În lumea catolică, regele Ladislau este sfânt, iar povestea lui este una simbolică pentru relațiile dintre bărbați și femei, așa cum erau ele văzute în timpurile trecute. Vă invit să o vedem în Biserica Romano Catolică din Ghelința, un sat micuț din județul Covasna. Biserica actuală este ridicată în 1241 peste o alta, romanică, iar un element foarte valoros este cristelniţa, despre care se zice că e cea din biserica veche, așadar are cam 1000 de ani.

Eu am fost în vizită „de studiu” în Covasna de două ori în ultimele luni, ultima dată am fost la invitația Asociației Travel Focus și a Asociației de Promovare a Turismului în Covasna, cu ocazia lansării candidaturii orașului Sfântu Gheorghe la titlul de capitală culturală europeană 2021. Proiectul lor este pentru Capitală Culturală este unul foarte bun, le urez baftă!

După ce veți fi primiți în biserică, o să treceți pe sub turnul clopotniță. Puteți și urca în el. Dincolo de gard, primul lucru pe care îl veți remarca este prezența unui cimitir în jurul bisericii. Tot acolo este și un stâlp cu cruce, ridicat în urma ciumei din anii 1747.

Biserica Romano Catolică din Ghelința, Covasna
Biserica Romano Catolică din Ghelința, Covasna
Biserica Romano Catolică din Ghelința, Covasna
Biserica Romano Catolică din Ghelința, Covasna

Dacă tot mergeți în Secuime, vă recomand să ajungeți și în zona Corund, la Atelierul de iască sau la Tinovul de la Fântâna Brazilor.

Intrăm în biserică. Imediat pe dreapta veți găsi cel mai vechi obiect din biserică. Iată cum arată cristelnița din vechea biserică romanică.

Cristelnița veche de cam 1000 de ani
Cristelnița veche de cam 1000 de ani

Știți că toate bisericile creștine au un hram. Biserica din Ghelinţa are hramul Sfântul Imre sau Emeric, care este totodată și protectorul satului.

Despre Biserica Romano Catolică din Ghelința m-ați putut auzi și la Radio România Actualități în 4 octombrie, la ora 16:10, oră la care intru de regulă în emisie cu scurta rubrică săptămânală din emisiunea Ca Pe Roate.

Poate o să vă întrebați cum a reușit să se conserve această biserică? Cândva prin anii 1800, localnicii au dorit să construiască o biserică nouă, mai încăpătoare. Planul era să o demoleze pe cea veche și să ridice aici pe cea nouă. Norocul nostru este că au ajuns la concluzia că e prea mic locul, așa că cea nouă este ridicată în altă parte din sat. Așa se face că avem o foarte veche și valoroasă biserică în acest mic sat: Biserica Romano Catolică din Ghelința.

Biserica nouă din Ghelința
Biserica nouă din Ghelința

Deși nu a fost niciodată biserică reformată, o să vedeţi că biserica are totuși elemente găsite cel mai des în bisericile reformate sau unitariene, unul dintre ele fiind tavanul casetat.

Pe tavan găsim 103 casete, nu sunt 2 la fel, iar unele sunt din anul… 1629. Una dintre căsuțe are pictată stema Brașovului, motiv pentru care se bănuiește că probabil pictorul era din Brașov.

Ce este foarte valoros la aceasta biserică? Pictura.

Probabil știţi că atunci când s-au propagat reformele lui Luther sau Calvin, picturile vechi au fost acoperite cu tencuială sau var. Majoritatea bisericilor vechi, fortificate, evanghelice sau reformate din Transilvania au pereții albi. De asta sunt albi.

Ei bine, la Ghelința, pictura a fost conservată destul de bine sub acea tencuială. În 1928 s-a curățat biserica de tencuială și var, iar în urma lucrărilor a fost pusă în valoare frumusețea vechii picturi.

Fresca cea mai veche e pictată în 1330 și prezintă povestea sfântului Ladislau.

Din 1429 e o frescă aflată mai jos, cu ieșirea Sfântului Ladislau din Oradea, în vremea bătăliei de la Chiraleș în care maghiarii au înfrânt trupele inamice, probabil pecenege.

În toate picturile din biserică, Ladislau e întotdeauna pe un cal alb, e un învingător.

Povestea sfântului Ladislau

În povestea Sfântului Ladislau, un cuman a răpit o fată maghiară. Ladislau se duce după el și îi prinde din urmă. Cu arcul îl oprește din fugă pe cuman, cu o importantă participare și a fetei care îl trage după ea pe masivul răpitor.

Povestea Sfântului Ladislau
Povestea Sfântului Ladislau
Povestea Sfântului Ladislau
Povestea Sfântului Ladislau
Povestea Sfântului Ladislau
Povestea Sfântului Ladislau

Ei leagă caii de copac, apoi se luptă pe jos.
Fata e legată de cuman și apoi la final, fata ajunge la Ladislau, moment urmat de decapitarea răuvoitorului.

Povestea Sfântului Ladislau
Povestea Sfântului Ladislau
Povestea Sfântului Ladislau
Povestea Sfântului Ladislau
Povestea Sfântului Ladislau
Povestea Sfântului Ladislau

Povestea este bazată pe altele mai vechi, orientale, și e întâlnită în lumea catolică. Deseori este asemuită cu soarta femeii. Una dintre interpretări prezintă femeia fragilă, desprinsă uneori forţat din lumea patriarhală și salvată în final de un bărbat. O altă interpretare ne spune că femeia ar fi suportat soarta cruntă, impusă de un bărbat mai puternic decât ea, dar la apariția eroului salvator, găsește resursele să lupte și să iasă din jug. În povestea lui Ladislau, în final chiar fata este cea care îl va decapita pe răpitorul ei.

Povestea Sfântului Ladislau
Povestea Sfântului Ladislau

În biserica sunt surprinse și momentele esențiale din viaţa lui Iisus sau alte scene din Biblie. Printre ele, scena în care spală picioarele săracului, Iisus în faţa lui Pilat și altele.

O parte dintre picturi au fost sponsorizate de către familii bogate din Ghelinţa. În biserică aflăm care sunt acele familii înstărite.

Picturi sponsorizate de bogații satului
Picturi sponsorizate de bogații satului

Găsim și simbolul sacrificiului suprem, pelicanul care își hrănește puii cu propria carne. Dacă aţi vizitat biserica evanghelică de la Hărman, aţi găsit și acolo un astfel de pelican.

O să mai vedeți și o orgă. Să știți că ea este nouă, electrică. Eu am fost invitat de simpatica doamnă ghid să o și încerc. Apropo, doamna m-a recunoscut, m-a bucurat acest lucru :) Încă ceva: să știți că vă cam trebuie un vorbitor de maghiară dacă mergeți aici, altfel vă veți descurca destul de greu, doamna nu (prea) vorbește limba română, nu a avut de la cine să învețe și o înțeleg.

Alte detalii din interior: o ușă, o scriere veche cu alfabetul cu rune (se citește de la dreapta la stânga), un frumos buchet de flori.

Și câteva detalii din exterior.

Sper că v-am făcut măcar curioși să vizitați Biserica Romano Catolică din Ghelința, un loc fascinant. Să aveți o zi minunată!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: , , .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

5 gânduri despre “Biserica Romano Catolică din Ghelința și povestea Sfântului Ladislau

  1. Sunt mai multe variante cu legenda. Varianta veche zice ca femeia devenise prietena cumanului sau pecenegului. A fost ucis cumanul care era prietenul femeii. Legenda nu corespunde realitatii. Ladislau avea doar 14 ani la data bataliei de la Chirales.

    Răspunde
  2. Am fost acolo și a fost impresionant.Eu am avut norocul sa găsesc un domn de vârstă a doua care a explicat foarte frumos tot ce ați scris d-voastră.BRAVO OAMENILOR din sat care vor să transmită și generațiilor următoare dragostea pentru semenii lor și pentru obârșia lor!
    TOT RESPECTUL!

    Răspunde

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.