Una dintre casele deosebite din Sighișoara este Casa cu cerb. Își poartă numele datorită picturii murale de pe laturile de Nord și de Vest ale casei, unite pe colț și continuate cu un cap stilizat de cerb și un trofeu, coarnele cerbului. Este un monument frumos la exterior, dar și mai interesant în interior! Vă invit să aflăm secretele acestei case emblematice din Sighișoara.
Nu aș fi știut de Casa cu cerb dacă Alina nu mi-ar fi spus că merită să intru, că e o casă deosebit de frumoasă; dar cum știam, trebuia să văd cu ochii mei ce ascunde această casă.
Când am vizitat-o eu, casa adăpostea o expoziție de pictură a talentatului Ioan Nicolae.
Povestea ușor de aflat
Povestea care poate fi citită ne spune că de-a lungul timpului locuința și-a schimbat radical înfățișarea: inițial, în secolul al XIII-lea, era o clădire rudimentara din lemn, iar începând cu secolul al XVII-lea a căpătat forma de astăzi.
Fiind o casă mai aparte, nici locuitorii ei nu erau orișicine, ci înalți demnitari, judecători sau conducători ai bisericii.
Chiar o inscripţie de pe zidul nordic precizează că, după ce a fost distrusă în incendiul din 1676, casa a fost reconstruită de proprietarul ei de atunci, Michael Deli, unul dintre primarii Sighişoarei. Se crede și că în această clădire a locuit şi Johannes Kelp, primul transilvănean care a traversat Atlanticul spre America, în 1694.
Povestea mai puțin văzută a Casei cu Cerb din Sighișoara
Trecându-i pragul, veți descoperi camere restaurate cu mult bun simț artistic, care pun în valoare bătrâna clădire. Vechiul șemineu are un coș rotunjit ce străbate casa pe verticală; îl puteți observa plecând de la parter și străbătând plafoanele de la etajele superioare.
Vă vor plăcea formele interiorului. Pereții nu se termină și atât. Este o legătură între ei prin mlădioase arce de cerc. Nu veți găsi plictiseală în locul de întâlnire al pereților, ci o frumoasă îmbinare.
Vânători de pe alte meleaguri în vizită la Casa cu Cerb
Camerele de la etaj nu sunt deschise publicului larg, iar eu vă povestesc secretul ascuns acolo.
Una dintre aceste încăperi de la etaj păstrează încă părți din vechile desene cu invitații casei. Par a fi vânători, iar unii dintre ei cu siguranță nu sunt localnici. Unul dintre musafirii surprinși în pictura murală a Casei cu Cerb are evidente trăsături asiatice.
După o minuțioasă restaurare realizată de Fundația Messerschmitt din Munchen între 1997 și 2001, Casa cu Cerb din Sighișoara a fost deschisă vizitatorilor, în ea funcționând un centru cultural româno-german. Tot în incinta casei se găsesc o cafenea, un restaurant și o pensiune.
În aceeași serie despre Sighișoara citește și articolele despre stejarii seculari de la Breite și despre misticul oraș medieval Mediaș. Azi mergem spre București fiindcă de mâine ne plimbăm cu Scrie România în Constanța – istoria a două milenii, vedem Tropheum Traiani, mănăstirea și peștera Sfântul Andrei– cel care a adus creștinismul în România, poate chiar și cetatea antică Histria. Stai aproape!
Știu că la cuvinte mă pricep mai puțin, dar poate am reușit să cuprind mai mult în câteva fotografii:
Florin
Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Mai sunt 2 case im Sighisoara (pe langa obiectivele turistice arhicunoscute) in care ar fi trebuit sa intri, daca nu cumva ai intrat… Una este chiar vis-a-vis de Casa cu cerb, pe strada care merge in sus, spre scarile de lemn care duc la Biserica din deal. Acum este Hotel Sighisoara in acea casa. Eu desi vizitez Sighisoara de vreo 12 ani aproape in fiecare an de mai multe ori, nu am intrat pana acum un an, mi se parea cam fitzos hotelul, scump, nu ma atragea. Insa anul trecut in primavara am intrat din intamplare. Ajunsesem noaptea, cautam cazare si am intrat sa intreb. Am fost placut surprins de interior, nici pretul nu mi s-a parut chiar mare pentru genul de loc. Insa nu eram chiar hotarat… Am vazut un bancomat in receptie, mi-am dat seama ca am nevoie de bani, am scos si am plecat. In strada ma strica receptionera… imi uitasem cardul in bacomat si a venit dupa mine pana in strada. Chestia asta m-a facut sa raman acolo si nu am regretat. Camerele deosebite, casa in sine are o gramada de cotloane interesante prin care am bantuit.
O alta casa deosebita este Casa lui Vlad Dracul, care acum adaposteste la etaj un restaurant si in spate o terasa. Pentru mine e un loc special, ma duc in acel local cu placere de fiecare data cand ajung in Sighisoara, fie pentru a manca, fie pentru o cafea, fie doar pentru a sta un minut la fereastra de la etajul 1 si a ma uita in piata din fata turnului cu ceas …
Mersi de sfaturi Ovidiu.
Am intrat in Hotel Sighisoara, ba chiar am poposit acolo :) Casa lui Vlad Dracul ramane pe data viitoare, am vazut-o doar de afara.
Mai mult ulte poze din cetate poti gasi in ultimul articol despre cetate: http://drumliber.ro/cetatea-sighisoara-de-martisor-o-noapte-si-o-zi/
Florin
Nici eu nu stiam de casa cu cerb si am trecut de vreo doua ori prin Sighisoara :(, data viitoare n-o s-o ratez.
Drum liber pana la Constanta!
Da, Casa cu cerb merita cateva minute din timpul nostru, este deosebita.
Mersi de urari!