Frumusețea și masivitatea cetății Râșnov domină peisajul din zonă. Mândra cetate cu nume de floare stă și veghează orașul din valea ce-i poartă numele. De cum o vezi, te întrebi: cum ajung și eu acolo sus?

Trenuțul din vale te poate duce exact în vârful dealului, sau, dacă ai chef de o plimbare pe jos, vei primi cu inima deschisă scurta urcare! :)

 

Trenuțul vesel :)
Trenuțul vesel

Cetatea Râșnov a fost construită între anii 1211 și 1225, aproximativ acum 800 de ani. Sașii sunt cei care au urcat pe acest deal, au văzut în lungul orașului de astăzi o valea plină cu trandafiri sălbatici și au hotărât să construiască o cetate. Așa au ridicat cetatea care va purta denumirea de Râșnov sau pe germană RousenauPoiana Rozelor.

Știați că trandafirii sălbatici sunt de fapt măceșe, nu? ;)

Cetatea Râșnov
Cetatea Râșnov

Cetatea Râșnov este împărțită în cetatea de jos și cetatea de sus. Intrarea în cetate se face pe la Turnul Arcașilor, numit și Bathory. Este un turn construit în secolul al XV-lea, unde s-a descoperit în anul 2001 un cufăr cu 419 monede de argint, arme din timpul dacilor și romanilor, câteva vase și o cositoare. Astăzi sunt expuse la Muzeul de Istorie din Cluj, dar vor reveni „acasă” după ce se va redeschide muzeul cetății.

De ce este numit și Bathory? În anul 1612 cetatea va fi cucerită de către principele Transilvaniei, Gabriel Bathory – a fost singura dată când cetatea Râșnov a cedat, iar de atunci numele turnului a rămas Bathory.

 

Turnul Arcașilor sau Bathory
Turnul Arcașilor sau Bathory

În anul 1968 în timpul săpăturilor arheologice se descoperă în cetatea de jos vechi așezări dacice și o capelă catolică, care din păcate sunt distruse în anul 2001. Astăzi se mai păstrează doar forma de capelă.

Forma de capelă
Forma de capelă

Turnul de la intrare în cetatea de sus se numește Turnul Pentagonal. Este un turn special, construit în secolul al XVI-lea cu un sistem de apărare numit ”barbacan”. Acest turn are două tipuri de guri: guri de tragere cu arme de foc de calibru foarte mic și guri de aruncare. Pe aceste guri se arunca cu apă fiartă, smoală și bolovani.

Vedere spre Turnul Pentagonal
Intrarea în cetate

Ca să te poți apăra de dușmani, trebuia să deții câteva secrete. Cei de la cetate nu duceau lipsă de aceste secrete, chiar la intrare aveau câteva locuri capcană. Răuvoitorii care reușeau să treacă de turnurile de apărare și ajungeau pe podul de la intrare aveau parte de o astfel de surpriză: se deschidea podul și cădeau într-o gaură cu țepușe, numită și gură de lup. Această gură de lup mai este întâlnită la Castelul Huniazilor și la Cetatea Neamț, deci ai mare grijă cu ce gânduri mergi acolo! ;)

Cetatea Râșnov a fost locuită timp de un secol și jumătate și a avut în jur de 400 de locuitori. În acest timp s-a creat în cetatea un mic oraș. Casele originale erau construite precum un burg medieval, parterul era folosit pentru adăpost, iar etajul pentru locuit.

Casă medievală
Casă medievală

Ținând cont că era situată pe un important drum comercial al Transilvaniei, și anume drumul Branului, cetatea era vizitată deseori de negustori. Aceștia veneau în cetate pentru a face schimb de mărfuri cu locuitorii citadelei și cu cei din împrejurimi.

Drumul Branului făcea legătură dintre Transilvania și Țara Românească. În amintirea acelor vremuri astăzi se mai păstrează un Muzeul al Vămii, la Bran.

Un alt turn cu o poveste la fel de frumoasă, este Turnul Strajei sau Turnul Slăninei. În acest turn, locuitorii cetății își puneau, bucățile de carne sau slănină la păstrare. Pentru a nu confunda slănina, fiecare familie își însemna carnea cu o ștampilă proprie. O singură dată pe săptămână puteai merge să îți iei bunătăți din acel turn, în caz că nu reușeai rămâneai flămând o săptămână.

Pisicile în căutarea slăninei
Pisicile în căutarea bunătăților din turn

Cel mai important lucru la orice cetate este alimentarea cu apă. Fântâna din cetatea Râșnov a fost săpată în stâncă timp de 17 ani (1623- 1640). Cum fortăreața a fost ridicată în 14 ani, constatăm că a durat mai mult construcția fântânii decât a cetății!

Fântâna săpată în stâncă
Fântâna săpată în stâncă

Adâncimea fântânii era de 146 metri sau 73 de stânjeni (unitatea de măsură din perioada respectivă) (1 stânjen = 2 metri). În anul 1850 fântâna a secat, tot atunci a fost părăsită și cetatea. În ultimii ani s-a reușit să se curețe o parte din fântână, și are acum 68 de metri. Se presupune că această fântână ar fi fost un tunel secret  care ducea spre centrul orașului sau spre Biserica Evanghelică. Așteptăm și noi cu nerăbdare decolmatarea fântânii ca să facem un tur prin tunelul secret!

 

Ruinele celui mai vechi turn, Turnul Comandanților
Ruinele celui mai vechi turn, Turnul Comandanților

 

Cetatea Râșnov mai este cunoscută ca fiind capitala filmului istoric din România. Aici s-a turnat de-a lungul timpului câteva filme, cum ar fi: Dacii, Nemuritorii, Mihai Viteazu, Steaua fără nume, Trandafirul Galben, Columna, iar de curând și Regele Scorpion 4!

 

Locuitor al cetății
Locuitor al cetății

 

Dacă ai parte de vreme frumoasă atunci te poți bucura de un peisaj magnific. De aici se văd munții Postăvaru (și pârtia Lupului), Bucegi, Piatra Craiului și chiar Făgăraș.

 

Vedere din cetate
Vedere din cetate

Tot din cetate se vede și  Măgura Codlei. Cei din cetatea ne-au dezvăluit un mic secret, cică acest vârf pentru ei ar fi un punct meteorologic foarte important. Orientându-se după el, nu dau greș mai niciodată privitor la prognoza meteo.

Misterul se dezleagă în felul următor: când Măgura Codlei este senină înseamnă că va fi o zi frumoasă. Dacă vârful, dimineața, este acoperit cu o căciulă de nori, atunci va fi o zi mai noroasă și chiar sunt posibile ploi. Iar dacă Măgura Codlei este neagră de nu se vede, atunci cu siguranță va fi o vreme posomorâtă.

 

Măgura Codlei
Măgura Codlei

Noi am surprins Măgura Codlei cu o căciulă trasă pe ochi și să știți că vorba populară nu minte: am avut o zi, ba cu soare, ba cu nori! :)

 

Cetate este vizitată din an în an tot de mai mulți turiști. Evenimentele organizate aici (16 la număr), începând din luna mai până în septembrie, adună tot mai mulți iubitori de cultură. Un festival unic în țara noastră, care se desfășoare la Râșnov este Festivalul de Reconstituire Istorică. Anul acesta se va desfășura în perioada  6 – 8 septembrie!

Port popular
Port popular

 

Curtea interioară
Curtea interioară

 

Informații utile

  • Program:
    • Luni - duminică: 09:00 - 19:00
  • Taxe:
    • Călătoria cu trenuțul: călătorie (dus - întors) - 4 lei, călătorie grupuri (> 20 persoane) - 3 lei; călătorie grupuri elevi - 2 lei.
    • Taxă vizitare: Adulți - 10 lei; Copii, elevi, studenți - 5 lei.

Ce se mai poate vizita la Râșnov?

  1. Biserica Evanghelică, construită în secolul al XIII –lea. Poți vedea și o frescă din anul 1500.
  2. Biserica Ortodoxa „Sfântul Nicolae”, este cea mai veche biserica ortodoxă din sud-estul Transilvaniei, datând din secolul al XIII-lea
  3. Peștera Valea Cetății – cu cea mai modernă instalație de iluminat dintre toate peșterile țării. Datorită acusticii foarte bune, aici se organizează în fiecare sâmbătă concerte de muzică clasică.

 

Într-un viitor (nu se știe cât de apropiat) la Râșnov se va construi cel mai mare parc de dinozauri din Europa. Unul dintre dinozauri se va întinde pe o suprafață de 3 ha, ce zici de asta? Intrarea se va face prin gura dinozaurului, iar în interior te vor aștepta alți 80 de dinozauri, 20 dintre ei de mărime naturală, făcuți din fibră de sticlă.

 

Orașul Râșnov vrea să devină un punct memorabil pe harta oricărui român, te invit la următoarele două evenimente: Rockstadt Extreme Fest (29-31 august) și Tabăra de reconstituire istorică (6-8 septembrie). La care ai vrea să mergi? :)

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: , .Articol scris de Luminița Pistol: vezi detalii despre autor.

6 gânduri despre “Cetatea Râșnov

  1. Florin, dă-mi te rog voie să completez articolul cu câteva evenimente foarte faine de la Râșnov.
    Pe lângă Festivalul Internațional de Film Istoric și Tabăra de Reconstituire Istorică „În Numele Trandafirului”, în agenda culturală anuală a Râșnovului se mai află câteva festivaluri de film, artă cinematografică ori de creație literară: Festivalul de Foarte Scurt Metraj (un festival anual de talie internațională, ce are loc simultan în foarte multe locuri din lume), Science & Fiction Festival sau Mistery & Thriller Festival (organizate sub formă de tabere, cu participare internațională). De asemenea sunt multe acțiuni adresate copiilor; Festivalul Jocmania este un exemplu.
    Cu importanță pentru turiștii și vizitatorii orașului este Festivalul Ecvestru, ce are loc odată cu Zilele Râșnovului și care aduce în fața tuturor întreceri, concursuri și expoziții cu cai.
    Expoziția – concurs cu tematică feroviară „Cupa Mocănița” se află la cea de-a XXVI-a ediție. Râșnovul devine pe parcursul acestui eveniment, capitala modelismului feroviar.

    Răspunde
  2. Un oraș care merita vizitat și pentru frumusețea caselor și mai mult, pentru faptul ca sunt renovare aproape toate . Arata un oraș frumos, și ingrijit

    Răspunde

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.