Într-o zi noroasă de toamnă, la îndemnul și invitația F64 Studio, am plecat spre munte, să profităm de culorile fără seamăn ale frunzelor și, speram eu, să fim încântați de cel mai nobil dintre copitate: capra neagră. Vizita nu era oriunde, ci în Piatra Craiului, muntele cu sânge albastru.

Uite capra neagră, în stânga mestecenilor!” – acestea erau, sâmbătă, vorbele domnului Mircea Vergheleț, director al Parcului Național Piatra Craiului.

Tocmai pornisem în expediția foto și n-a durat mult până când crăiesele muntelui s-au arătat. Frumoasele capre stăteau chiar la vedere, semețe, curioase, cu coarnele date pe spate.

Capre negre în depărtare
Capre negre în depărtare
Fotografiind capre negre
Fotografiind capre negre

Până să îmi public fotografiile din expediție (în următorul articol), pentru că duminică am vorbit la radio despre caprele negre din Crai iar condițiile nu au fost prielnice pentru a le surprinde suficient de bine, în articolul curent folosesc materialele primite de la un mare domn, la propriu și la figurat, administrator de nădejde al parcului național. Desigur, vorbesc despre cel mai sus pomenit, domnul Vergheleț. Ca să fie mai interesant, le-am presărat din loc în loc :)

Capra neagră, pe stânci
Capra neagră, pe stânci
Parcă am auzit ceva...
Parcă am auzit ceva…

Am fost în vizită în unul dintre cele mai mari parcuri naționale din România, iar din Prăpăstiile Zărneștiului am zărit nu una, nu două, ci patru exemplare superbe de Rupicapra Rupicapra, că așa le zice în latină. Se știe că la ultima numărătoare erau 120, dar la cât de iscusite sunt în a se ascunde privirii, se crede că numărul lor real se apropie de 200.

Sâmbătă, încornoratele au fost curioase, s-au uitat și ele la noi, evident de la distanță. Au aruncat piviri spre vale și parcă ne făceau în ciudă că nu vom ajunge niciodată în stâncăria abruptă unde își hrănesc puii, unde își alintă blana moale cu vântul toamnei ce ne-a cuprins de o vreme.

Curioase din fire
Curioase din fire
Țapul
Țapul
Ce se aude acolo?
Ce se aude acolo?
Cine mai ești și tu?
Cine mai ești și tu?
Același țap
Același țap
Să mă uit mai bine la tine
Să mă uit mai bine la tine
Curioși mai sunteți, nici aici nu scap de voi..
Curioși mai sunteți, nici aici nu scap de voi..

Uneori, caprele negre sunt mai prietenoase cu omul, iar în Piatra Craiului le poți întâlni chiar la doi pași de tine. Dar, ține minte: apropierea de om nu le face bine!

Da, mai și stăm
Da, mai și stăm
Iarăși voi?
Iarăși voi?

Iar dacă te întrebi unde altundeva le mai găsim, să știi că muntele regal nu este singurul loc unde pot fi zărite misterioasele patrupede: mari și mici, țapi sau mame de iezi, au un culoar pe care migrează și spre Bucegi, iar suratele lor sunt uneori zărite și prin Munții Făgăraș, prin Retezat ori alte creste stâncoase și izolate din România.

Lăsați-mă în pace!
Lăsați-mă în pace!
Pe ceas de seară
Pe ceas de seară

Puțină educație. Aviz amatorilor! :)

Ce pățești dacă superi caprele negre
Ce pățești dacă superi caprele negre

Caprelor negre nu le plac gunoaiele, în niciun caz nu le lăsa pe munte! Dacă le-ai putut aduce acolo sus, la întoarcere sunt mai ușoare, ia-le cu tine!

Caprei negre nu îi plac gunoaiele
Caprei negre nu îi plac gunoaiele

Capra neagră se înțelege de când există ea pe Pământ cu celelalte viețuitoare, așa cum e rânduiala firească între ele. Respectă toate viețuitoarele pădurii!

Caprei negre îi plac celelalte viețuitoare ale muntelui
Caprei negre îi plac celelalte viețuitoare ale muntelui

Capra neagră nu rupe nici măcar florile!

Nu rupe florile muntelui
Nu rupe florile muntelui

Sunt lucruri pe care le putem învăța de la caprele negre: respectul față de natură, grija față de pui.

Avem ce învăța de la caprele negre
Avem ce învăța de la caprele negre

Reclamă tăierile abuzive de pădure!

Copacii trebuie să rămână în pădure
Copacii trebuie să rămână în pădure

Localnicii au învățat să le respecte. Fă și tu aceste efort, nu intra în teritoriul lor!

Caprele negre conviețuiesc în pace cu localnicii
Caprele negre conviețuiesc în pace cu localnicii

Muntele cere respect. Traseele marcate trebuie urmate îndeaproape, nu te aventura în afara lor! Dacă nu pentru sărmanele capre negre, măcar pentru a nu primi mai mult decât usturătoarele amenzi (de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice)! Crezi că nu se aplică? Mai bine întreabă pe cei pățiți!

Caprei negre îi place să stai pe traseul marcat
Caprei negre îi place să stai pe traseul marcat

Fie că ești la cățărat (în Piatra Craiului găsești multe trasee de escaladat) sau trecător, ai grijă la stânci. Unele mai și cad.

Ai grijă, mai cad și pietre
Ai grijă, mai cad și pietre

Chiar de zilele trecute s-a introdus o taxă modică de cinci (5) lei pentru vizitarea Parcului Național Piatra Craiului (iar un abonament pentru întreg sezonul este 20 lei). Așadar, dacă vrei să vezi simpaticele capre negre, va trebui să le plătești și lor o bere.

Eu sunt convins că Piatra Craiului mă va chema și cu alte ocazii, atunci voi surprinde sensibilele capre și digital. Dar până la următoarea revedere, închei „vizita” de astăzi cu un îndemn: mergi să le vezi, admiră noblețea lor, dar, niciodată să nu le deranja!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: , , , .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

8 gânduri despre “Capra neagră din Piatra Craiului

  • Să știi că și eu m-am gândit la asta, dar concluzia mea e că sunt condiții naturale. Eu aș zice că avem o siluetă pe seară / dimineața devreme cu timp mai lung de expunere ca să iasă cerul așa. :)

   Răspunde
 1. Merg de cel puţin 10 ani în Piatra Craiului. Am ajuns să cunosc locurile pe unde sunt familiile de capre negre şi cu toate astea mă surprinde şi pe mine fiecare capră care mă acceptă pe „terenul ei de joacă”. Sunt fascinante şi tare simpatice. Toate pozele sunt făcute de tine?

  Răspunde
  • Daaa, prietenoase se fac. Poate prea prietenoase, ținând cont că nu toți oamenii sunt cu bune intenții.

   Aș vrea eu să fi făcut toate pozele alea, mai ales că sunt surprinse de-a lungul mai multor sezoane ;) Am scris pe undeva că sunt de la domnul director al administrației parcului :)

   Răspunde
   • Caprele știu doar bunele intenții și mersul natural al vieții. Noi (mă refer la specia umană) intervenim pentru plăcerea noastră de a distruge, de a subjuga și de a conduce. Din când în când Natura ne fascinează și „înghețăm” în fața ei.

    Am recitit și am văzut unde ai scris că materialele (inclusiv pozele) sunt primite de la dl Vergheleț.

    Răspunde

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.