânt par să dateze peștera din secolul al XIII-lea, dar prezența peștelui ca simbol paleocreștin deasupra intrării peșterii lui Iosif, al cărui contur încă se distinge, ne face să considerăm că ea ar putea fi din secolele al IV-lea sau al V-lea, fiind folosită de creștini, ca și alte peșteri din Munții Buzăului, pe timpul persecuțiilor.
Aici era Schitul Ioan Bogoslav, atestat documentar de domnitorul Mihnea Turcitul, într-un hrisov datat 18 iulie 1587. Trecerea timpului a făcut ca ce era construit din lemn în exterior să dispară. Noroc cu stânca dură..
Pentru a-ți ușura viața, îți pun la dispoziție track-ul GPS cu punctele marcate. Folosește-l și va fi foarte simplu să găsești cele două obiective. Descarcă traseul spre așezările rupestre de la Nucu format interschimbabil GPX (în Firefox faceți click dreapta și apoi Save link as).
Totuși, coordonatele GPS sunt sfinte..
Findcă am primit comentarii de la unii cititori care nu au găsit obiectivele, public și coordonatele GPS ale Bisericuței lui Iosif și ale Chiliei lui Dionisie Torcătorul:
Bisericuța lui Iosif – N45° 25.608 E26° 26.397 (convertite, coordonatele arată așa în format complet grade-minute-secunde: 45°25’36.5″N 26°26’23.8″E, sau în format zecimal, 45.426800N, 26.439950E);
Chilia lui Dionisie Torcătorul – N45° 25.414 E26° 26.232 (convertite, coordonatele arată așa în format complet grade-minute-secunde: 45°25’24.8″N 26°26’13.9″E, sau în format zecimal, 45.423567N, 26.437200E)
Sper că ți-ai făcut deja bagajul și te pregătești de drum. Drum bun, și… liber!
Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
super tare articolul! mi-a placut foarte mult! multumesc
http://www.autostil.ro
Mersi frumos,
Te mai așteptăm pe aici :)
da-mi te rog coordonatele GPS pentru Pestera lui Iosif
ms
am fost ieri, am ajuns la Chilia lui Dionisie Torcatorul, dupa care am urmat descierea ta, am ajuns la acei bolovani ca in poze, am intrat prin padure, am gasit multe triunghiuri albastre, dar Bisericuta lui Iosif nu am gasit-o. Am incercat chiar 2 poteci, la un moment dat am gasit ceva simboluri cu o curce rosie si un cerc. Insist sa imi lasi coordonatele GPS cu locatia exacta, ca data viitoare cand sunt dispus sa rup masina pana la Nucu sa si nimeresc! Multumesc
ps: blogul tau cu locatia este cel mai detaliat de pe net!
Eu am pus și track-ul GPS cu traseul spre cele două obiective, acolo erau marcate și Chilia lui Dionisie Torcătorul, și Bisericuța lui Iosif. M-am uitat în track (vezi traseul complet, așa cum l-am urmat eu) și am văzut coordonatele:
Bisericuța lui Iosif – N45° 25.608 E26° 26.397 (convertite, coordonatele arată așa în format complet grade-minute-secunde: 45°25’36.5″N 26°26’23.8″E, sau în format zecimal, 45.426800N, 26.439950E);
Chilia lui Dionisie Torcătorul – N45° 25.414 E26° 26.232 (convertite, coordonatele arată așa în format complet grade-minute-secunde: 45°25’24.8″N 26°26’13.9″E, sau în format zecimal, 45.423567N, 26.437200E).
Preia coordonatele ca orientative, există o mică șansă să fie și ceva mici erori de precizie, dar cred că sunt foarte mici.
Am actualizat și articolul pentru a avea coordonatele GPS de la cele 2. Poți spune și prietenilor, să știe unde au informațiile detaliate, să nu pățească la fel ca și tine. Din comentariul tău am aflat că și acum sunt la fel drumurile, din păcate. PS: Scuze că nu am putut răspunde mai repede, am fost plecat cu turiști în Maramureș.
Salut, multumesc pentru raspuns! M-am uitat pe google maps si se pare ca am luat-o mult prea in stanga spre padure! Cu siguranta o sa mai merg anul asta!
Am fost in 10.08.2019, după un drum f prost cu pietre -11 km, am ajuns, plătit taxa 10 lei, trecut raul prin noroi ,se cara lemne, un singur indicator și am fost doar la chilia lui Dionisie.Nu se merita, toate drumurile din Buzău sunt praf , rupi masina. Dezamagitor !!!