Nu am mai făcut de mult o invitație celor mici, așa că astăzi am o dedicație pentru ei, dar și pentru părinții lor. Pentru cei care aveți copii și ajungeți în Praid cu familia, vă fac o propunere de petrecere a timpului liber: o vizită la Casa Fluturilor.
„Universul fluturilor”, așa aș putea prezenta pe scurt ce veți găsi pe timpul verii la Praid, pe o străduță care se desprinde din drumul care duce la Canionul de Sare, despre care v-am povestit cu altă ocazie. În universul fluturilor am intrat și eu zilele trecute, iar gazdă mi-a fost o tânără familie condusă de doi tineri pasionați de lumea micilor înaripate cu mii și mii de culori, lumea omniprezenților fluturi.
Spațiul din Praid este prima casă de fluturi permanentă din România și a fost deschisă după experiența acumulată cu una temporară în Odorheiu Secuiesc, locul de baștină a celor doi tineri. În paralel, ei au deschis și un alt spațiu temporar, în Ungaria, iar în trecut, au mai avut o expoziție de mare succes la Muzeul Antipa din București.
Ce veți găsi la Casa Fluturilor din Praid?
Trecându-i pragul veți descoperi o lume colorată și plină de viață, animată de câteva zeci de specii de fluturi aduși în principal din Asia, Africa și America Centrală și America de Sud. Iar dacă aveați impresia că pe lume există doar fluturi mici, veți avea o surpriză: zeci de fluturi mărunți își petrec la Praid viața alături de unii chiar uriași; la Casa Fluturilor o să găsiți și fluturi mai mari decât palma unui adult.
Fluturele este un animal al frumuseții schimbătoare, deoarece pe parcursul vieții sale își schimbă complet forma. Din ouă iese omida, iar după o vreme, aceasta devine pupă, nimfă sau crisalidă, pentru ca la finalul ciclului să se transforme într-un fluture matur. Zburătorul va încheia această transformare și va pregăti un nou ciclu al vieții.
La Praid, la fiecare 2 sau 3 săptămâni sosește o nouă comandă de pupe. Ele vin din centre specializate în înmulțirea fluturilor, iar după câteva zile petrecute în România, din crisalide va ieși o nouă serie de fluturi, care mai de care mai interesant.
Casa Fluturilor este atât un loc al distracției pentru cei mici, cât și un loc în care ne putem relața învățând minunile naturii. Etapele vieții unui fluture, cum funcționează și ce conține corpul unui Lepidopter, căci așa se numesc ei științific, dar și alte lucruri interesante pot fi aflate în mica localitate din secuime.
Ce altceva mai găsiți la Casa Fluturilor? Printre sutele de fluturi și orhideele care îi hrănesc pe unii dintre ei, zboară câteva păsărele inofensive fragililor zburători, iar în micul lac din acest adevărat castel al fluturașilor veți descoperi și câțiva peștișori. Amintesc și că la ieșire găsiți diverse suveniruri sub formă de fluturi, cu siguranță pe placul celor mici.
Sper că v-am făcut măcar curioși. Să aveți o zi superbă!
Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Superb… si nu doar pentru copii:) Ii cresc doar ca un hobby sau exista si alta utilizare a fluturilor?
Ei au inceput aventura cu fluturii ca pasiune. Astazi cred ca este o imbinare a utilului (afacere de familie) cu placutul si imi doresc sa o duca departe inainte.