Voi fi probabil ultimul care comenteaza pe aceasta tema, dar pentru noi titlurile ziarelor nu reprezinta nici o surpriza. Noi stiam ca in Romania gasim locuri foarte frumoase si oameni deosebiti.

La ce ma refer? La faptul ca FIJET (Federation Internationale des Journalistes et Ecrivains du Tourisme) a acordat, in premiera mondiala, toate cele 3 premii de turism Romaniei. Marul de aur este premiul acordat organizatiilor, tarilor, oraselor sau persoanelor ca recunoastere a efortului de a promova si ridica nivelul turismului.

Direct pe site-ul lor, pe prima pagina este o stire scurta, dar clara: „The FIJET Golden Apple to be awarded to the three entities in Romania”. Din aceeasi sursa aflam ca Romania mai primise un Mar de aur in 1975, pentru Bucovina.

Cele 3 entitati care au primit premiile sunt:

 • Rezervația Biosferei Delta Dunării (cea mai mare rezervatie de tinuturi umede din Europa)
 • Mărginimea Sibiului, despre care revista Forbes spune ca este „cea mai romantica zona de ecoturism din lume”
 • Compania Aeriană Blue Air (compania cu cea mai dinamica dezvoltare din Europa de Est)

Delta DunariiAnul trecut ca in Viena am vazut un panou publicitar din Delta: „Delta Dunarii – Peisajul anului 2007-2008”, titlu oferit de catre NFI, cu sediu in Viena. Acum vine inca un titlu pentru Delta Dunarii, mai important.

Cum am mai zis pe site-ul evz.ro, abia acum incepe partea grea. Sa satisfaci nevoia de servicii de calitate, de activitati turistice pentru cei care vor veni impulsionati de aceasta stire.

SibielProbabil o parte din ei nu se asteapta si vor spune: „hai sa mergem si in Romania, uite ca au luat premiul cel mare, trebuie sa fie frumos acolo, chiar daca nu am auzit pana acum de Romania”. Turistul strain invatat sa stea nu in cort, ci in pensiune/hotel, sa aiba toate serviciile foarte bune trebuie sa primeasca aceste lucruri. Fete prietenoase, servire rapida si ireprosabila.

Asa sa fie peste tot si va doresc drum liber!

Publicat de Florin Arjocu (fondator)

Periplul meu începea în 2004, an când împreună cu un grup de portughezi vizitam pentru prima dată Cheile Nerei. Am rămas încântat de frumusețea locurilor și de atunci am început să văd altfel România, până atunci nu aș fi crezut că avem locuri precum cele din filme. Îmi place România și călătoresc cât pot de mult. În primii ani de la aderarea UE m-am grăbit să ajung în o mare parte de Europa, iar în 2009 am fondat Drum Liber. Am dedicat ultimii ani în mare măsură României, asortând călătoriile interne cu ieșiri "de studiu" în alte țări. Sunt convins că mintea călătorului este mai deschisă și experiențele la drum te îmbogățesc. Călătorește cu mine, pe Drum Liber!

Alătură-te conversației

4 comentarii

 1. Este un inceput sa speram ca turismul in Romania se va dezvolta mult mai mult. Romania este o tara cu un mare potential turistic.

  1. Cei din banner sunt sponsori ai congresului FIJET, ca s-a tinut in Romania. E o mare coincidenta ca tot noi luam premiile, intr-adevar.

   Dar asta nu scade valoarea obiectivelor ce au primit premiile, si ma refer la Delta si la Marginimea Sibiului. Cele 2 chiar sunt niste locuri grozave cu care putem oricand sa ne mandrim. Blue Air stiu ca a crescut pe criza cand altii au clacat, dar nu pot comenta valoarea companiei in turism.

   Cred ca trebuie judecate deciziile in sine, nu doar coincidentele. Cine nu e de acord cu decizia jurnalistilor?

   Sa vedem la anul ce se intampla, congresul e in China.

 2. Am discutat cu foarte multi cicloturisti si rulotisti straini. Cei care s-au indragostit de ROMANIA se intorc. Restul cauta noi destinatii de vacanta.
  Pacat ca nu sunt legi stricte pentru protejarea zonelor cu potential turistic. Dobrogea. Intreaga regiune poate atrage turistii nu doar Mare Neagra.
  Sa privim ROMANIA cu respect. Inca ofera privitorului imagini pitoresti si sate ancorate-n trecut. Datoria noastra-i sa le gasim.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Transfăgărășan – Vidraru – Bâlea Lac (1)

Acum ceva timp anuntam ca vom merge pe Transfăgărășan. Incheiata de 3 zile excursia, va prezint impresiile mele din ultima...

Închide