Duminica trecută am fost în zona Sucevei. Mi-am propus să fac un mic popas și la Fălticeni, oraș care se putea mândri în perioada interbelică cu cele mai multe case memoriale. Pofta de plăcinte de la Hanul Ancuței m-a dus cu gândul la Mihail Sadoveanu. Și cum casa memorială a scriitorului se află în zonă, mi-am zis: ce–ar fi să o vizitez?

Casa memorială Mihail Sadoveanu este amplasată pe un deal, numită și casa din deal. Eu am preferat să-i zic casa dintre tei, deoarece teii bătrâni și zgomotoși de pe aleea principală sunt fascinanți. Parcă te și cheamă la umbra lor în aceste zile de vară.

Aleea cu tei
Aleea cu tei

La intrare în casă te așteaptă statuia lui Mihail Sadoveanu, realizată de un alt om de seamă de-al locului, Ion Irimescu.

Statuia scriitorului
Statuia scriitorului

Muzeul de Artă Ion Irimescu se află tot în orașul Fălticeni. Cuprinde o colecție de aproximativ 300 de sculpturi și peste 1000 de desene realizate de marele sculptor. Despre Muzeul de Artă puteți citi aici: http://drumliber.ro/10-plus-1-locuri-unde-sa-mergi-in-iarna-2012-2013/

Dacă mergi la Fălticeni, nu rata nici Muzeul Apelor „Mihai Băcescu” și Galeria Oamenilor de Seamă!

În această casă, Mihail Sadoveanu a trăit în anii 1909 – 1918, pentru ca mai apoi să se mute la Iași. Scriitorul are trei case memoriale, una la Iași, una la Fălticeni și una la Vânători – Neamț, acolo unde a avut reședința de vară. În casa memorială de la Iași sunt expuse mai multe obiecte care i-au aparținut. Dar despre Fălticeni, Mihail Sadoveanu, zicea: „La Fălticeni am băut apa vie a sufletului nostru românesc pe care n-am uitat-o nici până astăzi”.

Astăzi, în Casa Memorială Sadoveanu de la Fălticeni se găsesc obiecte care i-au aparținut, cărți, amintiri imprimate în poze cu tot ce a însemnat Mihail Sadoveanu pentru cultura poporului nostru. Dacă ajungi prin zonă vizitează neapărat această căsuță dintre tei, Casa Memorială Mihail Sadoveanu din Fălticeni!

Vei vedea și ce a făcut Mihail Sadoveanu la teza de matematică de a rămas repetent:

Teza la matematică
Teza la matematică

Vă zic eu: la matematică, la teză, Sadoveanu a făcut desenul de mai sus ;)

Pe timpuri, mai exact anii 1895 – 1896, în foaia matricolă, pe lângă notele obținute la diferite materii, mai era indicat și anul în care ai fost vaccinat, constituția și ocupația părinților. În clasa a III–a deja se studiau 12 materii. De remarcat este că se studiau limbile latină și elină.

 

Foaia matricolă
Foaia matricolă

 

Mihail Sadoveanu a construit o moară în livada casei, fiind prima moara cu motor din nordul Moldovei, iar în incintă a amenajat o bibliotecă. După un an de zile o vinde la Galați și o mută pe Siret. Despre această întâmplare, scria mai târziu Venea o moară pe Siret.

 

Moara din livada casei
Moara din livada casei

 

O cameră din muzeu este dedicată pasiunilor pe care le-a avut scriitorul. El a fost un mare amator de șah, de pescuit și de vânătoare. Pe mine m-a uimit echipamentul cu care era dotat pentru fiecare dintre aceste pasiuni.

 

La pescuit
La pescuit
O altă pasiune - șah
O altă pasiune – șah
La vânat trebuie să tai din priviri
La vânat trebuie să tai din priviri

 

După această vizită mi-am propus să mai citesc alte câteva romane scrise de Mihail Sadoveanu, inclusiv volumul „Drumuri basarabene”.

 

Drumuri basarabene
Drumuri basarabene

Informații utile

 • Adresa:
  • Fălticeni, strada Ion Creangă, nr. 68
 • Taxe:
  • Individual: 4 lei
  • Grup: 2 lei
  • Taxa foto - 10 lei

 

Doamna muzeograf împreună cu vizitatorii
Doamna muzeograf împreună cu vizitatorii

 

Eu am petrecut un timp deosebit de plăcut în această casă dintre tei, cu o doamnă ghid excepțională – doamna Ana Nazarov.  Țin să mulțumesc doamnei muzeograf și te invit să treci pragul acestei case memoriale!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: , , .Articol scris de Luminița Pistol: vezi detalii despre autor.

Un gând scris despre “Casa Memorială Sadoveanu – Casa dintre tei

 1. Pingback: Randuri de citit in weekend (#12) | Blog de calatorii morisca.ro

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.