În plimbările mele am văzut câteva lucruri interesante care au adus, ușor, un plus de valoare locurilor respective. Investiție minimă sau relativ mică, efect maxim. Mi-au plăcut atât de mult încât de ani de zile mă tot gândesc: „de ce oare nu le-am face și noi”? Vreau să vă prezint 6 idei care fac orașul mai interesant și mai frumos. Dacă aveți prieteni prin birourile de informare turistică, la primării, la consilii județene, dați-le de știre și poate o să regăsim idei inteligente noi răspândite prin România. Am adăugat și un bonus, cu dedicație pentru București. Efectul este instant, iar la unele dintre ele nu sunt costuri foarte mari dacă sunt gândite bine.
1. O machetă a orașului. Această machetă ar fi montată în mod ideal într-un punct de belvedere, dar nu e musai, poate fi bine mersi pusă și în centrul orașului. Am găsit așa ceva în Linz (Austria) – aici chiar e pus într-un loc potrivit la înălțime, de sus se vede orașul și poate fi făcută o paralelă între machetă și clădirile din oraș; am văzut o astfel de machetă și la Nessebar (Bulgaria). La Miercurea Ciuc am găsit machete cu câteva clădiri, dar sunt făcute cu alt scop și nu erau expuse într-un loc public, nu e chiar același lucru, dar ar putea deveni ceva chiar interesant (proiectul lor era pentru a ne putea da seama cum e pentru persoanele nevăzătoare). Și în Turnul Sfatului din Sibiu e o machetă din carton, dar este un prim pas timid în direcția la care mă refer eu.
2. O poză a orașului văzut din avion, pe jos în biroul de informare turistică sau alt loc foarte public. Într-un singur loc am găsit eu așa ceva, în Linz (Austria). Biroul de informare turistică are așa ceva și ghidul ne-a putut explica „mergând” pe Linz-ul fotografiat diverse lucruri interesante, ce coturi face Dunărea, despre evoluția poluării și calitatea vieții – piscinele tot mai mari și mai dese fiind dovada că nu mai e poluare în Linz (e un combinat siderurgic uriaș la Linz) și de 20 de ani populația a cam revenit în oraș, după ce plecase în perioada precedentă din cauza poluării. În anii 80-90 uzina a fost modernizată și s-a rezolvat poluarea.
Poate intra aici și o hartă pe jos, în diverse forme. În Timișoara este una pe o piatră din Piața Unirii (deși nu e foarte vizibilă, dar e interesantă), în Dresden e pe o bucată mare de metal.
3. Un „cadru al timpului” prin care poți compara 2 puncte între momente diferite de timp. Mi-a plăcut foarte mult cel din Dresden, cu un pod vechi care a și fost inclus pentru o vreme în patrimoniul UNESCO. Dintr-un loc marcat, privești printr-un cadru și vezi exact bucata dintr-o pictură din anii 1700. Poți compara podul din prezent cu cel din trecut, dar în același timp afli și despre pictura și pictorul care a realizat-o. Ei au numit proiectul „Blicke auf Dresden” – „Puncte de vedere la Dresden”. Tare!
4. O statuie de legendă cu care să vor fotografia toți turiștii. O experiență cu totul deosebită am avut în Riga, capitala Letoniei. Pe lângă faptul că centrul e tare frumos, ei sunt înfrățiți cu orașul german Bremen și au primit un cadou de la nemți. Ce cadou? O statuie cu Muzicanții din Bremen; călare, unul peste celălalt, stau un măgar, un câine, o pisică și un cocoș. Statuia e în mărime naturală și desigur, este amuzantă și doar că este acolo în fața călătorului. Ei bine, oamenii isteți din Riga au mai făcut ceva, au inventat o legendă: când mergi prima dată în Riga, pupi măgarul pe bot; când mergi a doua oară, pupi câinele pe bot; când mergi a treia oară, pupi pisica pe bot; a patra oară ești dator să pupi pe cioc cocoșul. Și, mai departe? De la a cincea oară începi pe partea cealaltă ;) Așadar, o statuie de/cu legendă.
În aceeași categorie pot intra statui frumușele pe care te poți urca, le poți lua în brațe, le poți ajuta să iasă din canal, etc. așa cum se mai găsesc prin Bratislava, Praga, Budapesta, București, Alba Iulia și multe alte orașe ale lumii. Ia ghiciți unde e mai lucios Împăratul Traian (nud) din fața Muzeului Național de Istorie a României? :)
PS: pe lângă ele, putem avea statui umane, jocuri sau chiar mini-spectacole ad-hoc în spațiul public, precum am prins eu în Germania.
5. Un spectacol de lumini pe clădiri reprezentative. La Veliko Târnovo se fac 2 tipuri de spectacole cu lumini, unul are instalație fixă (muzică și lumini pe zidurile Cetății Tsarevets) și unul e doar la anumite evenimente (pe și în jurul statuii cu frații Asan). În București se face marele concurs IMapp (click pentru filme) care în 2015 a fost pe Casa Poporului (Palatul Parlamentului), concomitent cu Festivalul Luminii – se luminează și se fac proiecții pe clădiri de pe Calea Victoriei (în principiu); este foarte spectaculos și interesant, este plin orașul în nopțile respective. Și în Timișoara s-a făcut așa ceva, de revelioane.
6. Puncte de belvedere. Orașul trebuie să aibă câteva puncte de belvedere. Că e un restaurant panoramic, că e un balcon, turn de apărare (Turnul Sfatului din Sibiu), că e turnul unei biserici (Biserica Evanghelică din Sibiu, Biserica St. Stephan din Viena, etc.), că e un deal din apropiere (Brașov), fiecare face ce poate și ce are. Dar e important să fie vizibil orașul și acel spațiu să fie amenajat cumva pentru a pune în valoare orașul și a inspira lumea să oprească / urce (băncuțe, ferestre, etc.). Și nu trebuie neapărat să fie cu acces gratuit, multe din cele enumerate de mine nu sunt gratuite. În Turnul Sfatului din Sibiu e ieftină urcarea (parcă e 2 lei), dar vă garantez și că dacă era de 3-5 ori mai scumpă tot coadă era la urcare.
Bonus 7. Informații vizibile și logice cu mijloacele de transport (în stații), indicatoare spre obiective (și nu mă refer la indicatoare rutiere, ci la cele turistice, pentru pietoni). Mă refer la a vedea liniile care trec pe acolo, cât durează până vine autobuzul/troleul/tramvaiul, care sunt prima și ultima oră de funcționare, eventual și o hartă a orașului. Este atât de simplu, banal, de-a dreptul, încât multora ni se pare că nu se poate să nu existe. Dar în București și alte locuri, ele nu există. Și mai sunt și alte orașe din România. Am venit din Timișoara în București și vă spun că nu e așa simplu să te descurci dacă ești învățat cu așa ceva dacă nu cunoști orașul și nu ai la îndemână mijloace electronice avansate (aplicații de mobil precum Moovit). Iar dacă nu apare timpul exact, în mod digital, până vine următorul autobuz (vezi o mare parte din Timișoara și multe orașe din Europa de Vest), e bine să fie și în minute pe o hârtie. În general orașele din Transilvania stau bine la capitolul acesta. În Austria am găsit indicatoare excelente și pe traseele pentru biciclete din apropierea graniței cu Germania.
Ar mai putea și altele, precum o alee a personalităților, fie cu statui sau stele pe jos. Voi ce idei ați aduce în plus? Vă provoc să completați lista și să dăm împreună idei primarilor și conducătorilor noștri!
Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Pozele sunt absolut superbe, cu ce aparat le-ai facut?
Mă îndoiesc să fie foarte reușite, fiind făcute cu vreo 3-4 aparate vechi, dar mulțumesc :)