Care oraș și regiune din România călătorește cel mai mult (rezultate)

Acum ceva timp povesteam cu o amică pe net și aveam o controversă despre zonele cele mai deschise spre a călători din România. Ea este din București și spunea că în zona capitalei oamenii sunt mai puțin deschiși la a călători, că cei din regiunile aflate cândva sub stăpânire austriacă ar fi mult mai dornici să vadă lucruri noi, să cunoască alte culturi, etc.
Am preluat discuția ca pe o provocare și am făcut aici un mic sondaj. Nu te aștepta să fie reprezentativ pe populația României, nici să fie 100% științific. Dar este un barometru suficient de bun în ceea ce privește pe cei ce intră pe drumliber.ro. Voi lua în calcul și traficul pe site, așa cum îl prezintă Google Analytics.

Vârsta:
Cei mai mulți sunt în categoria de vârstă 24-29 de ani, urmați de cei cu vârste între 19 și 23 de ani. Presupun că sunt întâi tinerii absolvenți și profesioniști, urmați de studenți.

55% bărbați, 44% femei, 1% nu au răspuns.

Călător?
Mi s-a confirmat ce credeam, că majoritatea celor care folosesc drumliber.ro sunt din rândul tinerilor călători, 44% consideră că sunt călători pasionați, 34% călătoresc uneori și 20% nu sunt călători pasionați.

Când e următoarea excursie planificată?
Cei mai mulți dintre cei care au completat spun că vor pleca în următoarea excursie în perioada sărbătorilor de iarnă (41%). 30% vor pleca în următoarea lună, 20% chiar în urmatoarea săptămână. 7% nu au planificat încă o călătorie.

Trecem și la ce voiam de fapt să aflu, care e regiunea cu cei mai mulți călători. Am considerat Bucureștiul ca regiune separată. Deși urmează și o întrebare despre orașul celui care a completat chestionarul, această întrebare este mai sus, ca în cazul necompletării orașului să știm măcar regiunea.
Deși Bucureștiul conduce detașat traficul pe drumliber.ro cu un număr total aproape cât tot restul țării la un loc, când e vorba de călătorie ei nu sunt chiar așa pasionați ca și oamenii din celelalte regiuni. La călătorie conduce Transilvania cu 38%, urmează Bucureștiul cu 30% și Banatul cu 15%. Practic deși pe site intră de două ori mai mulți bucureșteni decât transilvăneni sau bănățeni, cei din capitală sunt doar jumătate din totalul celorlați la călătorie. Sunt la egalitate Moldova și Bucovina, Muntenia și Oltenia, iar Crișana și Dobrogea nu au nici un vot.
A fost oarecum o surpriză fiindcă mă așteptam să fie mult mai bine poziționat Bucureștiul.

Când vine vorba de metoda de transport, cei mai mulți ar călători cu Trenul (40%). Cu mașina ar călători 36%, 16% cu avionul si 8% la ocazie. Nici unul dintre cei care au completat răspunsul la această întrebare nu ar alege autocarul/autobuzul.

Orașele cu cei mai mulți călători sunt București, Cluj (aproape cât întregul București), apoi Timișoara. Mai multe orașe mari din țară urmează: Iași, Brașov, Craiova, Baia Mare, Făgăraș, Reșița.

Repet, studiul este doar informativ (nu e reprezenzativ pe populația României), ci mai degrabă arată opțiunea vizitatorilor drumliber.ro

O să mai repet studiul și la anul, să vedem dacă observ unele schimbări. Totodată vreau să mulțumesc celor care au completat scurtul formular!

Publicat de Florin Arjocu (fondator)

Periplul meu începea în 2004, an când împreună cu un grup de portughezi vizitam pentru prima dată Cheile Nerei. Am rămas încântat de frumusețea locurilor și de atunci am început să văd altfel România, până atunci nu aș fi crezut că avem locuri precum cele din filme. Îmi place România și călătoresc cât pot de mult. În primii ani de la aderarea UE m-am grăbit să ajung în o mare parte de Europa, iar în 2009 am fondat Drum Liber. Am dedicat ultimii ani în mare măsură României, asortând călătoriile interne cu ieșiri "de studiu" în alte țări. Sunt convins că mintea călătorului este mai deschisă și experiențele la drum te îmbogățesc. Călătorește cu mine, pe Drum Liber!

Alătură-te conversației

1 comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Noapte ca ziua

Era o noapte obișnuită de toamnă, aproape iarnă. Târziu în noapte eu mergeam pe un drum de la țară, spre...

Închide